IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия ще порази нови цели, ако Украйна получи ракети с голям обсег

Руски бомбардировачи Ту-95 са изстреляли ракетите срещу Киев от Каспийско море рано тази сутрин

14:00 | 05.06.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че Русия ще порази нови цели, ако САЩ започнат да снабдяват Украйна с ракети с по-голям обсег, съобщава руската осведомителна агенция ТАСС.

Ако такива ракети бъдат доставени, „ще поразим тези мишени, върху които все още не нанасяме удари“, каза Путин в откъс от интервю за държавната телевизия „Россия-1“.

Руският президент не посочи мишените, които Русия планира да порази, ако западните страни започнат да снабдяват Украйна с ракети с по-голям обсег. Той допълни, че „суетнята“ около западните оръжейни доставки за Украйна цели протакане на конфликта.

Украйна иска ракетни системи за залпов огън (MLRS) като М270 и М142 HIMARS, за да нанася удари върху войски и оръжия в тила на руските сили.

Тази седмица американският президент Джо Байдън обяви планове да предостави на Украйна ракетни системи HIMARS, след като получи уверения от Киев, че няма да ги използва за поразяване на мишени в Русия.

Макар руски официални представители да предупредиха, че американското решение за доставка на модерни ракетни системи на Украйна може да задълбочи конфликта, Путин заяви, че то няма да донесе фундаментални промени на бойното поле.

„Разбираме, че това снабдяване (с модерни ракетни системи) от САЩ и някои други страни цели да компенсира загубите на това военно оборудване“, заяви Путин.

„Това не е нищо ново. То не променя нищо по същество“, допълни той.

В откъс от същото интервю, излъчено в неделя, Путин се похвали, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили десетки украински оръжия и „ги чупят като орехи“.

По-рано днес украинската столица Киев беше разтърсена от експлозии за първи път от април насам. Украинските военно-въздушни сили и кметството в Киев съобщиха, че руски стратегически бомбардировачи Ту-95 са изстреляли ракети срещу Киев от Каспийско море и два от източните квартали в украинската столица са били разтърсени от взривовете. Киев Киев

Най-малко един човек е бил откаран в болница, но за момента не се съобщава за загинали, предава Ройтерс, като цитира кмета на Киев Виталий Кличко. Черен дим се издишаше в небето над кварталите „Дарницкий“ и „Днепровский“, където отекнаха взривовете.

Атаката е била насочена срещу железопътна инфраструктура, съобщи Серхий Лешченко, помощник на началника на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е изстреляло ракети срещу Киев от голямо разстояние и е унищожило танкове Т-72 и бронетранспортьори, които били доставени на Украйна от източноевропейски страни и били държани в завод за ремонт на вагони.

Украинските военно-въздушни сили са унищожили една крилата ракета около 6 ч. местно време, след като засекли изстреляните ракети, съобщи украинската армия.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк призова Запада да наложи още санкции на Русия, за да я накаже за ударите, и да достави още оръжие на Украйна.

Въпреки продължаващата руска офанзива в Украйна и повсеместното унищожение, животът в Киев протичаше относително спокойно в последните седмици, след като Москва насочи вниманието си към източната и южната част на Украйна.

Олександър Хончаренко, кмет на Краматорск в Донецка област, съобщи, че градът е бил подложен на обстрел през нощта, който е довел до посвеместни щети, но няма жертви.

В събота украински представители заявиха, че войските на страната са си възвърнали контрола върху част от град Северодонецк в контраофанзива срещу руските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не само... и руския народ плаща.. 32000 загинали и на 100 000 осакатени... хич не е малко, това са супер много съсипани семейства... за едното нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
най нужно е да се разруши рускатакочина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Половин час е достатъчен за пълното унищожаване на всичките отански държави и държавици. Ако не се кротнат да определят кое е правилно и кое не в света, накрая ще получат усмъртителен ядрен удар. Напълно заслужен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
В Русия няма кой да свали Путин. Това е все едно някой в Северна Корея да свали Ким :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
penman
преди 1 година
Запада е далеч по-силен в технологично и военно отношение, ще изпрати най-съвременни противоракетни системи (Германия другия месец ще обезопаси с такава Киев или Одеса) и оскъдните като бройка ракети на *** ще отидат на вятъра. Всяко задълбочаване на конфликта ще предизвика още по-голям отговор от НАТО и края ще е свалянето на фюрерчето от самите руснаци, преди ракът да го покосил. Жалко, че заради една откачалка загиват и ще загиват много невинни хора. Но злото периодически надига глава - през 19-ти век Наполеон, през 20-ти Хитлер, а сега - ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
мхм ... само в мокрите ти тролейбусни фантазии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
мхм , не е само руско ... повечкото е западно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Старо ... РУСКО желязо. Украинският народ плаща перверзиите на един къс и комплексиран маниак. Путин нахлу в Украйна и руши, не Запада. "Клоунът" е в центъра на събията, а Джуджаря в кой бункер се намира в момента, знаеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Германците ще доставят на украинците IRIS-T SL - модерна натовска ПВО. Мислим, че ще се разредят доста ударите с ракети, и окончателно рассийски самальоти няма да фъркат над и около Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Нали Жужо щеше да удря по центровете, взимащи решения? Държи ли му да удари Главния център?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още