IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля да обвърже рублата със златото

Предлага се да се зададе стойност на рублата, която да бъде обезпечена както със злато, така и с други суровини

16:58 | 29.04.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия разглежда възможността да обвърже стойността на рублата със златото или с други суровини. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Този въпрос се обсъжда към момента“, каза Песков пред репортери в петък. Той припомни, че по-рано темата е била предложена от секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев.

Във вторник бе публикувано интервю с Патрушев във в. „Российская газета“, където той посочва, че експерти разглеждат предложението на научната общност за създаване на алтернативна валутно-финансова система. Предлага се да се зададе стойност на рублата, която да бъде обезпечена както със злато, така и с други суровини, за да се приведе курсът ѝ в съответствие с реалния паритет на покупателната способност.

По думите му, за да има „суверенитет всяка национална финансова система, нейните платежни средства трябва да имат вътрешна стойност и ценова стабилност, а не да са обвързани с долара“.

Обратно на позицията на Кремъл, управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина отхвърли идеята за обвързването на рублата със златото.

„Не е било обсъждано по никакъв начин“, каза тя пред репортери, след като стана ясно, че институцията намалява основната лихва с 300 базисни пункта. Рублата трябва да продължи да има плаващ курс, посочи тя. Набиулина допълни обаче, че волатилността на валутата ще е завишена заради капиталовия контрол, наложен след началото на войната в Украйна.

Продължавайки многогодишните си усилия да намали експозицията към американския долар, Руската централна банка намали дела на валутата в резервите си до 10,9% към 1 януари от 21,2% година по-рано. Златото също намалява леко до 21,5%.

Русия намалява зависимостта си от долари. Графика: Bloomberg

Санкциите срещу Руската централна банка заради инвазията в Украйна я лишиха от достъп до близо половината от притежанията ѝ, като тя на практика разполага само със злато и юани. Преди войната президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия трябва да прекрати зависимостта си от американския долар като международна резервна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Няма проблемче, руплата потъва 10ина пъти и таман си е на вярната цена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Само едно мааалко проблемче, при сегашната цена на златото и количеството напечатани рупли, не им стигат едни скромни 70% от неободимото злато, за да обезпечат руплата. Все така става, много глупости и загани, а накрая пос.ани. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
Веско
преди 1 година
На мене ми е интересно и с колко ще намалим ръста на ускорението в намаляването на населението на България до 2036-та с диверсификацията на енергоносителите от -78000 за 2022?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
И с орбитата н Нептун да я вържете, все тая..Ако володята се задържи наистина до2036 год на власт , ще ви свали под нивото на Сенегал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 1 година
очевидно днес РФ се опитва да унищожи света ... със смях! нова тактика.. или алтернативно решение, предстои да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
Точно така, джедай. Не го слущай печелещия. Стискай здраво левчето. Или го обмени за рубла, юан, северно корейски... нзн или квот се сетиш. Само не в крипто, щото утре русите като ни спрат тока, ходи го търси в кой джоб си го пуснал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Юристова, упорито разсмиваш публиката. "Цивилизованият свят" гореше "вещици" на клада, търгуваше с роби, до след средата на 20 век излагаше чeрни хора в зоологическите градини - в клетки при маймyняците, а в Африка им режеше рачичките за неизпълнена трудова норма. В цивилизованият свят Луи 14-ий управлява 72 години, но се изкъпва два пъти в живота си, така че руските дипломати не са искали дори да се доближават до него. Лидерът на "цивилизованият свят" - САЩ е държава по-млада от Большой театр, но съумя да избие коренното си население, плюс още милиони хора по цял свят, включително с атомни Бомби. За сравнение - Русия с роби не е търгувала. Въобще в цялата си история, славяните никога не сме държали роби. Китай, Индия - имат цивилизация и държавност от хиляди години, ние - тоже. Тоя "цивилизован свят", за който говориш, не може да построи стоманена завеса не само около Русия, но и около малка Сърбия дори - защото и стоманата и идва от Русия. За българско самосъзнание не говори ти. Никой истински Българин няма да застане срещу Русия - в защита на укрoпонацистите, които тероризираха и Българи, късаха Български знамена, оскверняваха Български паметници. Българският народ не одобрява войната, но не желае да се праща и оръжие за укpoпите. Не стига, че хрантутим 90 000 укри тука, ами и оръжие - дето един "Джавелин" струва повече от една линейка. За твое сведение български деца събират капачки за закупуване на линейки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Пъpчо - колкото и да си мечтаеш за метавселена, където да живее, изкълченото ти съзнание: тулoвището ти, което поддържа съзнанието, живее в ТАЗИ вселена. в нея обаче са важни базовите суровини, енергията, хлябът. Апропо - ако няма точец - какво ще стане с метавселената ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
а америка не обмисля ли ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
earth1225
преди 1 година
Хората говорят за Мета вселена, Цифрови валути, и всякакви подобни неща. От Магаданс имат друго виждане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още