IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Big Tech губят борсовия си блясък

FAANG показва признаци на пропукване след години, в които беше признак на стабилност

13:08 | 07.02.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Борсовата търговия на популярните FAANG акции (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) показва признаци на пропукване.

Инвеститорите твърдят, че преосмислят подхода си към търговията на книжата на технологичните гиганти след седмица, през която имаше големи колебания в цените. Те проучват по-внимателно печелившите и губещите, за да се опитат да идентифицират онези, които биха могли да процъфтят през следващата година, пише Wall Street Journal.

Някои инвеститори твърдят, че са отминали дните, в които акциите едновременно са записвали растеж и са привличали тълпи от фенове. Някои са станали жертва на нарастването на лихвените проценти, промените в потребителските вкусове и раздутите оценки. Тези, които не изпълниха високите очаквания на инвеститорите, си платиха скъпо на пазара.

През последните три години компанията майка на Facebook – Meta Platforms, както и Apple, Amazon, Netflix и Google записаха големи ръстове в един и същ период. Но от началото на 2022 г. всичките пет се борят със спадове.

Индексът NYSE FANG+, който проследява тези популярни акции заедно с няколко други, се понижава с 10% тази година, представяйки се по-зле от широкия пазар. Някои книжа в групата, като Netflix и Meta, са с по 38% под върховете, които достигнаха по-рано. За разлика от тях S&P 500 е спаднал с 6,2% спрямо рекорда си.

„Тази група беше много силна през последните повече от 10 години“, коментира Ейми Конг, главен инвестиционен директор в Barret Asset Management. „В момента започват да се виждат някои пукнатини“.

Един от най-големите сривове се случи след разочароващия отчет на Meta, когато инвеститорите изтриха 230 млрд. долара от пазарната капитализация на гиганта – най-голямата загуба в историята на американска компания в рамките на една сесия.

Конг казва, че притежава акции на Meta и на други технологични гиганти, но търси възможности да се раздели с книжата на компанията майка на Facebook. Тя остава оптимист по отношение на други големи компании от сектора благодарение на добрите им финансови отчети.

Някои директори предупреждават, че вместо огромния растеж, записан през предходните години, предстои забавяне. Meta сподели, че хората прекарват по-малко време в основните ѝ услуги, ето защо тя очаква забавяне на растежа на приходите. Директорите на Netflix пък казаха, че видео стрийминг платформата ще добави по-малък брой абонати от очакваното през това тримесечие.

Стойността на книжата на Netflix спадна с 22% през следващата сесия – най-големият ѝ еднодневен срив от 2012 г. Скорошните понижения са голям обрат спрямо големите ръстове през първата година на коронавирусната пандемия, когато, подобно на Facebook, цената на акциите на компанията скочи, тъй като хората започнаха да прекарват повече време вкъщи.

Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Според теб защо има разделение в икономиката на стоки и на услуги? Производството на реални стоки е по-първично от предоставянето на услуги. Например Глово е услуга, но тя няма да съществува, ако няма кой да сготви яденета или още повече ОТ КАКВО да ги сготви. Да сравняваш подстригването на куче с производството на един тон пшеница не е ли малко абсурдно? Защото има и потребителски приоритети... защото сумата Х може да бъде похарчена само за една стока или услуга. Нз кой ще предпочете да си направи грууминг на кучето, вместо да си купи храна или да си плати токът, за да не му го спрат. Не отричам, че секторът на услугите си има своето място, но той е вторичен. За пазарът си прав формално, но само до там. Защото пазарът не е по презумпция прав по отношение на стратегическата важност на едно или друго нещо, защото пазарът или е автоматизиран в голяма степен, или се движи (пак в голяма степен) от некомпетентни, а обикновено и двете. Тъкмо нещата, без които ще се върнем в каменната ера, носят големите РЕАЛНИ печалби. Но мнозинството инвеститорчета поради леност или незнание инвестират в ЕТФ-чета, вързани към индекси, което изкривява пазарът. Именно така се формира балонът при гореизброените компании... защото колкото по-голяма е капитализацията им, толкова по-голяма тежест имат те в индексите, и толкова повече пари се наливат именно в тях, и толкова по-големи балони стават те, и още повече пари се наливат в тях и така теоретически може до безкрайност - да, ама не - защото нз случай безумното балонство да е продължило вечно. Както и да е - миналата година общата ми доходност е колкото на СП500, ама РЕАЛНАТА ми доходност е 5 пъти по-голяма, а тая година смятам да я увелича с около например да кажем към 18%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
А кое отразява реалното производство на реални блага?Как дефинираш реалните блага? За мен всяка икономическа дейност,която задоволява пазарни потребности, си е абсолютно реално благо.Един салон за грууминг на кучета да вземем например, определено задоволява потребности на дадена група хора и като такъв за мен създава напълно реални блага.А кое колко струва казва само пазарът, другото са празни приказки.Все тая ми е дали някоя компания произвежда нещо,без което щели сме да се върнем в каменната ера, ако да речем не носи достатъчно печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Първо - БВП не отразява реалното производство на реални блага. Второ - не казвам, че Ейпъл или Майкрософт са лоши компании. Добри са, но не можеш да ме убедиш, че Ейпъл струва 3 ГБ !!! Не може неква фирмичка за телефончета да има по-голяма пазарна капитализация от десетте най-големи енергийни и десетте най-големи минни компании заедно - без които светът ще се върне в каменната ера. За успехите - всеки си търси неговата стратегия. Аз съм дивидентен инвеститор и досега поне за последните 2 години не помня някой да се е похвалил, че ме бие по доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Хахаха, безполезно малко човече, сега и на голям пияч ли се правиш :))))))) "Мааалко" ми подценяваш портфейлът и като мащаб и като качество и като диверсификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
има акции за 200 лева в три газо/нефтени компании и 5 мини! Седи и чака дивиденти!.. това е митю по известен като Импестора! :)Горе долу, ако се съберем с теб за една вечер, може изядем и изпием портфолиото му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Имам предвид Apple Microsoft Alphabet Amazon и Meta. в долния ми коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Това твоето както обикновено ми звучи много забавно.Приходите им на тия 5 компании за последните 12 месеца са 1.4 трилиона $, горе долу колкото БВП на Русия, и чистата им печалба е над 320 млрд.$.Какъв инвеститор си не ми е много ясно, но не ми прилича да имаш кой знае какви успехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
по скоро показва, че нищо не разбираш и динамиката на пазара е чужда за теб! Все едно ти различаваш финансов отчет с акъл 3ти клас, ама карай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100 Тепърва ще се оказваш прав. Само да се развихри зеленобесието и енергията да скочи яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хихихиххи. Винаги съм казвал, че тия акции са скапaни и че в тях инвестират само невежи, които не различават финансов отчет от филия с мас. И както обикновено, оказах се прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още