IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Популистките аргументи срещу влизането ни в еврозоната са опасни

Инфлацията ще е продължителна като част от икономическия цикъл, започнал преди пандемията и войната, каза финансистът

15:49 | 22.05.22 г. 6
Хампарцумян: Популистките аргументи срещу влизането ни в еврозоната са опасни

Политическият риск за България е един от най-високите от страните в ЕС заради амбивалентната позиция на политиците по отношение на ЕС, НАТО и влизането в еврозоната. Тази несигурност обезкуражава дългосрочните чуждестранни инвестиции в България и те се пренасочват към политически по-стабилни държави. Това коментира Левон Хампарцумян, финансист и председател на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Когато инвеститорите планират стратегически веригите си за доставки, те ще си зададат въпроса дали да изграждат важни производства в България, след като тя е с единия крак в Европа, а с другия някъде другаде. Преживяхме нещо подобно през 90-те години, когато югославските войни ни отделиха от Европа и големите инвестиции като автомобилни производства и авиолинии се осъществиха в Централна Европа, а не при нас. Хърватите и румънците са много по-ясни в позициите си. Хърватия влезе след нас в ЕС, но ще влезе преди нас в еврозоната“, посочи Хампарцумян.

Той предупреди, че популистките аргументи срещу влизането ни в еврозоната и нежеланието на българските политици да им опонират, са опасни за страната.

„Няма смисъл да се замерваме с опорни точки, а с валидни аргументи. Всички страни, които приеха еврото днес са по-добре, отколкото бяха преди да го приемат“, подчертава той. Според него другият валиден аргумент е, че еврото служи като геополитическа котва, която ни държи в НАТО и ЕС в случай, че на власт дойдат политици, които „ще искат да правят референдуми и да ни вадят от ЕС и НАТО“. Технически излизането от еврото ще бъде непосилно за тях и това ще подсигури оставането ни в геополитическото влияние на Европа, каза гостът.

По отношение на инфлацията финансистът смята, че тя ще бъде продължителна, но това няма как да се избегне, тъй като е част от икономически цикъл, започнал преди пандемията и войната.

„Още преди пандемията и войната се напечатаха доста пари заради мерките на ЕЦБ и Федералния резерв след кризата от 2008-2009 г. Беше ясно, че в един момент когато се обърне цикълът и тази подкрепа се оттегли, ще трябва да има и по-висока инфлация и лихви. Въпросът е този процес да се управлява така, че да няма резки шокове, а плавно повишаване на лихвите и укротяване на инфлацията между 5% и 10% за относително дълъг период между 5 и 10 години, за да може да се постигне баланс“, каза той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Слабоумен копейник, инаш 0 (НУЛА) познания по икономика, но за сметка на това си ***, идеална комбинация за кремълски тpoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
пикам ти се отгоре , тролев ... ходи там откъдето си излязъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Ти не си народа. Ти си просто един зле платен копейка тролейбус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
за наше добро , налЕ ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
Petar2015
преди 1 година
И кое точно, относно еврозоната е "опасно за страната"? Това са празни приказки. Ще ни приемат в еврозоната дори да не искаме и дори да не изпълним критериите. Предрешено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
интересите на банкера и народа са диаметрално противоположни ... тъй че , опичай си акъла народе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още