IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа започва да се замисля какво ще стане, ако Украйна наистина победи?

Трите големи икономики в ЕС не са склонни да рискуват с дестабилизация на Русия, която ще отложи възстановяване на връзките

13:38 | 17.05.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конкурсът "Евровизия" даде възможност на европейците да покажат своята солидарност с Украйна, но сред големите европейски лидери започва да се прокрадва тон на нова песен, пише в коментар европейското издание Politico. Доскоро те се притесняваха какво ще се случи, ако Русия смаже Украйна. Днес обаче Западът започва да се замисля какво ще се случи, ако доскоро немислимото стане факт и Украйна победи Русия в тази война.

Разбира се, европейските лидери поддържат Украйна и отпускат помощ - и военна, и финансова, но все по-ясно започват да се усещат притесненията им, изказани преди седмица от френския президент Еманюел Макрон, а именно, че "унижението" на Русия може да създаде нов набор от проблеми.

Победа на Украйна може да доведе до дестабилизацията на Русия, а възстановяването на отношенията, включително и енергийните, несигурно и отложено в бъдещето. Затова и някои държави искат да са сигурни, че този конфликт ще бъде решен, запазвайки "имиджа" на  Русия, дори и това да коства териториалната цялост на Украйна.

Срещу подобен сценарий се обяви преди няколко дни украинският президент Володомир Зеленски. Пред RAI 1 той беше категоричен, че това е несправедливо искане и го сравни с плановете за поделяне на Европа след края на Втората световна война.

И Еманюел Макрон, и германският канцлер Олаф Шолц нееднократно заявяват, че биха искали да видят прекратяване на огъня в Украйна по-скоро рано, отколкото късно. "Ние не сме във война с Русия", каза френският президент пред Европейския парламент в началото на май и допълни, че задълженията на Европа са да спре огъня и да осигури мира в Украйна.

Макрон посочи, че след края на войната Европа трябва да изгради "нови баланси на сигурността", което накара някои страни в Централна и Източна Европа да настръхнат, защото видяха в това начин да се оправдаят действията на руския президент Владимир Путин.

За бързото прекратяване на военните действия в Украйна говори и Олаф Шолц. В петък (13 май) той разговоря по телефона с Путин, а след това в Twitter написа, че са били обсъдени три основни теми. На първо място това е прекратяване на военните действия в Украйна. Останалите две точки в разговора са свързани с отговорността на Русия за ситуацията с доставките на храни по света, както и с неуместността на твърдението, че нацисти управляват Украйна.

Към компанията на Шолц и Макрон може да бъде присъединен и италианският премиер Марио Драги. По време на визита във Вашингтон през миналата седмица той коментира пред американския президент Джо Байдън, че вече е време да се помисли за мирно споразумение в Украйна.

"Съгласни сме, че трябва да продължим да подкрепяме Украйна и да оказваме натиск върху Русия, но трябва и да започнем да се питаме как да установим мира", коментира Драги в САЩ.

Еднаквите опорни точки за лидерите на трите най-големи европейски икономики подсказва, че триото се готви за натиск в Украйна, за да бъдат възстановени преговорите. На този етап обаче напразно, посочва още Politico. В Киев са категорични - всяка териториална отстъпка, включително и Крим, ще бъде насърчение за Русия за нови инвазии в бъдеще.

Всички призиви на европейските лидери обаче са в противовес на политиката на САЩ. Във Вашингтон коментират, че вярват, че конфликтът може да бъде разрешен по дипломатически път, но приоритет за администрацията е да даде възможност на Украйна да се защити. Така Киев ще има възможно най-голяма тежест по време на преговорите, коментира помощник държавният секретар на САЩ за Европа Карън Донфрийд.

Засега в САЩ не са притеснени от позициите на европейските лидери, защото на този етап има готовност за предоставяне на нужните оръжия от европейските страни, включително и от Германия. Източници на Politico обясняват, че не се изненадват от дебатите, които води Европа.

