IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патрис Жофрон: Идеята за увеличени количества газ от Африка е невъзможна

Европа ще трябва да преразгледа геополитическата нестабилност в Африка, твърди преподавателят

21:45 | 10.05.22 г. 4
Патрис Жофрон: Идеята за увеличени количества газ от Африка е невъзможна

Проблеми с липсваща инфраструктура, политическата стабилност и сигурността в региона правят невъзможна идеята за увеличени количества природен газ за Европа от Африка до края на 2022 г. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Патрис Жофрон от университета "Париж-Дофин".

По думите му Европа трябва да положи огромни усилия за подобряване на енергийната ефективност и да диверсифицира източниците си на газ, след като всички клиенти подцениха рисковете за енергийната си сигурност в отношенията с Русия. Тези общи за страните членки усилия трябва да се съчетаят с инвестиции в нисковъглеродна инфраструктура, борбата с климатичните промени и енергийния преход, смята той.

"В краткосрочен план - за следващите две зими - не съм сигурен, че Африка ще играе значителна роля в решаването на еропейските проблеми, освен Египет и Алжир, откъдето вече получаваме количества газ. Ако искаме да развиваме някаква част от африканския капацитет в средносрочен план, трябва да сключим сделки директно със страните и да интегрираме инвестициите в геополитическо измерение като тръбопровода между Алжир и Нигерия. Там инвестицията може да е за 15 млрд. долара, но не можем да си позволим да я направим без значителни гаранции за сигурността", коментира гостът. 

Европа ще трябва да преразгледа геополитическата нестабилност в Африка, с която евентуално ще трябва да се справя в бъдеще, ако развива газови проекти там, смята Жофрон.

"Най-интересната страна определено е Нигерия, но там има проблеми със сигурността. Мозамбик също е важен пазар - тя бе страна с интересен потенциал за Европа, имаше инвестиция в сериозен проект, но заради проблеми със сигурността беше замразена", добави той.

В Африка все пак можем да намерим повече стабилност, отколкото в отношенията с Русия, добави Жофрон.
Турция може да играе специфична роля за подсигуряването на африкански източници на газ за Европа, но също така ще има влияние в процеса на прекъсване на зависимостта на континента от Русия и заради Източното Средиземноморие, където потенциално се намират много важни залежи, смята Жофрон.

Все още не е известно как ЕС възнамерява да преговаря с Африка - като единен блок по широка гама въпроси или страна по страна по отделни теми. Такава промяна на енергийните пазари ще бъде една нова парадигма и Европа може би все още не е готова за това, смята Жофрон.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Хехе, Алжир изрично предупреди Испания да не преподава природния газ на трети страни. Ако това все пак го направят, Алжир прекратява незабавно доставките. Нали е монополист. Ама за Алжир не се сетиха да му турят "резервиране" 50% за несъществуващи конкурентни доставчици, както въртят този урвенски номер на Рашата. А тя си трае, вместо да ги прати на трибуквието. Но и това ще стане. ОНИЯ много се стараят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Kiro_100
преди 1 година
Ха .. ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Имам нова идея. На всеки автобус и тролейбус от гр. тр. се слага вятърна мелница. Хората вместо да се возят, бутат превозното средство. От движението мелницата се върти и генерира ток. Токът се събира в акумулатори вътре, място ще има като никой не се вози. На последната спирка токът се източва към енергопреносната мрежа. Създава се енергийна независимост. Награди и признание за идеята си не ща, стига ми че помагам на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
като не харесвате Русия , хванете се за палците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още