IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Монбат“ продава германското си дружество ЕАS на британци за 36 млн. евро

Българското дружество придоби германския производител преди пет години и след сделката ще запази миноритарен дял в него

08:44 | 25.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от произвежданите от германската компания продукти. <em>Снимка: EAS&nbsp;</em></p>

Част от произвежданите от германската компания продукти. Снимка: EAS 

Стартъпът за батерии за електромобили Britishvolt заяви във вторник, че ще купи германския разработчик и производител на батерийни клетки EAS от българската компания „Монбат“ за 36 млн. евро, за да увеличи собственото си производство.

Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи, заяви Britishvolt в прессъобщението си.                                                                                                                     

Стартъпът пояснява, че базираната в Нордхаузен, Германия, EAS е „пионер в разработването и производството на широкоформатни литиево-йонни клетки, използвайки иновативна и компактна технология за производство на електроди", която е идеално подходяща за нейния собствен високопроизводителен формат на акумулаторни клетки "46xx" с голям пробег.

„Придобиването на EAS ще ни позволи да увеличим мащаба на последната част от разработката и комерсиализацията на клетките 46xx", казва в изявление главният изпълнителен директор Орал Наджари, като добавя, че Britishvolt възнамерява да направи допълнителни инвестиции в EAS.

Britishvolt работи с британските производители на спортни автомобили Aston Martin и Lotus за разработване на високоефективни батерии за електромобили. Младата компания си осигури по-рано подкрепата на британското правителство за проекта за завод за батерии в Северна Англия, отключвайки 1,7 млрд. паунда (2,12 млрд. долара) частно финансиране. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Структурата на сделката напълно подкрепя пътната карта за развитие на EAS и „Монбат“. „Монбат“ ще продължи да бъде част от очаквания растеж на литиево-йонната индустрия чрез миноритарния дял, който групата ще притежава в Britishvolt. Вярваме, че Britishvolt е подходящият партньор, който разполага с необходимите ресурси, за да се превърне в лидер в предоставянето на литиево-йонни решения за електрифициран транспорт и съхранение на енергия. Синергиите между EAS и Britishvolt ще допринесат допълнително за добавяне на стойност за новия собственик, неговите акционери и партньори“, казва Виктор Спириев, главен изпълнителен директор на българската компания, цитиран в прессъобщението за сделката. 

„Монбат“ придоби германските компании преди пет години - през 2017 г., бележейки  допълнителна диверсификация на групата и навлизането ѝ в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения. При придобиването българската компания изяви желание да модернизира сградите в Нордхаузен, да развие целия бизнес и допълнително да разшири продажбите в Германия и съседните страни. Групата планираше да инвестира над 5 млн.евро през следващите две години в ново модерно оборудване, както и да разшири екипа на новото дружество.

„Монбат“ е базиран в София производител на оловно-кисели акумулаторни батерии и една от най-големите български компании. Тя е регистрирана за търговия на Българска фондова борса-София АД в премуим сегмента на акции и е с пазарна капитализация от приблизително 214 млн. лева. Тя обаче се сви почти двойно от 2017 г., когато придоби 100% от активите на Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH и сля двете дружества в EAS Batteries GmbH. Тогава пазарната капитализация на основаната през 1955 г. и приватизирана през 1998 г. „Монбат“ възлизаше на 230 млн. евро. Българската компания е най-големият производител на батерии в Източна Европа със заводи за производство и рециклиране в три различни държави в региона. Компаниятаизнася продукцията си в над 60 страни. 

Приходите от дейността на компанията за периода януари-март достигат 85,924 млн. лева в сравнение с 88,717 млн. лева за януари-март 2021 г., като намаляват с 3,15%. Общите приходи са за малко над 88,9 млн. лева при 89,8 млн. лева година по-рано. Разходите на „Монбат“ за първото тримесечие на годината нарастват до 84,127 млн. лева при 82,79 млн. лева година по-рано, или с 1,6%. Ръстът се определя от увеличението на разходите за материали (суровини, ток и др.) и балансовата стойност на продадените активи. При разходите за възнаграждения и осигуровки има известен спад. Печалбата на дружеството в края на март възлиза на 4,263 млн. лева при 6,995 млн. лева година по-рано, като намалението е с 39%.

Пионерът в областта на батериите и технологичният иноватор Britishvolt се фокусира върху разработването на технологии за батерийни клетки от следващо поколение и свързаните с тях изследвания и разработки. Тя е посветена на развитието на бъдещето на електрифицирания транспорт и устойчивото съхранение на енергия, като произвежда нисковъглеродни, устойчиви и отговорно произведени решения за литиево-йонни батерии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 1 година
Монбат беше една добра и успешна, изцяло българска публична компания, която толумът Боко и го ведото Гешев разгромиха по поръчка отвън. Бобокови може и да не са били с ангелски крилца на гърба, но бяха грамотни предприемачи, които инвестираха в производство на полезен продукт и допринасяха за Българската икономика. Алтернативата на ГЕРБ в лицето на куп креатури ала София Тех Парк обаче си живка . . . Поредният пример, че в България се отглежда грантаджийска структура на бизнеса, която ще се разпадне за една нощ в деня "Х" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още