IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачев: Само икономическа рецесия може да спре инфлацията

Единственият инструмент, който работи добре в ситуация на рецесия, са правителствените облигации, казва специалистът на „Елана Трейдинг"

12:51 | 01.05.22 г. 3
Цачев: Само икономическа рецесия може да спре инфлацията

Инфлацията вече е в такава фаза, че може да бъде спряна само от икономическа рецесия. Това мнение застъпи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант  в „Елана Трейдинг", в предаването „Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в момента опасността от рецесия е много голяма. Фед най-вероятно ще повиши лихвата с половин процент на заседанието си в средата идната седмица и ще я качи до 3-3,5% до края на годината и началото на следващата. Това е прекалено високо лихвено бреме не само за бизнеса, но и за населението и държавата, която също ще трябва да плаща много големи лихви, каза още Цачев.

Според него рецесията ще се отрази на пазара с много сериозни разпродажби. Единственият инструмент, който работи добре в такава ситуация, са правителствените облигации. Инвестирането в тях би предпазило капитала от допълнителни разпродажби, пояснява специалистът.

„През последните пет-шест месеца виждаме намаляване на експозициите на големите инвеститори. Те продават. Тези, които купуват, са индивидуалните инвеститори, защото се водят от желанието да намерят място на парите си, за да не ги яде инфлацията. Големите спекуланти се движат от друго – те знаят, че в рамките на следващите няколко тримесечия икономиката ще се забави силно. Това означава, че и инфлацията ще отчете някакво намаление. Това означава, че тези сектори, които се представят добре в среда на по-силен икономически растеж и инфлация, какъвто е технологичният сектор, ще отстъпят мястото си на облигации, на компании от здравеопазването, на компании, които носят доходност, такива, каквито имат дивиденти“, каза още специалистът.

Той коментира и сезона на отчетите, посочвайки, че компаниите са показали подобряване на приходите им, но и изоставане на ръста на печалбите заради инфлацията. Колкото повече Федералният резерв се готви да бори тази инфлация, толкова повече изостава технологичният сектор по отношение на цената на акциите.

„Затрудняването на доставките и поскъпването на суровините удря нормата на печалба на всички компании“, каза още Цачев.

По думите му компаниите, които работят извън САЩ, отчитат по-добро повишаване на нормата на печалба. Според него се дължи на доброто състояние на възникващите пазари. 

Кои са борсовите компании с най-големи изменения вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
viva
преди 1 година
И аз си мисля, че инфалцията е цел. Хората във ФЕД не са толкова глупави, че да се се заблудили. Добре, да има няколко човека заблудени, ама това са толкова глави на едно място. Още от самото начало ми прави впечатление как ни поставиха в тенджерата и съвсем лекичко започнаха да повишават температурата. Пандемии, войни, така ще я откарат 4-5 години. Според мен няма да допуснат нещо супер грозно от рода на инфлация от над 12-13% за САЩ и ЕЗ, защото може да изтърват юздите и да стане неуправляемо и от икономическа гледна точка и от социална, но една средна инфлацийка 7-10% за период от 5 години. Половината дългове ще се амортизират за 5 години, а и след това няма да е песен. Ще си караме на 2-3%. Ако САЩ искат, цената на петрола могат за една седмица да я смъкнат на 60-70 долара за барел. Само да подпишат ядрената сделка с Иран и на другия ден поне 1 млн барела са на пазара, до няколко месеца още 1 млн., до 1 година още 1 млн. Малко да облекчат санкциите срещу Венецуела - същите количества. Отделно, че все не ми се вярва пършивата Саудитска Арабия да не слуша САЩ, ако работата е на зор. САЩ само да свалят подкрепата и Саудитска Арабия я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
terziеv
преди 1 година
Няма да стане. Сравнително малка част от инфлацията се дължи на монетарната политика. Следователно монетарни мерки няма как да се справят с инфлацията. Отделно никой не иска да се справи с инфлацията. Сигурно за десети път го пиша - инфлацията е цел, а не грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
В съответна държава, сегашната инфлация е последица от употреба на лош метод за емитиране на пари. Централната банка няма капацитет за сигурно спиране на инфлация.Все още обществеността коментира последиците, а е мълчалива за водещата причина.Вариантите са два:Първи: При запазване на държавната финансова грешка е невъзможно успешно държавно противодействие срещу инфлация.Втори: Премахването на държавната финансова грешка ще прекрати сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още