IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla обяви сплит на акциите три към едно

Лари Елисън няма да се бори за преизбиране в борда на директорите на компанията

23:56 | 10.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Tesla разкри, че планира сплит на акциите си в съотношение три към едно и че членът на борда на директорите Лари Елисън не планира да се бори за преизбиране. Това става ясно от документ на производителя на електромобили до Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC), цитиран от CNBC.

Книжата на Tesla поскъпнаха с над 1% в следборсовата търговия, след като приключиха сесията в петък на ниво от 696,69 долара.

В документа компанията пише за предлагания сплит на акциите. „Нашият успех зависи от привличането и задържането на отлични таланти“ и тези „високо конкурентни пакети с възнаграждения“, предлагащи на всеки служител вариант да получи акции, помогнаха на Tesla да го направи. „Вярваме, че сплитът на акциите ще помогне за рестартиране на пазарната цена на обикновените ни акции, така че нашите служители да имат по-голяма гъвкавост в управлението на акциите си“, пише компанията.

Сплитът на акциите е козметичен и може да означава, че повече по-малки инвеститори ще могат да си позволят акциите, но тези инвеститори са миниатюрни в сравнение с големите институции. Много брокери вече предлагат на инвеститори частична търговия, която позволява на малки инвеститори да купят дял от привидно скъпи акции.

В доклада си пред регулаторите за 2022 г. компанията за електромобили и възобновяема енергия разкри още, че членът на борда на директорите Лари Елисън в момента притежава 1,5% от акциите на Tesla. Елисън планира да се откаже от задълженията си като член на борда на директорите на компанията, но в документа не се посочва кой може да го замени.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск към момента притежава 23,5% от акциите на Tesla. Мъск продаде значителен дял от акциите си на компанията от края на 2021 г. насам, отчасти за да увеличи дела си в Twitter, гиганта сред социалните мрежи, който той се договори да придобие за около 44 млрд. долара.

Tesla обяви сходен сплит на акциите в съотношение пет към едно през август 2020 г.

В 13 различни предложения на акционери Tesla е помолена да проучи и разкрие повече за: усилията си срещу тормоза и дискриминацията, лобистките практики, веригите за доставка и работна ръка и подробности за използването на вода и свързани с водата последици и рискове за климата.

Компанията планира да проведе годишната си среща с акционерите онлайн, като ограничен брой акционери са поканени да присъстват лично в новия завод на Tesla в Остин, щата Тексас, на 4 август 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Импе , тия фалиралите втори път обявяват сплит на акциите , а гъзпром , мега-супер-дупер компанията върви към обратен сплит ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още