IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: България може да се включи в Европейския акт за чипове за 43 млрд. евро

Страната ни трябва да привлича инвеститори със звена за проектиране в областта на полупроводниците, посочи ръководителят на МикроНаноЛаб в "София Тех Парк"

22:30 | 10.02.22 г. 5
Г. Ангелов: България може да се включи в Европейския акт за чипове за 43 млрд. евро

Той посочи, че компаниите разглеждат възможностите си от икономическа гледна точка и България в момента е ситуирана така, че най-благоприятно би било да си поставим за цел да се развиваме в областта на проектирането. „Това е област с висока добавена стойност. Възможно е да се мисли и за други мащаби, но те не могат да ни бъдат приоритет", смята експертът.

„Всички бизнеси се интересуват от наличието на квалифициран човешки ресурс, а в България има няколко водещите университета, които имат опит в посока високи технологии, микро- и наноелектроника – Технически университет, Софийски университет, техническите университети в страната в Габрово и Варна, като потенциалът е съсредоточен в София“, обясни доц. Ангелов.

По думите му, в проектирането и създаването на технологията на компоненти и устройства е силата на българския капацитет. „В Техническия университет е първата лаборатория по т.нар. ECAD - софтуерът, с който се проектират интегралните схеми. От 1994 година ние сме първата държава в Източна Европа, която получава академични лицензи за обучителни цензи в Европа. Софийски университет също има капацитети, БАН също работи в тази посока. Имаме възможност за изграждане на човешки ресурси", аргументира се той и прогнозира, че страната ни е добре позиционирана, за да се включи в бизнеса при разработването на нови технологии.

Ангелов потвърди, че Европейският акт за чиповете се очаква да мобилизира 15 млрд. евро публични и частни инвестиции в сектора. А заедно със средствата по съществуващите програми „Хоризонт Европа“ и „Цифрова Европа“, както и с допълнителната подкрепа от държавите членки, инвестициите в полупроводникови технологии и приложения се очаква да надхвърлят 43 млрд. евро до 2030 г.

Председателят на управителния съвет на клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи" напомни, че целта на Европейския съюз е да удвои своя пазарен дял при производството на полупроводници от 10% на 20% и тя е е реалистична.

„Процесите са бавни, защото всяка компания има някакъв профил и той е обоснован от пазара“, коментира доц. Ангелов.

Той потвърди, че бизнесът е огромен – от порядъка на 550-560 млрд. долара на годишна база в световен мащаб. Доц. Ангелов е на мнение, че е възможно привличането на европейски средства за развитие на индустрията в България, но съветва да бъдем активни, а не да считаме, че ни се полага, защото отдавна международни компании вече имат представителства и се разрастват у нас.

Къде в Европа водещи изследователски институти разработват нови технологии? Кои са силните страни на България в автомобилната индустрия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Дядя,ако чакахме държавата да свърши нещо, още щяхме да дремем в пещерите...Справка стоте бензиностанции,дето разправяше оня глу.пак Караниколов как щяла за една година да ги направи държавната петролна компания...Дето сега Нинова я закрива(само по себе си удивителен факт-комунист да закрива държавна структура)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Ох боже.Видяла жабата че коват вола и тя вдигнала крак...Другояче казано на всяко гърне мерудия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 2 години
Остаряла ти е базата данни - Мелексис отдавна задминаха славните соц. години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
айдее, доживяхме!тая година завод за полупроводници, догодина за цели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
И после поредното харварско *** ще измисли повод, за да подарим своя дял на честни частници. Справка Дънди прешъс метълс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още