"Вижте ЕС - от години говорят за руския петрол и природен газ, но едва сега започнаха да обмислят дали да наложат ембарго или не", коментира американски чиновник пред изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 6
pinoccio
преди 1 година
Освен, че Русия отдавна е победена, нея я няма изобщо на картата, даже. Срещу кого и за какво се бие Западът - остава загадка. Знаеш ли как Франция се е появила на сцената като страна победителка наравно с англичаните, американците и руснаците след колаборацията и взаимното сътрудничество между режимите? Ами тия, изчезналите от картата, трябвало да сложат някого за противовес като представител на Европа. И италианците намазали по тази линия, ама било много срамно чак да седнат на масата на победителите. Та затова и тия шикалкавения на групата на Каролингите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
viva
преди 1 година
Защото започна да осъзнава, че войната и санкциите започват да вредят повече на самата нея, отколкото на Русия. Започнаха да вдяват, че колкото и да сме валаси на САЩ и колкото САЩ да имат изгода от войната, Европа плаща сметката. Колкото и един човек да е навел глава и да е приел ролята на слуга, всяко нещо си има праг на търпимост. В един момент явно си дават сметката, че не е редно да съсипват цяла просперираща Европа и около 300 млн. човека да страдат. Още повече, че вече и на самия Путин и на цяла Русия им стана ясно, че след като с една Украйна не успяха да се справят, така както си мислиха, че могат, какво остава да тръгнат срещу НАТО. Русия ще си стои кратка следващите поне 20-30 години, научила уроците си. САЩ обаче се страхуват, че е още рано. Целта не е изпълнена. Все още не е разкъсана енергийната пъпна връв на Европа с Русия. Ако в близките 2-3 месеца се стигне до мир, нищо чудно Русия да срине пазара на природен газ и петрол, за да изтласка конкурентите, които точат лиги в момента. Толкова лесно може да се случи. Паметта на хората, породена от глад и алчност е много кратка. Подай му природен газ на 30% от настоящите цени и петрол на 50 долара за барел и ще забравят войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Наистина ти има "нещо". Не мога да определя дистанционно, какво точно. За да разбереш, обърни се към клалифициран психиатър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Вярно че малко ще се повторя, но все пак ще си позволя да ви припомня че русия отдавна е победена. Всеки що годе интелегентен наблюдател е наясно, че вътрешната деморализация, безхаберие и корупция са на най-високите възможни нива в русия. Това е квазидържава със страхотни демографски проблеми, държаща се като едно цяло блаодарение на насилието и безконтролна полицейщина. През тази и миналата година смъртността ще превиши раждаемостта с по 1 милион. Половината от новородедните са мюсюлмани. Само в съборната джамия и около нея за байряма се събират 150 000 души. В москва последователитена алллах са 3. 5 милиона. Буксуваща икономика, инфлация, масово обедняване - това са резултатите от управлението на кремълскиятШизофреник. Понеже елуд, но не и малоуумен той реши да прикрие агонията с един победен блицкриг в Украйна. Не се получи(а нямаше и как) и сега се чуди как да изкара поражението победа. Лично аз се надявам да ни освободи от присъсътвието си скоро, за да се намери трайно решение на проблемите който създаде. путин, отивай си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
До сега САЩ са приели само 13 украински бешанци. 13 Уотсън, само 13!! А колко вряскане и дрънчение на пари и оръжие!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
Няма такъв филм НАТО да победи! И "евакуацията" е на територията на ДНР, където действа смъртното наказание. Жълт пасквил с бездарни и необразовани писачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Украйна е независима държава и няма да дава и милиметър от международно признатите си граници земя, за кефа на един геронтофил. === Пишеш откровени глупости. Укрия в момента няма законно определени граници. Укронацитата от много акъл се отказаха от някакъв договор с Русия и останаха висящи, несуверенни и без законни граници. При това положение РФ, като правоприемник на СССР може да прибере Укрия към себе си, на напълно законно основание. Какво приказват нанглосаксиите, няма никакво значение. Особено като заиграе тупалката. А тя още не е заиграла като хората. Ама кратунчовците това няма как да го асимилират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
andy
преди 1 година
ДА, най-вече няколко тона с плутоний! И не само там. Европа и другите също ще си получат порцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Ironhorse
преди 1 година
Макрон се опитва да го играе СОЛО, но да погледне как се кротна Германия ...Украйна е независима държава и няма да дава и милиметър от международно признатите си граници земя, за кефа на един геронтофил.Очевидно Франция не разбра защо загуби сделката с Австралия за подводниците и тепърва ще има още икономически шамари от САЩ за франсетата. Позор за Франция и Макрон, че поддържат сатрапията на Путин и са готови да жертват Украйна. Утре Макрон ще жертва и България и цяла Източна Европа, за да не се сърдил Путин ... М***лоумен геронтофил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Не Украйна, а НАТО. Войната се води между НАТО и Русия. Това, което ни го показват по медийте е вятър и мъгла. Евтино шоу за вдлъбнатия беден народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още