IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Си Дзинпин демонстрираха единство преди началото на Олимпийските игри

Китай подкрепи призива на Русия за спиране на разширяването на НАТО на изток, а Москва застана на позицията на Пекин срещу независимостта на Тайван

17:26 | 04.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин обявиха глобален алианс с антизападен уклон в петък само няколко часа преди голямото откриване на Олимпийските игри в Пекин, предава Ройтерс.

По-късно Си Дзинпин присъства на церемонията по откриването заедно с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

3000 изпълнители взеха участие в събитието на сцена, включваща 11 600 кв. м LED екрани, приличащи на ледена повърхност.

Публиката беше сведена до минимум, след като миналия месец организаторите решиха да не продават билети за събитията от Олимпиадата, за да ограничат разпространението на COVID-19.

Използването на деня за обявяване на новия руско-китайски съюз напомня, че игрите се провеждат на фона на геополитическо противоборство, каквото не е виждано от 80-те години на миналия век, когато САЩ бойкотираха игрите в Москва, а СССР пропусна тези в Лос Анджелис четири години по-късно.

Путин и Си Дзинпин застанаха на една позиция по редица спорове, най-вече за Украйна, в който Западът обвинява Русия, че се готви за война.

В дълги съвместни изявления, публикувани след срещата им, които на места използват реториката от Студената война, двамата държавни ръководители осъждат опитите на „някои държави“ да наложат собствените си „демократични стандарти“ върху други страни.

„Подобни опити за хегемония създават сериозни заплахи за глобалния и регионалния мир и стабилност и подкопават стабилността на световния ред“, допълват те.

Дипломатически бойкот

САЩ и други страни отказаха да изпратят държавни ръководители в Пекин заради обвинения в злоупотреби с човешки права, които Пекин отрича.

„Искам да ви благодаря за поканата за откриването на Олимпийските игри“, каза Путин на Си Дзинпин. „Знаем от личен опит, че това е огромна работа. Сигурен съм, че нашите китайски приятели са се справили блестящо, както винаги го правите при подготовката на толкова големи събития“, допълни руският президент.

В съвместно съобщение на Путин и Си Дзинпин Китай подкрепи дългогодишния призив на Русия към НАТО да спре разширяването си. Това е централно искане на Москва в спора ѝ със западните страни, според които Путин се подготвя за война в Украйна.

Москва, от своя страна, заяви, че подкрепя напълно позицията на Пекин за Тайван и се противопоставя на тайванска независимост в каквато и да е форма.

Китайската държавна телевизия показа самолет, летящ с руското и китайското знаме. До него бяха самолети с монголското и сръбското знаме. Сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Монголия Л. Оюн-Ердене се очакваше да присъстват на церемонията по откриването на Олимпийските игри.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и престолонаследникът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайен Ал Нахян също кацнаха в Пекин.

Преди тази седмица Китай не беше приемал чуждестранни политици от почти две години заради усилията си да овладее разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Междувременно от БГ ИТН ще изстрелват астронавт до Марс. До края на мандата им, поне така обещаха. Чекаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Краставите магарета през девет баира се надушват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Двамата лидери се възмутиха от Запада, и се подкрепиха в намеренията си да анексират Крим, Тайван и други чужди територии и ако се наложи да избият местните. Сърбите гордо летят до монголските си братя. Очакват се алах акбаровците от СА и Катар да пристигнат. хахаха Това наистина ли се случва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Китайчето е високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Путин Е по-нисък от Си Дзипин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Снимката малко кофти.Авторът не е хванал добре ъгъла,изглежда сякъш православният великан е по-дребничък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още