IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на растежа вече изглеждат почти евтино

Започват да се появяват възможности за покупки, твърди анализатор

10:56 | 17.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Как само спаднаха силните. Миналата седмица беше най-лошата за Nasdaq от март 2020 г. От началото на годината технологично ориентираният американски индекс се е понижил с 28 процента, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek. 

Scottish Mortgage отстъпи с 41% от началото на годината и вече не е най-големият инвестиционен тръст в Обединеното кралство. Борсово търгуваният фонд Ark Innovation в САЩ е спаднал с 59% през 2022 г.

И двете инвестиции значително надминаха всеки популярен индекс през последните пет години. Сега те заличиха по-голямата част от това превъзходство. Просто ей така.

Погледнете няколко отделни акции и ще видите потъването: Netflix е надолу със 70 процента от своите върхове, Amazon и Tesla – с по 40 процента. Това, посочи мениджърът на Scottish Mortgage Том Слейтър на конференция миналата седмица, е най-лошото начало на годината за акциите на растежа от 90 години.

Номинално той е абсолютно прав. Погледнете начина, по който различните инвестиционни стилове са се представили досега през годината и можете да видите, че растежът като цяло не е на мода. Данните на Waverton Asset Management показват, че ако разделите световния индекс MSCI AC на стилове, то това, което анализаторите наричат ​​​​висок растеж, поема удара тази година досега - спад от 23,1 процента. Следва обикновеният растеж – понижение от 10,9 процента.

Погледнете разбивката по сектори и ще видите нещо подобно – тези, които ни донесоха най-голям ръст като капитализация, сега са тези, които сега страдат най-много. Тази година дискреционните потребителски акции в състава на щатския индекс на големите компании S&P 500 са поевтинели с 30%. Можем да съчувстваме на притежателите на Peloton, която спадна с 85% през последните 12 месеца.

Комуникационните услуги са надолу с 26 процента тази година, а информационните технологии - с 21 процента.

Но колкото и убедително да звучи аргументът, че акциите на растежа са в немилост, това не е цялата история. Можем да кажем също така, че това е най-лошото начало на годината за най-скъпите акции от 90 години.

Погледнете отново разделението по инвестиционен стил и ще видите, че по-доброто представяне идва от акциите на стойността (с по-ниски оценъчни съотношения – бел. прев.) Waverton казва, че акциите, които категоризира като твърда стойност, са нараснали с 5,6% за годината, докато обикновените акции на стойността - с 2,1%.

Погледнете разбивката по сектори и ще видите, че акциите, които се покачиха, не са непременно противоположни на растежа, а такива, които просто не са били скъпи преди. Така, енергията е нараснала с 38 процента, а основните потребителски стоки са общо взето без промяна.

Андрю Лапторн от Société Générale гледа по подобен начин. Разбийте данните, казва той, и ще видите, че най-скъпият квинтил от акциите отстъпва най-много: с 30% надолу от пика си в САЩ и с 20% в Европа. Сравнете също така цялостното представяне на S&P 500 и на британския индекс на сините чипове FTSE 100.

Вторият приключи миналата година като изглеждаше скъп по отношение на съотношението цена/печалба. Първият я завърши сравнително евтино. Но това е американският индекс, който е спаднал с 18 процента досега тази година, а лондонският е надолу само с 3 процента. Истината е, че макар акциите на растежа да спадат най-бързо, те вероятно не се понижават просто защото са такива, а защото са – или някои от тях бяха – скъпи.

Разбира се, не е съвсем просто. Акциите на растежа бяха скъпи до голяма степен, защото при толкова ниски лихвени проценти пазарите бяха готови да платят за очакванията за високи бъдещи печалби.

Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Импе,съжалявам,*** колчем ти прочета някое от становищата, все се сещам за лафа: разбрала ти св.иня от кладенчова вода..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахаа,обади се човечето с руските акцийки, които вече може ...всъщност нищо не може, дори да си избърше г**а с тях! :)) Иначе дава акъл, а то занулено, милото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
Анализатора иска да ни продаде нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Още ного трябва да падат, защото са скапани. Съжалявам за жертвичките, но който не чете отчети: така е. А аз ного пъти предупреждавах, ного. Който чул: чул. За сравнение: аз въпреки войната, съм на плюс от началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
corner
преди 1 година
Netflix паднал 70% - на цена 2 пъти по- висока от 2015г. Ако говорим за истинска криза може до към 95% да е спада , за да е обоснован .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още