IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Преживяваме криза от съвсем ново измерение

Американският Нобелов лауреат по икономика очаква голяма несигурност в световната икономика в резултат на войната в Украйна

16:04 | 21.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Джоузеф Стиглиц обича да пътува. Дълго време пандемията пречеше на вероятно най-известния икономист в САЩ да прави това. Сега носителят на Нобелова награда за икономика отново е привлечен от хората - особено отвъд границите на САЩ. В момента Стиглиц е в Европа, по-специално - в Брюксел и Париж. И така е по-близо и до войната в Украйна, която иначе е далеч от САЩ.

Фактът, че 77 години след края на Втората световна война все още е възможно да има война в Европа, шокира роденият в Ню Йорк икономист. Все още не могат да се оценят мащабите на последиците за световната икономика. Рисковете, особено за развиващите се страни, са огромни, казва той в разговор с германския Handelsblatt.

„Добрата новина е, че руската икономика е малка и не е много интегрирана в световните вериги за доставки - с изключение на износа на енергия и някои други стоки като никел. Така че ние не сме много зависими от Русия. Продуктите от Русия могат бързо и лесно да бъдат заменени с други, поне в САЩ. Освен това страни като Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Венецуела и Иран могат значително да увеличат производството си на петрол и да компенсират загубата на руските доставки“, пояснява той.

Но, разбира се, има и лоша новина. Според Стиглиц човечеството преживява криза от съвсем нов мащаб.

„Не всеки ден се случва пандемия, последвана от руска агресивна война срещу суверенна демократична държава в центъра на Европа. Това е съпроводено от голяма несигурност - както икономическа, така и геополитическа. Никой не може да прецени какви ще бъдат последствията, просто защото никой не знае как ще се развие тази война. Намираме се в мъгла. Единственото сигурно нещо е, че това е повратна точка“, пояснява той.

Несигурността се отразява във високото увеличение на цените. Преди година Стиглиц смяташе, че предупрежденията за инфлацията са "напълно преувеличени", а сега тя е 7,9% и преживяваме шок от цените на енергията.

„Много икономисти се опасяват, че ще се стигне до ценова спирала, подобна на тази през 70-те години на миналия век. Гледам скептично на подобни сравнения и съм по-оптимистично настроен от много мои колеги. Тогава синдикатите бяха по-силни. Току-що бяхме излезли от период, в който правителството на САЩ беше похарчило много пари след войната във Виетнам. И имаше свръхтърсене. Така че имаше много фактори, които се различаваха от тези днес“, казва икономистът.

Той не счита, че ще има дълбока и дълготрайна рецесия. „Рецесиите се свързват с по-слабо търсене, а аз не виждам такова. Това, което виждам, е, че има продукти, при които търсенето се променя. Но както в САЩ, така и в Европа ще бъдат инвестирани големи суми за осъществяване на енергийния преход. Така че не липсват инвестиции с висока възвръщаемост, към които сега правителствата трябва да подходят още по-решително“, казва Стиглиц.

Според него енергийният преход трябва да настъпи и той ще настъпи – „сега повече от всякога. Трябва да използваме този момент за разрастване на възобновяемите енергийни източници - докато не се появят проблеми с доставките в индустрията. Вярвам, че енергийният обрат ще възстанови икономическия растеж - и то устойчиво. Тук, за първи път, ние в САЩ имаме дори по-голям проблем от Европа. Републиканците могат да излязат силни от междинните избори през ноември и да блокират много неща. Партията е готова на всичко, за да прокара програмата си. В САЩ съществуват предимно политически рискове, които могат да доведат до икономически проблеми“, опасява се икономистът.

Запитан дали високите цени не представляват и пряк икономически риск, поставяйки под натиск не само компаниите, но и потребителите - както в САЩ, така и в Европа, Стиглиц се съгласява, но добавя, че сега най-важното е тези тежести да се разпределят равномерно и справедливо.

