IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на акциите на Meta е оправдан и закъснял

Понижението на цената след слабите данни е необходима корекция. Тя важи и за други технологични компании като Spotify, Netflix и Paypal

17:58 | 03.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Meta в Менло Парк. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Централата на Meta в Менло Парк. Снимка: Bloomberg LP

Е, случи се - борсите се събудиха от технологичните си мечти. Компанията Meta, която обединява Facebook, Instagram и Whatsapp, е последният пример за необходимите корекции на цените в технологичния сектор след огромния ръст благодарение на пандемията от коронавируса. Сегашните финансови резултати правят риска от инвестициите отново осезаем. Размерът на срива на цените на акциите показва колко далеч в някои случаи се е отдалечила пазарната стойност на акциите от резултатите на компанията. Иначе казано – колко далеч са избягали очакванията спрямо действителното положение. Не целият растеж е оправдан.

В началото на пандемията цената на акциите на Meta беше спаднала, но от средата на март 2020 г. насам се е повишила с цели 116%. Значението на платформата нараства във времената на строги ограничения на контактите. Но инвеститорите, както и при много други технологични компании, затваряха очите си за всички рискове и продължиха да изкупуват акциите. Въпреки това проблемите на Facebook са известни отдавна. Така например Meta вече не е толкова доминираща сред най-младата целева група въпреки наличието на приложения като Instagram.

Преди всичко конкурентът Tiktok наваксва. А какво прави шефът на Facebook Марк Зукърбърг? Той просто копира концепцията на Tiktok със свой собствен кратък видео формат Reels. Твърде недалновидно, твърде неиновационно. Западът бе свикнал да обвинява Китай за copy-paste тактиката ѝ, а сега нещата сякаш се обръщат…

И така - Meta не решава основните си проблеми. Компанията е твърде зависима от рекламата и досега не е успяла да развие нови устойчиви бизнес области. Главният изпълнителен директор Зукърбърг разказва за възможностите на цифровите светове в метавселената. Но за да изгради този нов свят, Зукърбърг първо ще трябва да задържи съществуващите си потребители.

За първи път в историята на компанията броят на дневните потребители намалява на тримесечна база. Спадът е ясен предупредителен сигнал: компанията е станала твърде бавна и работи извън интересите на своите потребители.

Пропагандираният от Зукърбърг слоган "Move fast and break things" отдавна трябваше да е остарял с оглед на размера и значението на собствените платформи на Meta. Това обаче не изглежда така. Зукърбърг не казва как възнамерява ефективно да ограничи речта на омразата и призивите за насилие в метавселената. Дори в централната платформа Facebook това е възможно само в ограничена степен.

Ако скоростта продължава да бъде по-важна от добре обмислените концепции, визията на Зукърбърг за бъдещето ще се превърне в плашеща: централна метавселена, доминирана от реч на омразата и фалшиви новини.

Facebook е най-яркият пример за промяната в начина, по който технологичните компании се третират на фондовия пазар. А той стана много нестабилен. Инвеститорите вече следят все по-внимателно на кого дават парите си. Не само от Facebook са изтеглени пари. Цената на акциите на стрийминг услугата Netflix също спадна с около една пета след слаб ръст на клиентите. Когато във вторник данните на доставчика на финансови услуги Paypal не отговориха на очакванията на анализаторите, сривът беше с около 25%. Цената на акциите на услугата за музикален стрийминг Spotify също спадна с 23% след разочароващи прогнози.

Наблюдаваме закъсняла корекция при технологичните акции. Добре е, че инвеститорите вече проверяват по-внимателно дружествата. Оценките на компаниите са твърде откъснати от техните резултати.

Това обаче не означава, че всички технологични компании ще пострадат. Операторът на търсачки Google показва, че инвеститорите могат и да бъдат убедени във все по-широкия бизнес модел. Преди всичко силният растеж в сектора на облачните услуги осигури силен ръст на цените на акциите на концерна майка Alphabet след представянето на годишните данни.

Едно е ясно – за технологичния сектор започна тежко изпитание. Силните и гъвкави компании вероятно няма да бъдат засегнати. Но концерните със слабости в бизнес модела ги очакват трудни времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Едни 50-60% надолу, добре ще дойдат на света. А Марко Цукерберговски, ще се оправи. Корав момък е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
НИКОГА няма да дам и стотинка от парите си на Ръбестата глава !!! Всички изброени в статията компании са скaпани хипермегабалони. Само финансово неграмотни им купуват акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Аз мисля, че има доста компании, чиито акции са много по-надценени от Meta и е време за техния срив, който също е закъснял. Например чакаме срив на Tesla, Uber, Amazon, Alphabet a бизнеси като Robin Hood директно ще ударят 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Боли го Марка, последната година продава акции всяка седмица, чудно колко е продал последния месец, като е знаел накъде отиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още