IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предпази от рецесия

Мерките в момента са насочени по-скоро към стимулиране на потреблението и бизнеса, за да отчете ръст икономиката, посочи началникът на "Трежъри" в ББР

17:41 | 19.05.22 г. 1
П. Вълков: Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предпази от рецесия

„Въпросът е какво се стремим да направим – да увеличим номиналния ръст или да се опитаме да преборим инфлацията. Мерките в момента са насочени по-скоро към стимулиране на потреблението и бизнеса, за да може икономиката да отчете ръст. Всички прогнози действително съкращават растежа, но ние говорим за реален ръст, а не за номинален“, коментира той.

Финансистът напомни, че тази година очакваме номиналният ръст за българската икономика да бъде 15%. Той посочи, че по-големите постъпления от данъци и такси ще даде възможност на правителството да погаси по-лесно дълга и да финансира нови политики.

Д-р Вълков обаче смята, че очакваните повишения в основните лихвени проценти на ЕЦБ все още не са взети предвид при прогнозите за ръст тази година. „Към момента икономистите следят инфлацията дотолкова че тя да не се разпростира до други сектори, а само до горивата и храните“, посочи той.

По думите му всички данни, които оборват това твърдение „стряскат централните банки“.

„Вчера видяхме, че в Америка двете най-големи търговски вериги Target и Walmart публикуваха негативни прогнози за приходите си тази година, което означава, че потреблението ще се влоши. Това стряска централните банки и ги прави още по-агресивни и клонящи към увеличаване на лихвите“, анализира ситуацията д-р Вълков.

Според него през последните години бизнесът и държавите в Европа „приеха ниските лихви за даденост и това създаде нестабилно и нерационално очакване, че евтиното финансиране ще продължи завинаги“.

Вълков отбелязва, че в последните месеци кредитните пазари „не са замръзнали, но са силно ограничени“ и инвеститорите стават прекалено внимателни, когато купуват дълг на държави от региона. Той отбеляза, че те искат по-високи премии и предположи, че това ще окаже негативно влияние на инвестициите до края на годината.

Ще успеят ли публичните инвестиции да компенсират с вложения в дългосрочни проекти досегашното забавяне? Какво влияние може да окаже това дългосрочно?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Иначе казано - само чудо може да ви спаси :) А чудесата са към края си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още