„Това означава, че групите със средни и ниски доходи се нуждаят от държавна подкрепа. Трябва да сме сигурни, че програмите ни за хранителни стоки, здравни грижи и разходи за отопление са адаптирани към новата ситуация. Освен това трябва да гарантираме, че петролните компании няма да повишават цените ненужно“, казва американският икономист.

Той коментира и политиката на централните банки, пояснявайки, че в средносрочен план очаква свят, в който реалните лихвени проценти, т.е. лихвеният процент минус инфлацията, са около 1-1,5%. „Това би било добра новина за световната икономика. Смятам, че промените в лихвените проценти са предимно символични. Финансовите пазари очакват инфлация от не повече от три процента в дългосрочен план. Мнозина смятат, че сега централните банки трябва да реагират решително на високите нива на инфлация“, а според Стиглиц не бива да го правят.

Той е на мнение, че по-високите лихвени проценти няма да увеличат предлагането на петрол или да премахнат недостига на чипове. „Увеличението на цените, което наблюдаваме сега, се дължи главно на ограниченото предлагане, а не на нарастващото търсене. Да вземем за пример дървесината: имахме краткотраен шок в предлагането, цената бързо се повиши, след което нещата отново се успокоиха. Вярвам, че създателите на паричната политика ще следят отблизо развитието на търсенето. И ако търсенето е по-слабо от очакваното, те няма да повишат допълнително лихвените проценти. Както казах, в момента се намираме в изключителна икономическа ситуация. Затова централните банкери няма да действат прибързано и това е добре“, казва още американският икономист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Джоузеф Стиглиц е с реално съгласие със свои учители и колеги, които пренебрегват прилагания създаващ щети метод за емитиране на пари.Злокобното държавно поведение поразява бедни и богати. Заради паричната грешка, правителството е със сегашните дългове.При условия на сгрешена употреба на пари, колкото по-пълно се изпълняват съветите на Джоузеф Стиглиц толкова повече възникват щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
На кой му пука за кво се сещаш па ти бре, ту пан... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
Войните идват от кризите, а не кризите - от войните... Ето това е типично ала МавиГЪз манипулация, меаш поредната полу-истина и да почваме! .. да, звучи логично, ама айде да защитиш твърдението си ? щото аз се сещам за стотици войни дето не са започнали заради няква криза, сещам се и за обратните примери! Сещам се и за редица кризи, които са минали без война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Всяка прилика и разлика с хората на един австрийски художник е случайна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Малко укронацисти във факелно шествие: https://youtu.be/EykQfwJmGOY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"имахме краткотраен шок в предлагането, цената бързо се повиши, след което нещата отново се успокоиха."... какво означава "успокоиха" ...?! цената се върна както преди ли ?! "Американският Нобелов лауреат по икономика очаква голяма несигурност в световната икономика в резултат на войната в Украйна " ... тоя лауреат да се гръмне с метлата ... зарад ковида , зарад украйна , зарад Путин ... да ви евва маммата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Естествен хайт! ;) Войните идват от кризите, а не кризите - от войните. Ерата на големото плюскане с кинти на корем свършва. Идва нова ера, в която некои ше разберат по трудния начин, че кинтите не стават за плюскане, а се разменят за стоки и услуги, от които некои пък ше станат много скъпи, а други ше станат ненужни . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Стиглиц: Преживяваме криза от съвсем ново измерение === Чакай, още нищо не сте започнали да преживявате.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Е там е работата, че икономиката им е незначителна и следователно кризата не е от нея. Остава сами да се сетим от какво идва тая криза. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Алабалистики на икономист. Икономистите не моделират събития. Прогнозите на икономист в ситуация като днешната са като хвърляне на боб. Икономистите следват събитията и ги подреждат в икономически модели, но след като се разнесе пушилката и кинтите са на масата. Войната тепърва започва и даже още не е ясно до къде ще стигне и кого и как ще въвлече, за да се прогнозира състоянието и позициите на играчите в световното стопанство и съответно - следвоенните икономически ефекти. . . Не, че понякога и врачките не познават на боб. Но не пишат статии в Ханделсблат . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още