IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Кожухаров: В следващите 25 години природният газ ще запази своето влияние

Пазарът ще бъде все по-доминиран от търсенето на водород и други вещества, твърди експертът

21:50 | 15.06.22 г. 1
Ал. Кожухаров: В следващите 25 години природният газ ще запази своето влияние

През следващите 20-25 години природният газ ще запази своето влияние и ще бъде търсен. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на „Ситигаз България“ ЕАД.

Той обаче подчерта, че тенденцията ще бъде с намаляващ ефект и пазарът ще бъде все по-доминиран от търсенето на водород и други вещества. 

Според него отказът на ЕС да приеме природния газ като зелен източник на енергия все още не е окончателен. "Това е инспирирано от войната, която се води в момента, но това не означава, че през следващите 25 години има някаква алтернатива", допълни той.

На въпроса от какви източници ще се произвеждат биогоривата събеседникът каза, че ще се използват органични отпадъци - от заводи за месо и колбаси, от заводи за сирена и млечни продукти, от животновъдството и растениевъдството, от утайки от пречиствателни станции. 

Въпреки че проектът е на раден етап и няма окончателни прогнози, очакванията за спада на въглеродните емисии, като се има предвид, че се замества природен газ до 10% през следващите 5-6 до 10 години, това означава, че с 10% ще спаднат и емисиите, които при природния газ са най-ниски, каза Кожухаров.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Аз мисля ,че благодарение на русия този срок е скъсен на под 10 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още