IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин вкара и неутралните в НАТО

Две страни с дългогодишна традиция на независимост от съюзи се озоваха директно в обятията на НАТО и удвоиха сухопътната граница на алианса с Русия

08:27 | 13.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK</em></p>

 Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Думата „исторически" несъмнено се използва прекомерно, даже инфлационно. Официалното желание на Финландия да се присъедини към НАТО обаче заслужава този термин.

Защото това е цезура в две отношения: след повече от 80 години Финландия се отказва от свободата си за съюзяване и иска да се присъедини към Северноатлантическия отбранителен съюз.

Нападението на Русия срещу Украйна, което наруши международното право, доведе до радикална промяна. Ролята на посредник между Изтока и Запада е отживелица. Сега Хелзинки ясно вижда принадлежността си към Запада.

В миналото Русия вече бе нахлувала в няколко съседни държави. Финландия, която има 1300-километрова граница с огромния си съсед, също се чувства застрашена след инвазия в Украйна.

И сега Русия на Путин преживява втори провал. Целта му да възстанови великата руска империя, като същевременно раздели Запада, се провали. Вярно е, че той води унищожителна война в Украйна. Но бързият поход и завземането на властта в Киев, както си представяше Москва акцията, се провалиха.

В същото време Европа се обедини срещу агресора. Подновяването на разширяването на НАТО беше точно това, което Путин искаше да предотврати.

 

 

С насилието си той постигна обратното: с присъединяването на Финландия към НАТО натовско-руската граница се удвои до 2600 километра. И когато през следващите дни Швеция вероятно също изпрати молба за членство в НАТО, агресивността на Русия ще доведе до рядко срещано досега единство в Европа.

Заплахите, с които Москва се опитваше да разубеди Стокхолм и Хелзинки да не се присъединят към НАТО, в крайна сметка също се оказаха контрапродуктивни. Възможно е Кремъл да съпътства процеса на приемане с всякакви провокации и, разбира се, със старата позната пропаганда за обкръжаване. Но тя не може да скрие истината: че именно войнственият империализъм на Путин е причината дори две неутрални по естеството си държави да избягат под защитния чадър на НАТО.

В Кремъл сигурно страшно много ги боли, че опитите за разделение и ужасното насилие в Украйна доведоха до това, че две страни с дългогодишна традиция на неприсъединяване се озоваха директно в обятията на НАТО. За съжаление не може да се предположи, че Путин ще си вземе поука от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Борче, с интелект на борче. Zащо се напъваш изобщо? Ще вземе да се наложи да сменяш гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Дали ти се прокрадва лекинко в мозъка, че няма как да стане това дето се молиш? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Аз пък се моля,час по скоро войната да свърши и путин и фашистите му да бъдат съдени. Русия да плаща репарации на Украйна и да се надява украинския народ да им прости ... така както се случи с германците през ВСВ. Рано или късно ще се случат точно така нещата. Въпроса е защо трябва да умират невинни хора и от двете страни за да се изпълнят някакви нощни блянове на путин ??!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
9 от 10 предприемачи в Германия се молят Русия да спечели скоро и те да се върнат към предишния си живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Паметник трябва да му построите за особени заслуги, не санкции да му налагате :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още