IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли казус с бъдещето на Facebook и Instagram в Европа?

Компанията очаква решение по регулаторен въпрос, разискван от 2020 г. насам относно трансфера на данни

18:44 | 07.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Колко несигурно е бъдещето на услугите Facebook и Instagram в Европа е въпрос, който предизвика много дискусии в последните дни. Причина за това стана споменаването на въпрос, решението на който технологичният гигант очаква отдавна.

Всъщност Meta Platforms, компанията майка на Facebook, очаква и през 2022 г. да бъде обект на разследвания и действия от страна на правителствата по света, както и очаква развитие по казуси, свързани с регулацията на трансфера на потребителски данни от Европейския съюз към Съединените щати. Това става ясно от годишния доклад на американския технологичен гигант, подаде на 3 февруари до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати.

В него Meta посочва, че както американските, така и чуждестранните закони и разпоредби непрекъснато се развиват и могат да бъдат обект на значителни промени, включително да бъдат тълкувани и прилагани по начини, които са „в противоречие с нашите текущи политики и практики“.

В частност Meta коментира регулаторен казус, който потенциално би повлиял на възможността ѝ да предоставя част от услугите си в Европа.

„Освен това сме обект на променящи се закони и разпоредби, които определят дали, как и при какви обстоятелства можем да прехвърляме, обработваме и/или получаваме определени данни, които са от решаващо значение за нашите операции, включително данни, споделяни между държави или региони, в които ние оперираме, и данни, споделени между нашите продукти и услуги“, пише компанията в годишния си доклад.

„Ако не можем да прехвърляме данни между страни и региони, в които работим, или ако сме ограничени да споделяме данни между нашите продукти и услуги, това може да повлияе на способността ни да предоставяме услугите си, на начина, по който ги предоставяме или на способността ни да таргетираме реклами, което може да повлияе негативно на нашите финансови резултати“, допълва тя.

В случая компанията споменава т.нар. Privacy Shield – законодателна рамка, свързана с трансфера на данни от Европейския съюз към САЩ, която беше обезсилена през юли 2020 г. от Съда на Европейския съюз.

„Същевременно другите основи, на които Meta разчита за прехвърлянето на такива данни, като Стандартните договорни клаузи, са обект на регулаторен и съдебен контрол“, посочва компанията. Стандартните договорни клаузи дават нужните гаранции за защита на данните, които могат да се ползват като основание за трансфер на данни от ЕС към трети страни, пише в сайта на Европейската комисия.

Meta визира казус от 2020 г., свързан с предварително решение на Ирландската комисия за защита на данните. Според него ирландското звено на компанията – Meta Platforms Ireland, разчита на стандартни договорни клаузи за обработка на данните на европейските потребители, които обаче не са в съответствие с Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Още през 2020 г. във въпросното предварително решение е предложено, ако няма съответствие, да бъде спряно прехвърлянето на потребителски данни от ЕС към САЩ.

Въпросът продължава да се разисква вече две години, а Meta вярва, че решение по него може да има още през първата половина на 2022 г.

„Ако не бъде приета нова трансатлантическа рамка за трансфера на данни и не можем да продължим да разчитаме на стандартни договорни клаузи или на други алтернативни средства за прехвърляне на данни от Европа към Съединените щати, вероятно няма да можем да предлагаме редица от най-значимите ни продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в Европа. Това би повлияло съществено и неблагоприятно на нашия бизнес, финансовото ни състояние и резултатите от операциите“, посочва компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
I.T.Moon
преди 2 години
Всъщност, каква е болката на Meta:"Ако не бъде приета нова трансатлантическа рамка за трансфера на данни и не можем да продължим да разчитаме на стандартни договорни клаузи или на други алтернативни средства за прехвърляне на данни от Европа към Съединените щати, вероятно няма да можем да предлагаме редица от най-значимите ни продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в Европа. Това би повлияло съществено и неблагоприятно на нашия бизнес, финансовото ни състояние и резултатите от операциите."Няма спор, всяко едно съдебно (и не само съдебно) решение влияе благоприятно или неблагоприятно на даден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Цукито >> да прави като вятъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още