IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се придвижва с още една стъпка напред към газова независимост

Управляващата коалиция договори споразумение по дълго отлагани законово промени

13:50 | 15.04.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румъния се придвижва с още една крачка в плана да отключи изпадналите в застой проекти за добив на природен газ в Черно море, докато Европа търси нови енергийни източници, за да сложи край на зависимостта си от Русия след инвазията ѝ в Украйна, съобщава Bloomberg.

Управляващата коалиция на страната достигна до споразумение по дълго отлаган проект за изменение на офшорния закон на страната, за да се насърчат инвестициите и да се отключат изпадналите в застой проекти в Черно море за добив на природен газ. Планираните промени целят да намалят праговете на прогресивното данъчно облагане и да се позволят по-големи данъчни облекчения, за да се стимулират инвестициите.

Законодателите може да приемат бързо законопроекта, след като подкрепяната от Carlyle компания Black Sea Oil & Gas SRL заяви, че е готова да започне производство веднага след приемането на закона, очаквайки да се доставят около 1 млрд. куб.м газ годишно. Законопроектът ще бъде предложен за гласуване от правителството в петък, посочи лидерът на управляващите Социалдемократи Марчел Чолаку.

Много по-голям проект – блокът "Нептун", управляван от OMV Petrom, също е готов да се придвижи напред. Petrom заяви, че финално инвестиционно решение може да бъде взето в началото на следващата година, а производството да започне 4 години по-късно. Находището, което според изчисления съдържа 100 млрд. куб.м природен газ, може да гарантира пълната независимост на страната от руските доставки. Находището в блока "Нептун" бе открито още през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
когато (ако) разкараме руските отпадъци от нашата политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Ето така се прави импе :) Тук кога ще падне мораториума ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още