IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само БСП ли е печелившата партия от коалицията от решението за Украйна?

Каква е цената на компромисите, коментират политолозите Татяна Буруджиева и Цветанка Андреева, и депутатът от БСП Ирена Анастасова

15:07 | 05.05.22 г. 2
Само БСП ли е печелившата партия от коалицията от решението за Украйна?

"Решението беше очаквано, почти два месеца се обсъждаше. Гласовете стигаха и без тези на БСП. Стигна се до ситуация, в която дори на избирателите на БСП им беше все едно какво решение ще се вземе. Но не е нормално едни политици да се изказват толкова горещо и крайно и в следващия момент да се извъртят", заяви политологът доц. Татяна Буруджиева.

И двете са на мнение, че решението излезе изцяло в интерес на БСП и партията на социалистите е спокойна, но не и коалицията.

"Не мисля, че БСП направи компромис. Партията много добре е отстоявала позициите си във времето назад. Винаги сме казвали, че каквато и да е помощ, свързана с убиване на хора и продължаване на войната, ние няма да подкрепим", категорична е Ирена Анастасова, депутат от БСП и председател на парламентарната комисия "Образование и наука", която коментира вчерашното решение на социалистите да подкрепят решението за ремонтиране на военна техника на Украйна у нас. По думите на Анастасова коалицията ще остане стабилна, защото всички в нея се учат на коалиционна политика.

"В тази ситуация беше намерено доброто сечение, което може да бъде подкрепено от всички партии", смята депутатът от БСП.

Не на това мнение е Цветанка Андреева, която даде за пример привържениците на "Демократична България", които вчера бяха на улицата. „Те не могат да преглътнат липсата на яснота на това решение, хибридната мъгла, в която се облече това решение и очевидния отказ да изпратим оръжие на Украйна", посочи политологът. Андреева е убедена, че коалицията няма да работи в комфорт, докато не започне да произвежда конкретни политики.

"Предложенията от ляво и от дясно са крайни, по средата виждаме партии, които нямат политики, но нещо все пак движи техните действия. Те дойдоха да управляват с обещания да махнат ГЕРБ от властта и с общи послания, които обаче искат конкретни действия. Докато тази коалиция не започне да произвежда политики, ще се чувстват зле в нея, но и ние ще се чувстваме зле", смята Татяна Буруджиева.

Андреева дори допусна, че от „Демократична България" може да прибягнат към крайни действия като излизане от коалицията, за да запазят електората си. Но прогнозира, че коалицията вероятно ще са запази на цената на много компромиси. "Настроенията в цялото политическо пространство са, че не е време за избори. Колкото повече отслабва коалицията, става по-удобна за Радев и за опозицията във и извън парламента. Всяко несправяне с кризите предполага търсене на алтернатива. Но никой не иска избори в момента", заяви политологът.

Андреева и Буруджиева разкритикуваха позицията на БСП за липсата на действия, които да са насочени към кризите.

"Нинова прояви политически цинизъм – тя гарантира комфорта с оръжейния бизнес в България, а лишава България от възможността и политическия комфорт да заяви ясна позиция, забаламосвайки ни с някакъв неутралитет. Баланса няма да го намерим в неутралитета, разумът е да бъдем в силния полюс, в силната страна. Жизненият стандарт, инфлацията, цените – това тревожи хората. Кризите са много болезнени", подчерта Цветанка Андреева.

Според нея БСП вече се е обезличила като лява партия. А доц. Буруджиева добави, че политиките на левицата не работят за хората и доходите им.

Защо президентът Румен Радев смени позицията си по отношение на хората, които преди година сам вкара в политиката, а сега активно критикува? Каква позиция ще отстоява БСП по отношение на приемането на Република Северна Македония в ЕС?

Отговорите на тези и други въпроси може да получите, ако гледате още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
В българската история не се е случвало партия да пусне кокала на властта, след като веднъж го е захапала. Без значение какви принципи изповядва и в какви скандали е замесена. Този театър дето изиграха, беше за да обявят и двете страни победа. Смениха формулировката на едно изречение и готово - доволни са привържениците и противниците на решението. А това, че калашниците могат да се интерпретират и като "оръжие" и "военно-техническо оборудване" е маловажно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
Не са ми интересни материали, в които участва Татяна Буруджиева. Точно тя е човекът, който няма какво да каже и специалист по извъртането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още