IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 страни от ЕС зоват руски активи да се използват за възстановяване на Украйна

В началото на май властите в Киев съобщиха, че за възстановяването на страната са необходими 600 млрд. долара

20:35 | 23.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Литва, Словакия, Латвия и Естония ще призоват във вторник за конфискуване на руски активи, замразени от ЕС, за да се финансира възстановяването на Украйна след нашествието на Русия, показва съвместно писмо на четирите страни, цитирано от Ройтерс.

На 3 май Украйна съобщи, че необходимите пари за възстановяването на страната от разрушенията на Русия са около 600 млрд. долара. Но тъй като войната все още продължава, сумата вероятно е нараснала рязко, се казва в писмото.

„Значителна част от разходите за възстановяване на Украйна, включително компенсации за жертвите на руската военна агресия, трябва да бъде поета от Русия“, пише в писмото, което ще бъде връчено на финансовите министри на страните членки на ЕС във вторник.

Писмото призовава също 27-те страни членки на блока да започнат да подготвят нови санкции срещу Москва.

„В крайна сметка, ако Русия не спре военната агресия срещу Украйна, не трябва да останат никакви икономически връзки между ЕС и Русия, гаранция, че никакви финансови ресурси, продукти или услуги няма да допринасят за руската военна машина“, пишат авторите.

Четирите страни отбелязват, че ЕС и страни със сходно мислене вече са замразили активи на руски граждани и дружества и резерви за около 300 млрд. долара в централните банки.

„Сега трябва да намерим правни начини да извлечем максимална полза от употребата на тези ресурси като източник на финансиране – както за покриване на разходите по продължаващите усилия на Украйна за устояване на руската агресия, така и за възстановяването на страната след войната“, пишат четирите страни.

„Конфискацията на държавни активи като резерви в централната банка или имоти на държавни компании има пряка връзка и последици в това отношение“, допълват те.

Миналата сряда Европейската комисия съобщи, че може да провери дали е възможно да изземе замразени руски активи за финансиране на Украйна въз основа на национални и европейски закони, но не спомена резерви в централните банки. Редица представители на ЕС предупредиха, че конфискацията на активи е трудна от правна гледна точка, тъй като няма подходящи директиви на съюза за това.

„В случаите, в които няма да бъдат установени правни начини за конфискуване на активи, те трябва да бъдат използвани като лост и да бъдат освободени, едва когато Русия компенсира Украйна за всички нанесени щети“, пишат четирите страни.

Русия определя действията си в Украйна, като „специална операция“, която според страната не цели окупирането на територия, а унищожаването на военни инсталации на южния съсед и залавяне на опасни по думите ѝ националисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
В Ирак примерно тя ли го счупи бе таварищ, или те си го изпочупиха,като се изпокараха помежду си арабе.лите?Зер там нещата приключиха за един месец, и почти без поражения по гражданската инфраструктура.Същото е и навсякъде другаде.*** де ти такива умения при твойте идоли, каруцарска работа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Е то това трябва да се подразбира.Разбира се,че те ще плащат.Който чупи,купи,викаше баба ми едно време,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Мирикосите нещо рекнаха, че американските закони не позволяват да бъдат задоволени щенията на укронацитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
хамерика га ше поправи сичко що е начупила , а , плаши.утарник ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахааа, който чупи - купи. Ама ти си цвърчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Запада зове това, което исконно го зове от векове: пиратство, грабеж, измама, завладяване. А равновесното му състояние се нарича нацизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още