IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социална изолация: И Instagram е блокиран в Русия

„Роскомнадзор“ е дал няколко дни време на потребителите, за да се прехвърлят към други мрежи

11:03 | 14.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FILIP SINGER</em></p>

Снимка: EPA/FILIP SINGER

От този понеделник и Instagram е блокиран в Русия. Милиони потребители са откъснати от любимата си мрежа и от останалия свят в платформата.

Това е реакцията на Москва на решението на компанията майка Meta да разреши в социалните си платформи да се отправят призиви за насилие срещу руските войски в Украйна. По-рано вече бе прекъснат достъпът и до Facebook и Twitter.

Пълното спиране на достъпа е тежък удар за блогърите и инфлуенсърите. Според руския медиен регулатор „Роскомнадзор“ забраната влиза в сила „едва“ в понеделник, а не по-рано, за да даде на активните потребители на Instagram време да „прехвърлят снимките и видеоклиповете си в други социални мрежи и да информират последователите си".

„Всички са в Instagram, буквално всички"

„Всички са в Instagram, буквално всички, какво ще правим сега?", оплаква се млада жена, интервюирана от Euronews в Санкт Петербург. „Може би ще премина към „Вконтакте“ и Telegram, ако и те не са блокирани“, допълва тя.

Студентка добавя: „Без съмнение има блогъри, които печелят пари от това, за тях не е толкова добре, защото доходът им отпада, но за мен, като обикновен гражданин, това не оказва голямо влияние върху начина, по който се чувствам”.

Виктория Лилова, учителка, посочва и неприятните последици: „Не мисля, че комуникацията ще пострада. Съжалявам за многобройните благотворителни организации, защото те обикновено събират много пари чрез Instagram“.

„Щом го изключват, има причина"

Не всички смятат, че прекъсването на Instagram е бедствие. Млада майка казва: „За да бъдем с хората, все още имаме телефоните си, влака, колата. Винаги можем да се срещнем с нашите роднини и съседи извън Instagram“. „Щом го изключват, има причина за това. Ще живеем без Instagram", обяснява мъж на средна възраст в Санкт Петербург.

Instagram е изключително популярен в Русия. През 2021 г. почти 51 милиона души са използвали социалната мрежа, която се фокусира върху споделянето на видео и снимки.

Прокуратурата в Русия иска цялата група Meta да бъде забранена като „екстремистка организация". В съда вече е подадена съответната молба.

Междувременно в неделя компанията майка на Facebook уточни, че споделянето на публикация, която "призовава за смъртта на държавен глава" - вероятно става дума за руския президент Владимир Путин - е в разрез с правилата за потребителите на компанията.

През миналата седмица Facebook временно смекчи правилата си, така че украинските потребители да могат да публикуват заплахи за насилие срещу руските военни, които нахлуха в съседната страна в края на февруари. Промяната доведе до известно объркване в обществото относно това какво е разрешено и какво не във Facebook и Instagram.

Президентът по глобалните въпроси на концерна Ник Клег публикува в петък изявление, в което се казва, че стъпката е насочена към защита на правата на украинците и не сигнализира за толерантност към "дискриминация, тормоз или насилие спрямо руснаците". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Да преведа за вовата и останалите .... тоест ако не си в съюз шанса някой да нападне държавата ти или да иска да те освободи от някакви нашественици е много голям .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Хубаво би било да блокират и инвестора :) Тъкмо вовата няма да може да пише освен разбира се ако не е в България , но тогава означава ,че е поредния руски *** работещ против интересите на страната ни. Добре,че сме в НАТО,че като гледам нещата по света .... където има война държавата не участва в ядрен съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Шпагин: https://***.kitana.ru/upload/iblock/3d1/3d105dd4463bccdafdee2371c250f41f.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Колко руснаци ползват Instagram - като бройка и като дял от населението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, леко с пропагандата. Ако не надуват вувузели на Хегемона, не значи, че си нямат социални мрежи. И даже, не значи, че не си предпочитат тяхното. Аре слез на земята!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още