IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел: WhatsApp да обясни до месец промени в политиките за поверителност

Твърди се, че новите политики за поверителност позволяват на услугата да споделя някои данни с Facebook и други фирми от концерна

17:52 | 28.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

На подразделението на Facebook за чат съобщения WhatsApp е даден срок до края на февруари да обясни промените в своята политика за поверителност и дали те са в съответствие със законите на ЕС за защита на потребителите, съобщи Европейската комисия, която е получила оплаквания от потребителски групи.

Европейската организация на потребителите (BEUC) и осем нейни членове са се обърнали към ЕК и Европейската мрежа на органите за защита на потребителите, като са завили, че WhatsApp несправедливо притиска потребителите да приемат новите ѝ политики за поверителност, които ѝ позволяват да споделя някои данни с Facebook и други фирми от концерна, предава Ройтерс.

Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс пояснява, че споделя притесненията и е поискал от WhatsApp да изясни политиката и дали тя е в съответствие със законодателството на ЕС за защита на потребителите.

„WhatsApp има срок до края на февруари да ни върне конкретни ангажименти за това как ще отговори на нашите опасения", казва той в изявление.

Сред областите на безпокойство са и темите за това дали компанията предоставя достатъчно информация за новите си условия за ползване на услугата и дали нейните известия, подканващи потребителите да приемат новите условия и политиката за поверителност, са справедливи.

ЕК заяви, че е загрижена и за обмена на лични данни на потребителите между WhatsApp и трети страни или други компании на Facebook/Meta.

„Очакваме с нетърпение да обясним на Европейската комисия как защитаваме личните данни на нашите потребители в съответствие с нашите задължения съгласно законодателството на ЕС", заяви от своя страна говорител на WhatsApp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
То тази промяна е от 1 година и от тогава го премахнах от телефона. Абсурдно е някой да ме гледа и слуша какво правя с цел после да ми предлага ***. Има алтернативи - използвайте ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още