IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Путин се отдалечава от успеха, времето не работи в полза на Русия

Западната солидарност трябва да се насочи към България и Полша след спирането на руския газ само за тези две държави, смята Пламен Димитров

11:00 | 13.05.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/ Bloomberg

Войната ще продължи още дълго време, тъй като руският президент Владимир Путин не може да постигне такъв успех, на какъвто се надяваше – да разгроми украинската армия, да не говорим за първоначалните цели да влезе в Киев, да смени властта и евентуално да неутрализира президента Зеленски. Това, което до момента Русия е постигнала, трудно може да бъде продадено за победа. Без такава победа Путин няма да спре войната. Това каза Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него руският президент ще се надява на по-добри успехи в бъдещи сражения, което означава, че войната ще продължи.

Анализаторът посочи, че Русия все още контролира един сериозен териториален актив – коридора между Донбас и Крим и два-три големи града. Той не очаква Украйна да се примири тези градове да бъдат откъснати от нея и няма мотив да спре съпротивата.

По думите му, "изходът, който може да бъде етикетиран като победа" от страна на Путин, "изглежда затрупан под развалините на военните действия". "Трудно е да се види какъв друг изход може да има за Русия от тази война. Другият изход изглежда е тя да бъде разгромена и войските ѝ да бъдат изтласкани от територията на Украйна. И това не ми се вижда да се случи в скоро време. Няма изход към мира в този момент", коментира Димитров.

Що се отнася до гласуваната от САЩ военна помощ за Украйна в размер на около 40 млрд. долара, анализаторът смята, че тя ще доведе до укрепване на украинската отбрана, но е "малко вероятно руската армия изведнъж да рухне под напора на непрекъснато пристигащите помощи за Украйна". Експертът отбеляза, че тези съвременни машини изискват и време за обучение на военните да работят с тях и това не може да стане от днес за утре.

"Времето не работи в полза на Русия. От чисто военна гледна точка работи за Украйна", смята анализаторат.

По темата за договорените доставки на втечнен газ от САЩ за България след срещите на българския премиер с вицепрезидента Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкен Димитров каза, че са нужни подробности, за да се коментира, но добави, че спирането на руския газ само за две държави в Европа означава, че "фокусът на западната солидарност трябва да се насочи към тези две държави".

Той обясни, че за разлика от България Полша е запълнила почти на 100% газовите си хранилища. До края на годината трябва да заработи и един доста голям газопровод от Норвегия през Дания и Балтийско море до полските пристанища.

"И понеже България е много малък потребител на газ - малко над 3 млрд. куб. метра газ годишно, то никак не е невъзможно тези 3 милиарда (или по-скоро 2 милиарда, защото 1 милиард ще идва от Азербайджан), да бъдат осигурени с доставки на втечнен газ. България може да бъде нещо като витрина за западния успех, че може да се справи и без руски газ в очертаващата се криза, в която руските енергийни ресурси очевидно стават токсични“, е мнението на анализатора. Той смята, че са възможни координирани действия на американците с Гърция и евентуално с Турция, където може да се разтовари втечнен газ.

Димитров е категоричен, че петролно ембарго от страна на ЕС ще има, припомнявайки, че в момента се договарят какви ще бъдат условията и какви изключения за отделните държави ще бъдат направени. "ЕК е направила предложението и тя се стреми да координира преговорите и дори да ги води с държавите, които не са съгласни с незабавното прилагане".

"Различните държави в ЕС са в различна ситуация спрямо доставките на руски петрол. Тези, които имат пристанища – Западна, Северна, Южна Европа, нямат проблем, защото петролът е глобално търгувана стока и може да дойде отвсякъде. Проблемът е единствено с тези три-четири държави в Централна Европа, които се снабдяват с петрол предимно чрез тръбопровода "Дружба", построен много отдавна, в съветско време. Те действително се нуждаят от известно време, за да си организират доставките от най-близките пристанища и оттам вече с цистерни, с нови тръбопроводи да си решат въпроса", поясни анализаторът.

