IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доживотен затвор за руски войник в първи процес за военни престъпления в Украйна

21-годишният Вадим Шишимарин се призна за виновен за убийството на 62-годишен невъоръжен цивилен в украинско село

17:21 | 23.05.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украински съд осъди руски войник на доживотен затвор в понеделник за убийството на невъоръжен цивилен в първия съдебен процес за военни престъпления след нахлуването на Русия в страната, предава Ройтерс.

21-годишният командир на танк Вадим Шишимарин се призна за виновен за убийството на 62-годишния Олександър Шелипов в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари, четири дни след началото на нашествието.

Съдията Сергий Агафонов заяви, че Шишимарин, който изпълнявал „криминална заповед“ на войник с по-висок ранг, произвел няколко изстрела с автомат в главата на жертвата.

„Предвид факта, че извършеното престъпление е престъпление срещу мира, сигурността, хуманността и международния правен ред…, съдът не вижда възможност за налагане на (по-кратка) присъда“, допълни той.

Шишимарин, който беше облечен със синьо-сиво горнище на анцуг, наблюдава мълчаливо процеса от охранявано стъклено отделение в съдебната зала и не показа емоция при произнасянето на присъдата. Той остана с наведена глава и слушаше преводач.

Адвокатът на Шишимарин Виктор Овсянников заяви, че не е изненадан от присъдата, защото има „известен натиск от обществото“ и допълни, че тя ще бъде обжалвана.

Процесът, който започна едва миналата седмица, има огромно символично значение за Украйна и адвокат коментира пред Ройтерс, че той може да е един от многото подобни съдебни процеси.

Киев обвинява Русия в жестокости срещу цивилни по време на нашествието и украинските власти твърдят, че са установени над 10 хил. възможни военни престъпления. Русия отрича да напада цивилни или че е извършила военни престъпления по време на т. нар. от нея „специална военна операция“ в Украйна.

За момента Кремъл не е коментирал присъдата. Преди време оттам съобщиха, че нямат информация за процеса и че отсъствието на дипломатическа мисия в Украйна ограничава възможността ѝ да окаже помощ.

Летвата е поставена „много високо“

Украинската държавна прокуратура съобщи, че Шишимарин и още четирима руски военнослужещи са откраднали кола, за да избягат, след като колоната им била атакувана от украински сили.

След като влезли в Чупахивка, войниците видели Шелипов, който карал колело и говорел по телефона. Шишимарин получил заповед да убие Шелипов, за да не може той да издаде локацията им, съобщиха прокурорите.

Миналата седмица Шишимарин призна в съда, че е виновен и поиска от вдовицата на жертвата да му прости.
Съдът издаде присъдата си пет дни след провеждането на първото пълно изслушване.

Марк Елис, изпълнителен директор на Международната адвокатска асоциация, заяви, че присъдата „не е изненадваща“ и може да бъде първата част от „голям пъзел, включващ също украински войници, задържани в Русия“.

„Ако това е базовият процес…, той вдига летвата много високо“, коментира Елис. „За повечето други дела за военни престъпления в Украйна подозирам, че ще видим сходни присъди, тъй като това е базовият процес“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
За да извадя нова поука е нужно ново събитие, за това вече извадих, евентуално ако дадеш аргументирано мнение може да се съглася. Иначе съжалявам че мнението ми не е политически коректно, нито пък че не отговаря на твоите морални ценности, може би и на моите не отговаря както и на тези на мнозина други но да отричам действителността защото не ми харесва не е моя черта. Може би ако стана политик ще трябва да го правя но там пък сигурно недоволстваш че едно говорят друго вършат. Е предполагам трябва да решиш за себе си кое е по-малкото зло от двете, защото както често се случва не може и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахаха, нали... иначе щеше да му се размине ако не беше признал!.. я пробвай пак да извадиш поука, втория път може да се получи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
Това момче някой го е мобилизирал, закарал го е на 5970км до Киев, не му е казал, че ще го въвлича във военни действия и после му е казал да стреля по цивилни. Животът му е провален и без тази присъда, а като него има още няколко десетки хиляди. Не го оправдавам, но ръководството на гарнизона му трябва да търка нара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
И каква е поуката от това? На мен ми изглежда като - Никога не признавай нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Колкото украинци ще има по затяорите, толкова и opки. Така ще е, таварищи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Те започнаха, за да искат размени. Но се готви закон, укронацистите са терористи и не се менкат срещу никого! А ще има десетки хиляди присъди над укронацисти. Наемници не броим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
В лекс.бг също е публикувана тази новина. Ще напиша същото, което написах и там/ по смисъл/- всеки адвокат- пеналист би реализирал същата правна защита, само , че на този колега просто не са му останали никакви правни аргументи, за да съшие някаква правдоподобна защита. Както и да е- наказателният процес е преминал по законосъобразен начин, спазено е правото на защита на подсъдимия, спазени са всички изисквания на наказателния процес и може да се твърди преспокойно, че процесът е законосъобразен. Що се отнася до същината му- и в българския, и в руския, и в украинския НК съществува правомерен отказ от изпълнение на противоправна заповед. Т.е.- подсъдимият е могъл да се позове на нея и да откаже умишлено да умъртви с огнестрелно оръжие 62 годишния НЕВЪОРЪЖЕН украински дядо, който просто си е карал колелото по улицата. Тези номера- '' бил съм се бил напил и съм се бил бил / и убил/ един дядо, признавам си, но вината не е само моя, ''дявола'' и извънземните ме накараха, не върви в съдебните зали в 21 век е Европа и дори наши политици го разбират това по трудния начин- в самото с.з. от устата на съдебния състав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
ами на азовците по колко доживотни трябва да дадат ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още