IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напускат Русия

Руски компании ще заемат освободените ниши, а Русия пак ще намери начини да придобива развити технологии и луксозни стоки, каза руският президент

21:14 | 26.05.22 г. 52
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази в четвъртък задоволство, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местни компании може да заемат тяхното място. Той предупреди Запада, че Москва пак ще намери начини за придобиване на развити технологии и луксозни стоки, предава Ройтерс.

Путин определи нашествието в Украйна като повратна точка в руската история, бунт на Москва срещу САЩ, които по думите му са унижавали Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. насам. Украйна твърди, че се бори за оцеляването си.

Освен жертвите и ужасите на войната конфликтът и опитът на Запада да изолира Русия за наказание подкопават растежа на световната икономика и предизвикват вълна от инфлация, тъй като цените на зърното, на готварското олио, на торовете и на енергията растат.

От началото на войната редица големи чуждестранни инвеститори – от BP до McDonald's, напускат, точно когато руската икономика е изправена пред най-голямото си свиване от години.

„Понякога, като погледнем тези, които напускат – може би трябва да кажем слава богу. Ние ще заемем техните ниши, нашият бизнес, нашето производство – то вече нараства и спокойно ще заеме мястото, подготвено от нашите партньори“, заяви Путин.

Във видео обръщение към лидерите на бивши съветски републики Путин се пошегува, че луксозни марки като Mercedes, предпочитани от бандити в хаоса на постсъветска Русия, пак ще бъдат налични, но призна, че може да са малко по-скъпи.

„Ще бъде малко по-скъпо за тях, но това са хора, които вече са карали Mercedes 600 и ще продължат да го правят. Мога да ви уверя, че те ще ги внасят откъдето и да било, от която и да е страна“.

Путин допълни, че Русия все още се нуждае от достъп до развитите технологии на развитите икономики.

„Няма да се откъснем от това, те искат да ни изтласкат малко, но в съвременния свят това е просто нереалистично, невъзможно“, каза руският президент.

Той не уточни как Русия ще намери начини да запази достъп до западни компоненти и софтуер.

Путин обеща, че западните опити за изолиране на Русия ще се провалят, като заяви, че развитите икономики се борят с инфлационна спирала, нарушени вериги за доставка и продоволствена криза в момент, когато центърът на световната икономическа мощ се е преместил към Азия.

„Представителите на нашия бизнес са изправени пред проблеми, разбира се, особено в областта на веригите за доставка и транспорта. Но въпреки това всичко може да бъде коригирано, всичко може да бъде изградено по нов начин“, каза Путин.

„Не и без загуби на определен етап, но това ни помага да станем по-силни. Във всеки случай ние определенопридобиваме нови компетенции, започваме да съсредоточаваме икономическите, финансовите и административните си ресурси в пробивни области“, заяви руският президент.

Той допълни, че САЩ използвали Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяване на НАТО и Москва трябвало да се защити срещу преследването на рускоговорещи хора.

Украйна и западните съюзници отхвърлят този неоснователен претекст за нашествие в суверенна страна.

По-рано днес в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги Путин заяви, че Русия е готова да помогне за смекчаването на международната продоволствена криза, но само ако Западът отмени санкции, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. 

"Владимир Путин подчерта, че Руската федерация е готова да даде значителен принос за преодоляването на продоволствената криза чрез износа на зърно и изкуствени торове, ако политически мотивирани ограничения от Запада бъдат отменени", се казва в съобщението. 

Украйна определи руската позиция като "изнудване", а британският външен министър Лиз Тръс заяви в четвъртък, че Путин "се опитва да държи света за заложник", като използва като оръжие продоволствената криза, създадена от войната му в Украйна. 

Блокадата на украинските пристанища от Русия не позволява на страната да изнася зърно, на което и двете страни са големи износителки. Русия обвинява украинците, че минират пристанищата. 

В отделно съобщение руското министерство на отбраната заяви, че цивилни кораби вече може да използват безопасно пристанищния град Мариупол на Азовско море в Украйна, където силите ѝ поеха пълен контрол миналата седмица, след като украински бойци от обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" се предадоха. 

То уточни, че опасността от мини около пристанището в Мариупол е елиминирана. 

