IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия изпраща танкове на Украйна в подкрепа на военните ѝ усилия

Това е първия път, в който друга страна предоставя танкове на Украйна

22:23 | 05.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Чехия изпраща стари танкове от съветската ера на Украйна, като осигурява така необходимото тежко въоръжение на украинските войски, които се сражават с далеч по-добре оборудваните руски нашественици, пише Wall Street Journal.

Усилията, които са потвърдени от трима чешки и словашки представители, са първия път, в който друга страна предоставя танкове на Украйна от началото на нашествието на Русия на 24 февруари. В потенциално още по-важно развитие както Чехия, така и съседна Словакия, която споделя граница с Украйна, обмислят да отворят военните си индустриални заводи за поправка на повредено украинско военно оборудване.

Украйна е пленила 176 руски танка, 34 самоходни артилерийски установки, 116 бронирани бойни машини, 149 автомобила на руската пехота, 23 реактивни системи за залпов огън и 45 бронетранспортьора, сочат данни на блога Oryx, който брои само видимите данни за пленено оборудване. По-голямата част от тази военна техника, както и голям брой украински танкове и бойни машини, ще трябва да бъдат ремонтирани преди употреба.

Кампанията с ракетни удари на Русия в Украйна е насочена особено към отбранителната индустрия в страната, като унищожава инсталации, където може да се осъществява подобен ремонт и преустройство. Това прави сътрудничеството с чехите и словаците особено ценно.

Западните правителства очакваха първоначално Киев да падне за няколко дни и оборудваха украинската армия предимно с противотанкови ракети NLAW, Javelin и Stinger, които могат да се използват от малки батальони.

Украинската армия обаче успява да надделее над руските сили около Киев в мащабна конвенционална война, като използва артилерия с голям обсег, танкове и бойни самолети. Сега тя опитва да спре напредването на Русия в източната област Донбас и да си върне окупирани от руските сили райони в южната част на страната. Тези мисии според украинския президент Володимир Зеленски нямаше да са възможни без стабилни доставки на тежко въоръжение.

На донорска конференция около 35 страни, свикани от Великобритания в Лондон миналата седмица, се договориха да предоставят на Украйна артилерия с голям обсег, противовъздушни системи и бойни машини за пехотата, но не одобриха прехвърляне на танкове.

До момента Чехия е изпратила около десет модернизирани танка Т-72М, съобщиха чешкият заместник-министър на отбраната Томаш Копецни и още един представител на министерството на отбраната. Централноевропейската страна е изпратила също гаубици и бойни машини за пехотата BMP-1 на Украйна, съобщават официални представители.

Доставките на тези оръжия са финансирани от чешкото правителство и от частни чешки дарители, които са се включили в кампания на правителството за набиране на средства за въоръжаването на Украйна. Представителите на страните от източния фланг на НАТО се притесняват, че доставките на западни оръжия и боеприпаси са далеч по-малко от нуждите на Украйна предвид задълбочаването на войната. За един ден Украйна използва почти толкова оръжия, колкото получава за една седмица, съобщава високопоставен полски представител.

Макар че централноевропейските правителства с изключение на Унгария като цяло искат да помогнат за превъоръжаването на Украйна, някои представители се притесняват от намаляването на собствените си запаси с оръжия и боеприпаси.

Много правителства се обръщат към администрацията на Байдън за уверения, че САЩ ще помогнат за запълване на оборудването, което даряват на Украйна. Чешките доставки бяха намалени през 2014 г., когато експлозии разрушиха два склада с над 150 тона боеприпаси. По-късно правителството обвини за взрива двама агенти на руското военно разузнаване.

„Много повече, в пъти повече може да се направи, ако обединим сили с другите съюзници“, коментира Копецни.

Словения, която е отявлен поддръжник на Киев, изпраща военно оборудване на Украйна от началото на руската агресия, до степен че прибягва към собствените си запаси, каза премиерът на страната Янес Янша пред местни медии.

„Ако Франция, Германия или САЩ изпращат същия дял на човек от населението, Украйна вече щеше да е освободена“, коментира Янша. „За съжаление нашите резерви намаляват и сега опитваме да възстановим оборудване… с нови доставки от САЩ“, допълни той. „За съжаление всички процедури са бавни, но донякъде се ускоряват след клането в Буча“, отбеляза Янша.

Москва предупреждава, че счита оръжейните доставки за легитимни мишени. До момента обаче тя не е успяла да задуши ежедневните военни доставки за Украйна от Полша, Румъния и Словакия. До момента военновъздушните сили на Русия не демонстрират способност да разстроят военни конвои между границата и областите на фронтовата линия.

Един мост за доставки на въоръжение от НАТО обаче на практика беше затворен – пътят през Унгария, чийто премиер Виктор Орбан беше преизбран в неделя, след като обеща да не позволи на алианса да използва страната му за транспортиране на оръжия за Украйна.

Австралия съобщи тази седмица, че изпраща бронетранспортьори Bushmaster към Европа за доставяне на Украйна, като първите четири вече са боядисани в украински цветове.

Отвъд танковете централноевропейски правителства, включително чешкото, обмислят рисковете от позволяването на Украйна да изпраща повредено във войната оборудване в страните им за поправка. Словакия, която не може да предостави танкове, обсъжда въпроса, каза високопоставен представител на страната.

Тези обсъждания са част от осъзнаването, че войната на Русия с Украйна може да продължи с месеци, ако не и по-дълго, и че във война на изтощение голямото предимство на Русия в оборудването може да наклони везните в полза на Москва.

„Ако войната продължи по-дълго, повреденото военно оборудване трябва да бъде обслужвано“, коментира представител на чешкото министерство на отбраната. „Украинските ремонтни заводи са 100% натоварени и искат от други близки съюзници да им помогнат с поправката“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Очевидно трябва да си шампион по празноглавост, за да вярваш, че НАТО запалило войната и нападнало пPocия ... на украинска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
в Украйна: пари от НАТО, разузнаване от НАТО. инструктори от НАТО, наемници от НАТО, оръжие от НАТО, подслоняване на населението от НАТО, ранени украйнски войници щели да се лекуват в Германия -> то целият тил на украйнците е в НАТО. Очеизвадно е, че НАТО я подпали и е виновна за тази война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
fon
преди 1 година
И ние имаме маса стара савецка техника от която трябва да се прочистим. ГЕРБ и ДПС ще го подрепят другата седмица в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
be_google
преди 1 година
Това значи , че бъркаме кардинално като си слагаме парите на борсата....къде по-миролюбиво е да си купиш танк!!!Евалла трябва да поработя върху пацифизма си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още