IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отлага руското петролно ембарго за Унгария и Словакия, но не и за България

Страната ни също е поискала отстъпки, но те не са били приети заради липса на реално основание, съобщи представител на ЕС

12:08 | 06.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз предлага ревизия на петролните си санкции срещу Русия, която ще даде на Унгария и Словакия още една година до края на 2024 г. за съобразяване с ембаргото, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Чехия също ще получи изключение до юни 2024 г., допълниха източниците. Всички останали страни членки трябва да спрат вноса си до края на тази година, както беше предложено първоначално, като вносът на суров петрол трябва да бъде прекратен след шест месеца, а на рафинирани петролни продукти – след осем месеца.

България също е поискала изключения, но не е получила отстъпки по крайните срокове, съобщи официален представител, цитиран от Ройтерс. Причината според него е, че исканията "не са имали реално основание". Останалите три страни, които получиха повече време да се съобразят с ембаргото, "имат обективен проблем", допълни представителят. 

По-рано днес унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че се противопоставя на първоначалното предложение на ЕС за забрана на руския петрол, като заяви, че тя е като хвърляне на “ядрена бомба“ върху икономиката на страната му. Той допълни, че иска петгодишно изключение от забраната за внос на петрол, след като ЕС първоначално предложи да даде на страната още една допълнителна година.

Унгария, Словакия и Чехия са силно зависими от руски петрол, но съставляват относително малък дял от цялостния внос на ЕС от Москва, отбелязва Bloomberg. Цитиран от Ройтерс официален представител казва, че Унгария и Словакия имат дял от едва 6% от вноса на петрол на ЕС от Русия и изключенията няма да променят последиците от забраната за руската икономика. 

Унгария, Словакия и Чехия няма да могат да продават доставките, които внасят, на други страни, предвиждат предлаганите планове. Изключението за Чехия може да бъде ограничено във времето, ако Трансалпийският тръбопровод заработи навреме.

„Ако Комисията настоява за приемането на предложението си, тя ще трябва да понесе пълна отговорност за историческия провал в полето на европейската интеграция“, заяви Орбан в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тази седмица.

Фон дер Лайен каза в Германия днес, че постигането на единство за петролните санкции не е лесно и може да отнеме „няколко дни“, но изрази увереност, че ще бъде постигната сделка.

Предлаганата забрана на руски петрол няма да засегне покупките, идващи от други страни и преминаващи през Русия, ако те не водят до заобикаляне на санкциите, съобщават запознатите източници.

Според плана на ЕС европейските компании и граждани няма да могат също да предоставят кораби и услуги като застраховане, необходими за транспортирането на петрол до трети страни. С ревизията тази мярка може да бъде отложена до три месеца след приемането на новите санкции спрямо предвиждания първоначално един месец, уточняват източниците.

Гърция и Кипър поставиха въпроси по първоначалните предложения, като заявиха, че мярката ще е от полза за компании извън ЕС и ще навреди на европейските компании.

ЕС предлага също:

Да отреже достъпа на още три руски банки от международната разплащателна система SWIFT, включително на най-големия кредитор в Русия Сбербанк.

Да ограничи закупуването на имоти от руски компании и граждани в страните членки на ЕС.

Да забрани предоставянето на консултантски услуги на руски компании и търговията с редица химически продукти.

Да наложи санкции на Алина Кабаева, бивша Олимпийска шампионка по художествена гимнастика, която е „много близка“ с Владимир Путин, сочи документ на ЕС. Санкции са предвидени и за патриарх Кирил, който ръководи Руската православна църква и е явен поддръжник на руския президент и на войната в Украйна.

Пратениците на страните членки на ЕС ще проведат среща в петък, за да обсъдят ревизираните предложения. Очаква се преговорите да са дълги и да продължат цял ден, съобщават запознатите източници.

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел заяви в петък, че ще свика извънредна среща на външните министри на страните членки на съюза следващата седмица, ако не бъде постигната сделка до края на уикенда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
Платиха и то несъвсем тайно ,а някак си полутайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 1 година
ти си гледай русия и колко са гласовити останалите членове на "федерацията", не се бъркай във вътрешните работи на чужди държави да не те изгоним в москва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
България пак е безгласна буква в този "съюз между равни". За Унгария, Чехия и Словакия може да има изключение, за България - не. Брюкселските бюрократи по-добре ли познават българската икономика от българите? Също се чудя защо само на България и Полша спряха газа руснаците. Може би другите (тайно) са си платили в рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
по важното е кога ще сме домакин на Олимпиада!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
melon
преди 1 година
Грета ли ще произвежда бензин и дизел?!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още