IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще се нуждае и от мащабна икономическа подкрепа

Местни икономисти вече оценяват общите загуби от войната на 560-600 милиарда долара, посочва Financial Times в редакционен коментар

19:59 | 19.05.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната на Владимир Путин срещу Украйна се оказа катастрофална грешка. След като руските сили се оттеглиха от района на Киев миналия месец, украинските войски бяха заснети в понеделник как възстановяват граничните постове на руската граница, като изтласкаха армията на Москва от втория по големина град Харков. Междувременно Финландия и Швеция тази седмица подадоха молби за присъединяване към НАТО – разширяване на алианса, което е точно обратното на това, което войната на Кремъл трябваше да постигне. Но военните успехи на Украйна не трябва да заличават необходимостта Западът да ускори както доставките на оръжие, така и финансовата подкрепа за противодействие на парализиращата икономическа война на Русия срещу нейния съсед, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Мащабната помощ започва да тече. Сенатът на САЩ трябва тази седмица да одобри пакет за подкрепа, включващ военна, хуманитарна и икономическа помощ, която законодателите увеличиха до 40 милиарда долара от 33 милиарда, които президентът Джо Байдън поиска през април. Засега обаче това си остава бюджетна подкрепа. Колкото по-скоро се превърне в допълнителни оръжейни доставки, толкова по-голям е шансът на Украйна да възпре и отблъсне руските сили в Източна и Южна Украйна, преди те да имат време да се прегрупират.

Перспективата за продължителна и жестока война на изтощение на изток, докато Русия продължава да бомбардира военни, инфраструктурни и икономически цели на други места и да блокира черноморските пристанища на Украйна, прави икономическата и невоенната помощ също жизненоважна. Без прекратяване на огъня брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна се очаква да спадне с повече от 40 процента тази година. Киевското училище по икономика определя директните щети за инфраструктурата на Украйна на повече от 94 милиарда долара към 10 май, като приблизително една трета се падат на жилищните сгради и пътищата, 10 милиарда долара - на индустрията и фабриките, и 15 милиарда - на железниците, болниците, мостовете, училищата и университетите.

Един от приоритетите е бюджетната подкрепа. Дефицитът се увеличи с 3,8 милиарда долара през април, при 1,1 милиарда долара изкупуване на вътрешен дълг – в съответствие с оценката на МВФ, че Украйна е изправена пред недостиг на финансиране от около 5 милиарда долара на месец в продължение на няколко месеца. Икономическата помощ от 9 милиарда долара в новия пакет от САЩ вдига западната бюджетна подкрепа до над 20 милиарда долара, но ще отнеме време тя да пристигне. МВФ смята да прехвърли 10 процента от неизползваните си специални права на тираж (валутата на Фонда – бел. прев.) на Украйна, но инициативата трябва да преодолее правните пречки в ЕС.

Други проблеми изискват материална и логистична подкрепа. Износът на зърно – от ключово значение за икономиката на Украйна и за световните доставки на храна – е невъзможен през Черно море поради руската блокада на Одеса (и други пристанища) и превземането на Мариупол. Ще се изисква това, което Брюксел нарича „гигантски“ усилия за транспортиране на зърното по шосе и жп линии до балтийски и други европейски пристанища. Но усилията се усложняват от различния стандарт на украинските железници и недостига на камиони. ЕС се ангажира да създаде „линии за солидарност“, за да гарантира, че Украйна може да изнася зърно и да внася необходимите стоки, от хуманитарна помощ до торове и фуражи.

Недостигът на моторно гориво - заради щетите по рафинерията в Кременчук в централна Украйна - заплашва да попречи както на гражданската, така и на военната икономика. А закъсненията по границите възпрепятстват износа на промишлените стоки, които Украйна все още успява да произвежда.

Включвайки непреките разходи, като пропуснат БВП, корпоративни печалби и инвестиции, изтичане на работна ръка, и по-високи разходи за отбрана и социални разходи, киевските икономисти вече оценяват общите загуби на Украйна от войната на 560-600 милиарда долара. Тъй като съюзниците от НАТО не желаят да воюват с ядрено въоръжена Русия, Украйна трябва да се бие сама. Тя ще се нуждае от цялата международна подкрепа, която може да събере, за да се справи с дългосрочното икономическо опустошение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Украйна ще се нуждае и от мащабна икономическа подкрепа === Като начало нанглосаксите ще ошмулят до пода всички силози за съхранение на зърно, "за да освободят място за новата реколта", както суфлират крадлювците, изнасящи хляба на Украйна срещу старите железа, които пращат. Реколтата няма как да дойде от заминираните полета, познайте от кои "азовци". Укрите ги чака нов гладомор, причинен от същите тия нанглосакси. Подобен номер са им въртели неведнъж. Примерно, през 1918 г. После пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още