IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия си изпълни заканите за ответен ход срещу Финландия

От събота Москва ще прекъсне електроснабдяването към европейската страна

19:40 | 13.05.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия изпълни заканите си за ответни действия в отговор на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО. В петък Москва съобщи, че от събота (14 май) страната ще преустанови доставките на електроенергия към Хелзинки, пише БГНЕС.

"Принудени сме да преустановим вноса на електроенергия от 14 май", заяви РАО Нордик, дъщерно дружество на руския държавен енергиен холдинг Интер РАО. "РАО Нордик не е в състояние да извършва плащания за внесената от Русия електроенергия", става ясно от съобщението.

Финландската електроразпределителна компания Fingrid обаче увери потребителите, че недостигът на електроенергия ще бъде компенсиран чрез доставки от Швеция и увеличаване на собственото производство, като не се очаква недостиг на електричество.

По-рано през деня в петък турският президент Реджеп Ердоган заяви, че за Турция, която е страна членка на НАТО, не е възможно да подкрепи плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към пакта. По думите му причината е, че скандинавските страни са „дом на много терористични организации.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
това е положението , бензиноколонката отвръща на удара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Аахаха, тоя виц къде го чете бе, празноглав? Фините от първите дни на войната направиха собствен бан на мордорски петрол чрез компанията им Несте! Хахаа, не става само с опорки, клoyни с петолъчки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Оп,още едно средно пръстче в зурлата на жужето! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
v_tin
преди 1 година
Пак оттогава спират и газта и нефта. Фините са 100% зависими от руския петрол и на около 60% от газта. Но- ахтунг- вече си направили 2 сметки в газпромбанк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още