IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Meta опипва пътя към адекватната модерация по време на инвазията в Украйна?

Компанията промени на няколко пъти правилата си, за да отговори на дезинформацията, но не се справи напълно с проблема

16:13 | 11.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Дни след бомбардирането на 9 март на педиатричната болница в украинския град Мариупол, коментари, според които атаката не се е случила, започват да се изливат в списъците с коментари, които трябва да прегледат хората, модериращи съдържание във Facebook и Instagram от името на компанията майка Meta Platforms.     

При бомбардировката загинаха поне трима души, включително дете, обяви публично президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимки на окървавени бременни жени, бягащи през развалините, държащи с ръце коремите си, предизвикаха незабавно възмущение в целия свят.

Сред най-познатите жени на тези кадри беше Мариана Вишегирская – украински моден инфлуенсър. Снимки, на които тя слиза надолу по стълбището на болницата по пижама на точки, станаха особено популярни след атаката. Кадрите са на фотограф от Associated Press.

Онлайн изразите на подкрепа към бъдещата майка бързо прераснаха в атаки срещу акаунта ѝ в Instagram, твърдят двама души, които директно модерират съдържание за конфликта във Facebook и Instagram. Те са пожелали да останат анонимни, тъй като са подписали документи за неразкриване на информация, които им забраняват да обсъждат публично работата си.

Случаят, включващ инфлуенсърката е само един от примерите как политиките за съдържанието на Meta и нейните механизми са позволили на проруска пропаганда по време на инвазията в Украйна, посочват модераторите пред Ройтерс.

Руските власти се възползваха от снимките, поставяйки ги една до друга с лъскавите ѝ кадри от Instagram, в опит да убедят зрителите, че атаката е фалшифицирана. По държавната телевизия и социалните мрежи, както и в залата на Съвета за сигурност на ООН, Москва лъжливо твърдеше, че Вишегирская е сложила грим и е ползвала множество тоалети в сложно инсценирана измама, организирана от украинските сили.

Купища коментари, обвиняващи инфлуенсърката в двуличие, се появиха под нейни стари публикации в Instagram, на които тя позира, държейки гримове, посочват модераторите.

В разгара на атаката коментарите, съдържащи фалшиви твърдения за жената, представляват по-голямата част от съдържанието, което един от модераторите е трябвало да преглежда. Обичайно в списъка му има смесица от публикации, заподозрени в нарушаване на безбройните политики на Meta, припомня източникът.

„Публикациите бяха подли“ и изглеждат организирани, коментира модераторът пред Ройтерс. Но много от тях са в рамките на правилата на компанията, защото не споменават директно атаката. „Не можах да направя нищо за тях“, казва той.

Информационната агенция не е успяла да се свърже с Вишегирская.

Meta отказва да коментира как се справя с активностите около казуса, но в изявление до Ройтерс посочва, че няколко екипа са ангажирани с проблема.

„Имаме отделни експертни екипи и външни партньори, които преглеждат дезинформацията и неавтентичното поведение и прилагаме политиките си, за да се противопоставим със сила на тази дейност през цялата война“, гласи изявлението.

Директорът по политиките на Meta Ник Клег отделно сподели пред репортери в сряда, че компанията обмисля нови стъпки за справяне с дезинформацията и измамите от страните на руското правителство, но не разкрива повече подробности.

Руското Министерство на дигиталното развитие, комуникациите и масовите медии, както и Кремъл, не са отговорили на запитванията за коментар.

Представители на Украйна не са отговорили на поканата да коментират случая.

„Духът на политиката“

Базирани в център за модерация, включващ няколкостотин души, преглеждащи съдържание от Източна Европа, двамата контрактори са част от „войниците“ на Meta, които следят съдържанието за конфликта. Те са част от десетките хиляди нископлатени работници в аутсорсинг фирми по целия свят, с които Meta сключва договори, за да може да прилага правилата си.

Технологичният гигант се опитва да се позиционира като отговорна платформа по отношение на онлайн речта по време на инвазията, която Русия нарича „специална операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на съседката си.

Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
За българският кораб нека не говорим, преди нашите момчета да се върнат живи и здрави. Клипът с цигарата видяхме, ама видяхме и как като влизаха украинските полицаи в Буча - нямаше нито един трупец никъде !!! Или и украинските полицаи са руски агенти и дезинформатори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Колкото платиха и за мита с българския кораб :) Съвсем наред си е, не е превзет :) Гледа ли клипа с цигарата в Буча от преди повече от година ? Поне като правят руснаците "филми" да ги правят както трябва. Излагат се тотално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Елена, хубаво младо момиче, защо лъжеш? Колко ти плащат, за това? Вишегирская в свое интервю сама призна, че това е постановка и че над болницата не е имало никакви бомбардировки !!! Видеото го има в Тубата. Иначе Ръбестата глава да се благодари, че Русия само го съди. Много по-забавно щеше да бъде двама чеченци да му дойдат на гости. Нямаше нужда да му режат гpъцмулчето, стигаше да го заснемат как се напиkaва, докато моли за милост. ДОЛУ РЪБЕСТАТА ГЛАВА !!! Нищо не е отменено. И в нашият ФБ масово се ползва език на омразата, но няма санкции. Дори отвратителният александър йорданов си позволява във ФБ фермани да величае извepгът степан бандера, пред който и д-р Менгеле е бил невинно пионерче в час по биология - и нищо не се слечва, а тук прокуратурата би трябвало да се намеси - тоя ли ни представлява пред Европа? Ама то ще дойде Видов ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Айо не беше евтината пропаганда, къде щяхте да се надъхвате копейниците, бе?! Айде леко хапете ръката, която ви храни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Да живее евтината пропаганда! Да живее цензурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Само като видя Мета фанелки и маски и спирам до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Иронично или не, инстаграм избута ФБ, повечето от поколението след 2000-та, киснат в инстаграм. А модерацията във фб е смешна, защото докато се вземат мерки, минава твърде много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
forexar
преди 1 година
Meta тотално се компрометира (и политизира). И защо въобще има статия за "Meta и войната"? Мета очевидно запада. Действията на Зукербърг са да дойзбута възможно по-дълго (с всички средства).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MvnJ
преди 1 година
В България Meta e тотално пробина, оставяйки руската Telus да модерира и да съдейства в разпространението на фалшиви новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още