IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти понижават прогнозите си за растежа на Китай

Covid Zero политиките оказват сериозен натиск върху дейността

22:52 | 19.05.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Икономисти понижават прогнозите си за целогодишния икономически растеж на Китай, след като страната отчете по-лоши от очакваното данни за април и сигнализира, че строгите ограничения заради коронавируса ще продължат, предава Bloomberg.

Standard Chartered Plc и Bloomberg Economics понижиха оценките си за икономическия растеж в Китай през 2022 г., след като Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc. направиха това по-рано през седмицата.

COVID мерките в страната натежават сериозно върху дейността през април и началото на май, като нарушават и производството, и потреблението, пишат икономистите от Standard Chartered. Те понижават прогнозата си за растежа на страната през цялата година до 4,1%. Предишната им прогноза беше за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай от 5%.

От Standard Chartered понижават и прогнозата си за растежа на Китай през второто тримесечие до 0,3% от 3,5%.

Очаква се смекчаването на мерките срещу коронавируса и продължаващата политическа подкрепа да улеснят възстановяването през втората половина на годината, смятат икономистите. Те допълват, че „всеки допълнителен месец на тежки блокирания ще намали годишния растеж“ с 0,6 процентни пункта.

Понижението на прогнозата на Bloomberg Economics е беше още по-сериозно: сега икономистите прогнозират ръст от едва 2% тази година, като предишната прогноза беше за растеж от 3,6%.

„Стимулите не дават особен резултат заради ограниченията върху активността. Правителството и Народната банка на Китай могат да засилят подкрепата си за икономиката и ние очакваме те да го направят“, коментират Чън Шу и Ерик Джу от Bloomberg Economics в доклад.

Според тях дори и с облекчаване на мерките срещу коронавируса и смекчаване на Covid Zero политиката, растеж от 5% изглежда недостижим, да не говорим за целта на правителството за икономическа експанзия от 5,5%.

Икономистите на Bloomberg прогнозират свиване от 2,7% през второто тримесечие. Предишната им прогноза беше за експанзия от 1,5%.

Целта за растеж на Пекин изглежда по-трудна за постигане, тъй като епидемията и блокирането заради Covid засягат икономическата активност. Властите засилиха призивите за подкрепа през последните седмици, като китайският премиер Ли Къцян каза в сряда на местните власти да „действат решително“ в опит да вдигнат икономиката.

Също в сряда икономистите на Goldman Sachs намалиха прогнозата си за икономическия растеж на Китай за 2022 г. до 4% от 4,5% заради Covid Zero политиките.

Икономистите на Citi във вторник понижиха прогнозата си за ръста на китайския БВП до 4,2% от 5,1%, като казаха, че въздействието на блокирането заради Covid върху икономическата активност изглежда ще продължи и след юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
АнтиФъшкист
преди 1 година
Живи да ги оплачиш. Наркуманцити са саму минус 5 пруцента и ощи 10млн спящи по трутуарити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още