Министерството съобщи, че шест чуждестранни товарни кораба в пристанището вече са свободни да отплават. Те са от България, Доминика, Либерия, Панама, Турция и Ямайка. Министерството призова тези правителства да накарат собствениците на корабите да ги изведат от пристанището. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

33
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
Охооо- вече премина на майчиния и бащиния си език- защо така;0 Единственият официален език в България е българският- така, че- комуникирай на български език, защото домейнът на този сайт е ''.bg'' и не е ''.ру'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Не знам авторката на статията защо се занимава с тази тема, Нека да пише за бременният Кен, приятелят на Барби. Вече на запад има такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''...и най вече русия ни мрази...'' Много точно написано. Малка България е дала в пъти повече изобретатели и рационализатори със защитени патенти на глава от населението, отколкото русия. България сме 7.1 милиона, а русия е 162 милиона население. Обачеее- който българите мрази, под нас да лази- казва нашата поговорка и точно така се получава. Газпром има да се хапе заради това, че бе изритан от бг. газов пазар, въпреки, че потребяваме минимално- спрямо другите държави- количество природен газ. За нас това е отлична новина, а за руските пенсионери не е, нооо- всекиму своето;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 7
Ivel
преди 1 година
Ой, насмешила! Не буду больше участвувать в Это. осторожно там с европейским закондательством ! Удачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
"Видяхме вече цирка с плащането на руския газ в рубли." - циркът го създадоха руснаците. За повечето страни, при превеждане на доларите или еврото, процедурата се счита за приключила. Други(България, Полша, Финландия, Балтика)трябва да открият допълнително специална сметка в рублии и валутата да се конвертира по какъвто курс руснаците си пожелаят. Защо към нас такова пренебрежение? Защото договорът ни с газпром изтича в краят на годинат, малък консуматор сме и най вече русия ни мрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''....Гледай си там службицата докато те търпят...''Хахаха- аз съм адвокат, не съм на ''службица'';0 Май не си наясно с нещата, а уж го даваш бизнесмен;0 Интересно как ''законът давал възможност за заобикаляне на санкциите'', а не си наясно КОЙ професионално ти ги дава тези юридически ''вратички'' и че това е адвокатът, а не служителят ти с незавършен 8 клас;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 8
Ivel
преди 1 година
Даже няма да ги чета тези гlупости дето си ги изписала тук, в рамките на закона има поне хиляда начини да се заобиколят санкциите, който е вътре в нещата ги знае, нямам време а и ми се струва безполезно да обяснявам именно на теб, мъжът ти и европейското ти его, няма да разбереш нищо. Гледай си там службицата докато те търпят и не ставай за смях. Нищо лично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
''...защото правя бизнес от заобикаляне на санкциите ....'' Oлелее- ще ти секне бизнеса, ако си ЕС или чужд гражданин, защото- https://....bta.bg/bg/news/world/270957-ek-predlaga-narushenieto-na-sanktsiite-na-es-da-bade-obyaveno-za-evropeysko-pres ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление БРЮКСЕЛ, 25.05.2022 13:37 (БТА) Европейската комисия предложи днес нарушаването на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление. Това означава, че подобно действие ще бъде включено в списъка на престъпленията във всяка страна от ЕС и ще бъде наказвано със сходна строгост, ако предложението бъде одобрено.Предлага се също промяна в правилата за отнемане и възстановяване на отнето имущество. Предвижда се да бъде отнемано имуществото на онези граждани и фирми, които са нарушили санкциите.Комисията отбелязва, че прилагането на санкциите е още по-важно заради войната на Русия срещу Украйна. Допълва се, че в повечето държави от ЕС неспазването на санкциите се преследва от закона, както и че подобни нарушения създават заплахи за сигурността и международния мир.ЕК предлага за нарушение да се определя участието в дейности, които целят пряко или косвено заобикаляне на санкциите. Според комисията е необходимо да се ускори работата по налагането на спешен запор на имущество на нарушителите, както и на засегнатите от санкциите на ЕС. Комисията предлага във всяка държава от ЕС да бъде създадена структура за управление на запорирано или отнето имущество, за да не се губи неговата стойност, да може да се продава и да бъдат ограничени разноските по неговото съхранение.Отчита се, че ЕС е одобрил над 40 списъка със санкции, които включват запор на имущество, забрана за преминаване на границите, забрана за внос и износ на стоки, както и за извършване на банкова дейност. Държавите от ЕС досега са съобщили, че са запорирали имущество за 9.89 милиарда евро и са предотвратили действия на стойност 196 милиарда евро.Комисията отбелязва, че с наложените санкции срещу Русия и Беларус се е повишила необходимостта от издирването на имуществото на олигарси. ЕК настоява, че уеднаквените мерки за изпълнение на санкциите ще помогнат на ЕС да говори с един глас, като пояснява, че засега в някои от европейските страни нарушението на санкциите води само до административни наказания.Ха да видим колко още ще ти трае незаконния бизнес;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 6
Ivel
преди 1 година
Пич, аз мисля че знам какво говоря, защото правя бизнес от заобикаляне на санкциите . Ти бил ли си поне веднъж в Русия, поне на екскурзия, не мисля, че имаш познания по материята, ти си от тrоловете дето се появиха тук последните месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
Е- всички тролски номера ги знам, но НЯМА да научиш самоличността му;0 В момента чета ''Тр000Л000вете на путин'' на Йесика Аро- няма да дам шанс на никой от вас- руските тр000лове- да застраши с каквото и да е било спокойствието на семейството ми, както се е случило с авторката на книгата- финландска журналистка- във Финландия през 2014г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още