IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шерил Сандбърг е продала акции на Meta за 1,7 млрд. долара

Това се е случило в рамките на десетилетие със системни продажби от страна на оперативния директор на компанията

13:57 | 03.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Шерил Сандбърг напуска Meta като една от най-високопоставените и успешни жени в технологичния свят и след като е продала акции на компанията на стойност 1,7 млрд. долара, пише CNBC.

В сряда Сандбърг обяви, че се оттегля от позицията си на главен оперативен директор след 14 години в Meta, която преди беше известна като Facebook. Сандбърг ще остане в борда на компанията.

Общото ù състояние възлиза на 1,6 млрд. долара според Forbes. Това я прави втората по богатство жена в технологиите след Мег Уитман. Уитман по-рано оглавяваше Hewlett Packard Enterprise, а богатството ѝ е 3,2 млрд. долара по данни на Forbes.

Сандбърг е рядък пример за човек, който не е главен изпълнителен директор, нито основател на компания, но е милиардер.

Въпреки че много корпоративни директори са склонни да задържат по-голямата част от акциите си като начин да покажат увереността в своите компании, Сандбърг е действала агресивно и редовно е продавала от книжата на Facebook.

През последното десетилетие тя е продала над 75% от своите книжа след данъци чрез редовно планирани програми за целта, твърдят фирми за проучвания, които следят подобни процеси. Като цяло тя е продала над 22 млн. акции за над 1,7 млрд. долара, посочват от VerityData. В зависимост от опциите и ограниченията за продажба, общата сума може да е по-голяма, твърди друга компания – SmartInsider, която изчислява, че става дума за 1,9 млрд. долара.

„Нейните продажби през последното десетилетие я правят един от най-големите вътрешни търговци с книжа в която и да е американска компания“, коментира Бен Силвърман, директор проучвания във VerityData.

През годините Сандбърг е продавала акциите на различни цени, докато книжата са поскъпвали. При първичното им публично предлагане през 2012 г. стойността им беше 38 долара за акция, а през септември достигнаха връх от над 382 долара.

Средната цена на акциите на Meta през последното десетилетие е 79,10 долара по данни на VerityData. Най-скорошната продажба на Сандбърг е от октомври 2019 г.

Въпреки че е милиардер, Сандбърг не показва увлечения по яхти, частни самолети и къщи на плажа, обичайни за други технологични магнати. Според информация в медиите през 2013 г. тя се е преместила в нов дом в Менло Парк, Калифорния, близо до централата на Facebook. В него има винена стая, фитнес, водопад и соларни панели на покрива.

Сандбърг също така е дарила част от средствата от продажбата на акции за благотворителност. През 2016 г. тя даде 107,2 млн. долара на фонда Fidelity Charitable, който я съветва по въпросите за дарителството. По това време тя не сподели на кои благотворителни организации ще помогне, но посочи, че планира да подкрепи програми, които увеличават възможностите на жените и момичетата.

Сега Сандбърг твърди, че напускането на Meta ще ѝ позволи да се фокусира повече върху филантропската си дейност. Тя е активен политически дарител, подкрепящ кандидатите на демократите, и редовно организира набиране на средства за партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evg9
преди 1 година
Последното изречение ме навежда на мисълта, че ще влиза в политиката. И фейсът иска да се сдобие с политическа протекция. Има всички шансове да се добере и до президентството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още