IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Готвим мерки в подкрепа на България след спирането на доставките на руски газ

България е много по-уязвима от Полша по отношение на руската енергия, споделя помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси

21:35 | 12.05.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на природен газ от Русия, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, цитиран от БТА. Тя говори на изслушване в сенатската комисия по външните отношения, което беше предавано на живо на сайта на Конгреса. 

"Искам ясно да заявя, че администрацията (на президента Джо Байдън) в пълна степен подкрепя България", каза Донфрид.

Тя припомни, че Русия е взела решение да спре доставките на газ за Полша и България.

"Полша вече се движеше в посока отказване от руската енергия, така че тя може да се справи с това сравнително добре. България е много по-уязвима", обобщи Донфрид.

Тя подчерта силната подкрепа, която е получил българският премиер Кирил Петков при посещението си в Съединените щати тази седмица. "Имам колеги, които работят буквално всеки ден с премиера Петков, за да помогнат на България да обмисли как да се справи с това. . . как ние можем да им помогнем да си осигурят необходимите доставки", отбеляза Донфрид.

Тя посочи, че като цяло САЩ се стремят да оказват помощ на европейските страни в тяхното търсене на алтернативни доставчици на ресурси. "Смятам, че нашата роля тук се изразява в това да помогнем на европейците да намерят алтернативни доставчици. И американският втечнен газ тук играе ключова роля", заключи Донфрид.

В същото време стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) се готви да представи план на стойност 195 млрд. евро за спиране на вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., който ще съчетава по-бързо внедряване на възобновяема енергия и енергоспестяване с преминаване към алтернативни доставки на газ.

Обсъжданите цели включват постигане на дял от 45% на енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс на ЕС до 2030 г. и 13-процентно намаляване на потреблението на енергия сред държавите членки за същия период. Към момента поставените цели пред блока са за 40-процентен дял на възобновяеми източници и 9% спад на изразходваната енергия до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Само после да не стане "Прелъстени и изоставени", каквато е обичайната практика на въпросните субекти. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Мадам, не знаем какви мерки са взели хамериканците, но в България, Испания и Португалия, Полша, все държави които не получават руски тръбен газ а LNG, на газови борси, дори и в момента, се намира най-ефффтиният газ на континента. Средно с 10-15 евра по-ниска цена от големите европейски хъбове. И това ще се увеличава като разлика. Та каквито и мерки да са взели, очевидно работят в наш интерес... !! Дай некоя идеологема сега... :))) ... да се посмеем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
А Айде ти да се научиш да пишеш. Не си на нивото дори на децата до четвърти клас. И после да насочваш хората къде да ходят. Като толкова си падаш по САЩ, странно е, че още не си там - или не искат такива като тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
serafima
преди 1 година
Въпрос с понижена трудност. Познайте какви ще бъдат тези мерки от САЩ в подкрепа на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Степени на наглостта - нагъл, по-нагъл, най-нагъл, САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Мерките на нас, наглосаксите за подкрепа на някого по същество имат друго име. Печатане на хартийки и даването им под кабални проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Reltup
преди 1 година
Айде пуночките беш към сибирстан, какво се въртите в БГ пространството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 1 година
мхм ... имаме горчив опит от алъш вериша със щатите ... сигур още взимат мерки и за самолетите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още