IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Станишев: Парламентарният дебат за военната помощ за Украйна е театрален

България солидарно участва в общата европейска военна помощ за Киев

16:46 | 08.05.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Станишев.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Сергей Станишев. Снимка: Ройтерс

Дебатът в народното събрание е театрален, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Целият този дебат (б.р. - в НС за военната помощ за Украйна) ми изглежда малко театрален, ако бъда откровен. Защото има много ясни факти. Първо, като страна-член на ЕС България солидарно участва във военна помощ за Украйна и никога не е възразила срещу това. От началото на войната. По линия на инструмента European Peace Facility са осигурени милиард и половина евро на Украйна за военна помощ, като от нея преобладаващата част е за въоръжаване," посочи Станишев. "Ние участваме в тази обща програма и България, българското правителство не е възразило срещу това. Така че целият този дебат - нито един патрон, нито един снаряд от България няма да излезе...., той излиза от Европа със съгласието, с подкрепата и с решението на българското правителство. Това първо. Второ, има достатъчно вече факти в медийното пространство, че производството и износът в България са нараснали много рязко през последните два месеца. Да, формално това производство и този износ, за който имаше снимки на товарене на самолети и тъй нататък, той не отива формално в Украйна, той отива в Полша, в Словакия, в съседни държави. Всички разбират коя е крайната дестинация и тезата, че ние не изнасяме за Украйна, ние изнасяме за други страни, е един лист, който прикрива голата истина - че ние сме част от общото усилие на НАТО да се помогне във въоръжаването на украинската армия по време на тази война. Друг е въпросът  доколко това ще реши конфликта. Защото за мен е много тревожно това, че и двете страни - и Русия, и Украйна, и стоящия зад него запад, условно казано, че никой не говори за преговори или за търсене на мирно споразумение, за спиране на убийството на хора. Всеки е заложил в момента на военно решение," коментира още ръководителят на ПЕС. 

Според Станишев принципно е добре в условия на такава тежка международна криза, която създава сериозни рискове за България, да има широка консолидация в парламента, в това число между управляващи и опозиция. "Резултатите от гласуването за помощта за Украйна говорят именно за това. Това е положителен знак," коментира той гласуването в НС.

Правителството правилно е постъпило като е поискало изключение от пълното ембарго за руски газ в ЕС, смята Станишев.

На въпрос на водещият нарушават ли се санкциите на ЕС, ако страните плащат газа в рубли, както настоява Москва, Станишев коментира:

"Според мен технически не се нарушават санкциите, защото договорите си вървят, страните би трябвало - това е руското предложение - да платят на Газпромбанк в евро или долари, а самата банка вече на руския пазар ги обменя в рубли. И затова всъщност Европейската комисия в един момент казва, че това не е нарушение на санкциите. Въпреки че после, струва ми се, промени своята позиция заради конюнктурата, тъй като така или иначе, всяка форма на плащане по някакъв начин е финансова подкрепа за руската държава в тази ситуация, когато се води война".

Според Станишев предстои нова криза. "Сега влизаме в нова криза, която е предизвикана, от една страна, още от есента от енергийните цени и техния скок и тази спирала ще се засили от една инфлация, която е безпрецедентна, и от опасността от нисък икономически растеж заради рискове за производството и всичко останало, което може да създаде риск от стагфлация. Стагфлация, която е най-лошата икономическа прогноза и е много тежка. Това изисква много нестандартни икономически политики за възстановяване на икономическото развитие."

На въпрос дали ЕС предлага решение на проблема, лидерът на ПЕС коментира, че блокът осъзнава тази криза и опасностите от нея и това е добро начало. "Но се изисква много работа за намиране на решения, които са ефективни и много силни социални политики. "Защото без такива политики най-пострадали от всички тези ръстове на цени, на енергетика, на останалите стоки и на хранителни стоки, което тепърва предстои също, ще бъдат по-бедните хора, не заможните и богатите. Те също ще имат своите ограничения в потреблението, но не на жизнените им нужди. И хората, ако не видят грижа за себе си, има голям риск всички те да се обърнат към десни популисти".

Цялото интервю може да намерите на сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 1 година
Щях да иронизиром другаря Станишев с това, ч(е той е вещ по театралните работи, но намирам, че твърдението му е вярно: "Ние сме част от общото усилие на НАТО да се помогне във въоръжаването на украинската армия по време на тази война. Друг е въпросът доколко това ще реши конфликта. ....... никой не говори за преговори или за търсене на мирно споразумение, за спиране на убийството на хора. Всеки е заложил в момента на военно решение,"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още