Как ще преработва рафинерията в България друг петрол освен руски? С колко може да се увеличи цената на бензина? Трябва ли да се въведат на ниво Европейски съюз мита за вноса на руски петрол?  Какво би могло да означава евентуалното отстраняване на ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската федерация) от войната в Украйна?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Проблемът им е, че тъй като няма обявена война, нв може да има и мобилизация. И набират контрактники, наемници с къс договор, с други думи. Да, ама то и такива желаещи не останаха, моралът е направо под нулата и всеки ден има отказники и то по много. А няма и законов метод да ги задържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Войната по моя преценка ще продължи минимум поне до края на есента..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Има голям шанс, да бъдат изритани, но няма да е скоро за жалост. Не подценявай iдиотuзма на военните им, и наличието на многобройно пушечено месо от кавказки, бурятски, татарски и т. Н произход, което е готово да се жертва, благодарение на това, че просто русия не им предлага никаква друга житейска перспектива.. И службата в армията и 100 хил рубли заплата, която им обещават (плюс възможност за плячка) , са иначе нереален и непостожим лукс за тия нещастни хорица..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Изобщо не съм съгласен, че още дълго щяла да продължи войната. Opките закъсват с всеки ден от огромните загуби на жива сила и техника. Заместването и става все по-трудно, а качеството все по-ниско. Влачат някакви пияници отвсякъде, дето на втория ден стават на груз 200, а техниката- вече вкараха дори парадните танкове на кантемировската довизия, която е за защита на масква, а джавелините я пръснаха. Остават някакви стари железа да разконсервират. Положението на opките е прикривано изкуствено, дори не могат да задържат супер важни позиции, като около Харков, просто защото са завлекли де що opк има към Изюм и Северодонецк. Всеки ден един opкски батальон е пръскан, 300 opka отиват на груз 200 и 600 opка на груз 300. С тоя темп е въпрос на няколко месеца да се приключи. А дошлите американски артилерийски системи М777 стрелят на такова далечно разстояние, че opките не могат да им отвърнат. Да не говорим пък за точност. Сега opките ще се окопаят с цел да задържат нещо, след което започва артилерийски побой до посиняване, а измежду дърветата украинците ще пребиват всичко извън окопите. Гледам украинците са пригодили дронове за бомбардиране в реално време на пехота. За opките идва разплатата, артилерията ще им цепи ламарините и ще ги държи в окопите, а отгоре дронове, екстра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 1 година
По скоро второто :) по действията им си личи, че не са от най умните.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, дребен комплексар, точно ти твърдеше в първите дни на нападението, че Киев падал до няколко дни, а Зеленски ще бъдел убит, ако не избягал. И сега грамофона засвири по друг начин. И другия начин пак не става, твоите идоли алкохолиците ще бъдат изхвърлени и то съвсем скоро от цяла Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 1 година
Според мен Путин е американски шпионин. Нямам друго обяснение за перфектния капан в който ги набута. Е остава опцията цялото руско ръководство да са съвършени *** разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 1 година
Хаха, имбецилаторов, къв е тоя план, дето е предвиждал 20к плюс убити ?Дето е предвиждал 35-40 % загуба на оперативно наличната бронирана техника, и поне 15-20% загуба на наличната бойна авиация? Дето е предвиждал за 3 месеца война, да не са изпълнили нито една, повтарям нито една, от мнгогратно променяни те вече "цели" на тая "операция"? Какъв е тоя план дето в предвиждал загубата на 80% от въздушнодесантните сили, най елитните части на руската армия, за чието възстановяване ще са им нужни години!?! Ако това е новото на планиране в Русия, те съветвам, като техен фен, да си купуваш въже и *** и да се насочваш към най близката джанка, щото, ако с такова планираме Русия се изправи срещу истинска армия като Турската примерно, без хич да споменавам американската, просто жална ви майка! Какво е това планирано и широко рекламирано настъпление в Донбас, което вече над месец от началото му, не е напреднало повече от 10-15 км, и то само в ограничени участъци от фронта, без отново да е постигнало, нито една от поставените цели? Всички тук знем че си имбецилатор, но чак толкова ли си увреден, че да вярваш в тия глупости дето ги пишеш? Ето какво казва един от твойте хора - терориста Игор Стрелков, него не можеш го обвини в симпатии към Украйна https://***.brighteon.com/9a1816fb-03e1-49a0-8efa-1707325accd6Изгледай видеото - 2 часа ултра руско нацистка пропаганда, но поне ясно казва, че цялата война до тук е пълен провал за Русия, и тя уверено върви към загуба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Значи говорим за превземане (агресия). Защо ? Каква е опорката ,че нато се бил приближил ? Че другите държави нямат ли права и те или само русия има права ?!?!? Нато се приближава от 70 години , а всъщност русия окупира поне 5 държави и още е там без никакви права да бъде там ! Сега да чакаме нападение над Финландия или какво другарю ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
аха няква бегла наченка на мисъл да се появи и Оркааа в теб я спира. Да и ние не мислим че с 40 000 необучени и некадърни войници със стра и допотопна техника, не могоат да превземат Киев, но въпреки това се опитахте... и още тогава трябваше да ти светне лампата, че явно ръковидителите на руската армия НЕ СА високо грамотни военни, ами обикновени връзкари без грам мозък, точно като нашите и всички останли зелени чорапи по соц. държавите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още