IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от рецесия натежаха върху индексите в Европа

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,1%, като секторите на търговията на дребно и пътуванията се разделиха с по 3%

19:06 | 24.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия във вторник преобладаващо на червено на фона на поредните страхове от нова рецесия, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,1%, като секторите на търговията на дребно и пътуванията се разделиха с по 3%.

Технологичният сегмент пък се понижи с 2,5% на фона на по-лоши от очакваното резултати от американската компания Snap и новини за съкращения в европейските стартъпи Klarna и Gorillas.

Британският бенчмарк FTSE се раздели с 0,4%. От своя страна германският измерител DAХ отписа 1,8%, а френският CAC 1,7%. В Милано показателят FTSE MIB се понижи с 1,1%.

Акциите на британската енергийна компания Drax Group потънаха с близо 14%, заставайки на дъното на общоевропейския индекс, след като Citi понижи оценката и ценовата си цел за актива.

Обратно, ръстовете в Европа поведе датската компания за слухови апарати GN Store Nord, чиито книжа поскъпнаха с над 11%.

Европейските акции, които приключиха понеделнишката търговия на зелено, не можаха да задържат ръстовете във вторник на фона на притесненията за възможна нова рецесия. В понеделник шведската компания от типа „купи сега, плати по-късно“ Klarna обяви планове за съкращаване на 10% от служителите си. Като причина тя обяви последиците от войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Трябва да се страхуват от това, че слънцето не пече вечно до слънчев удар и едновременно с това да дуа тъй, че покриви да отнася! От друго индексите да не се вълнуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Хубаво е, че акциите на фабрика за слухови апарати, защото търсене има - явно всички еврочиновници в Брюксел са глухи. Жалко, че няма апаратченца за мозък. По са нужни. Иначе заплахите от рецесия са реални. Знаем и откъде идват. Ако утре урсулата и тимерманс бъдат заловени на улицата и обecени от гневните европейци, индексите ще отскочат нагоре с поне 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още