IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреждава европейските банки за рискове от санкциите срещу Русия

Централната банка на еврозоната иска от кредиторите да представят планове как ще се справят при различни сценарии, вкл. и блокиране на достъпа на Русия до Swift

13:05 | 27.01.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреждава кредиторите със значителна експозиция към Русия да се подготвят за налагането на международни санкции срещу страната, ако Москва нахлуе в Украйна.

Предупреждението на ЕЦБ, която контролира 115 от най-големите банки в еврозоната, е отправено, след като САЩ предупредиха, че Русия ще бъде изправена пред „сериозни последици“, ако изпрати войски в Украйна, пише FT.

Санкциите биха повишили значително рисковете пред международните банки с големи експозиции към Русия. Сред тях са американската Citi, френската Société Générale, австрийската Raiffeisenbank и италианската UniCredit.

Служители на ЕЦБ са поискали подробности за това как банките ще се справят с различни сценарии, като например блокиране на достъп на руски банки до системата за международни разплащания Swift, според запознати източници, говорили пред медията при условие за анонимност.

ЕЦБ иска да гарантира, че европейските банки са в състояние да спазват всеки режим на санкции и бързо да изключат клиенти, с които им е забранено да правят бизнес.

Централната банка проучва рисковете от различните сценарии и притиска кредиторите да споделят подробности за собствените си оценки и планове за извънредни ситуации, посочват източниците на медията.

Институцията е поискала също така информация за руските и украински експозиции от Deutsche Bank и ING, най-големите кредитори в, съответно, Германия и Нидерландия. Citi, Deutsche Bank, SocGen, Raiffeisen и ING отказват коментар за медията, както и ЕЦБ. UniCredit не е отговорила на искане за коментар.

Международните банки, включително техните руски дъщерни дружества, притежават активи за около 121 млрд. долара, дължими им от базирани в Русия предприятия. Според Банката за международни разплащания има 128 млрд. долара заеми и депозити от руски лица в чуждестранни банки.

От европейските банки SocGen е с най-голяма експозиция в Русия – около 2,6 млрд. евро, според проучване на JPMorgan. Австрийската Raiffeisen има 1,9 млрд. евро, а UniCredit – 1,4 млрд. евро.

Андреа Орсел, главен изпълнителен директор на UniCredit, е сред висшите ръководители на големи италиански компании, които се присъединиха към видеосреща с руския президент Владимир Путин в сряда, за да обсъдят икономическите връзки.

Висш изпълнителен директор в една от банките казва, че основният риск от санкциите е за инвестиционното банкиране, което работи с големи мултинационални компании и олигарси, а не толкова за търговското банкиране, което работи със средно големи компании. Според него най-големият „системен риск“ е Русия да остане откъсната от разплащателната мрежа на Swift, което може да „окаже въздействие върху цялата банкова система в Русия“.

По думите му руската централна банка планира да активира вътрешна междубанкова система за плащане, която да замени Swift, ако е необходимо.

Допълнителен риск за европейските банки е, че конфликтът в Украйна ще окаже допълнителен натиск върху рублата. Това ще намали стойността на собствения капитал на техните руски дъщерни дружества.

Друг изпълнителен директор на европейска банка посочва, че нараства загрижеността от евентуални арести в Русия, ако Москва отмъсти на банки, които се опитват да приложат международните санкции. „Трябва да можем да прилагаме санкциите много бързо, а понякога е необходимо време, за да се прекратят някои връзки“, подчертава той.

Майкъл Лайънс, партньор в адвокатската кантора Clifford Chance, коментира, че санкциите могат да засегнат широка група банки, опериращи в Русия. „Клиентите на банките на дребно са не само обикновени физически лица, но и корпорации и частни [бизнес] субекти. Някои може да имат значителни частни отдели за управление на богатството“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"С изключителен интерес наблюдавам овчедушието на европееца..." ... трагедията на европееца се състои в неговата сляпа вяра на медии като инвестора , които го омагьосват , докато остане по долни гащщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Аз на такива като тебе нищо не обЕснявам - на вас вече сичко са ви обЕснили... ;) :lol: Виж как си знаеш урока и блееш по сигнал... ;) Знам, че сте много. Никой не храни кучета за 2-3 овце и не инвестира в кланица за 2-3 прасета... ;) Затова през последната война Дания, Холандия, Франция, Германия и цела Европа закла 30-40 милиона европейски овце, а САЩ и Великобритания жертваха неколкостотин хиляди кучета... ;) :lol: А после отвориха най-лъскавата кошара и напълниха гушите. Сега пак стадото е застаряло, не дава вълна и требва да се подмлади - това си е фермерска технология. Нали знаеш, че проблемите на американските фермери са проблеми на целия свят... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Ей мюсулманин, изчезвай за Турция и не ни занимавай с ислямските си ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Миии... ъъъ... Путин ще нападне Окраина. Все някога. Не може да не я нападне. Не може, не може, пък! А Европата си има своите "християнски" ценности - "шарените гашти" и еднополовите бракове. Това им стига засега. Другото са несъществени подробности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Стой си в месокомбината при прасетата и не мисли много. При последния сблъсък великото СССР се разпадна. Ти ще обесниш на населението на държави като Дания, Холандия, Фрнация и т.н. които имат един от най високите стандарти на живот къв им е интереса. Единтвения роб си ти, страхлив ***, които ни обеснява колко е страшна Русия и как трябва да се наведем като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
И тъй като при умните хора винаги става дума за пари и интерес, та на един прагматичен въпрос все още никой в Европа не е дал прагматичен отговор: какви прагматични европейски интереси наложиха на цялата по онова време Европейска комисия да се изпъчи, заедно с г-жа "FucktheEU", на трибуната на мейдана в Киев редом до доказани нацисти като Дмитро Ярош, Олег Тягнибог, Олег Ляшко и другите знайни и незнайни лидери на преврата, с които вече даже американците се срамуват да общуват и бяха изметени от сцената по целесъобразност? Какво спечели Европа от подкрепата за този проамерикански метеж и какво загуби? Чии интереси защитиха европейските лидери, като застанаха и още стоят зад преврат, който е на път да унищожи Европа? Щото 8-годишното празно плямпане за ценности и принципи е са блеещата популация, упомената в предния ми коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
С изключителен интерес наблюдавам овчедушието на европееца, когото чрез медиите, основно англосаксонски, от няколко месеца подготвят за икономическо клане, а той кротко си преживя и даже облизва ръката на касапина. Нещо подобно съм виждал в месокомбинатите. Прасетата даже ги къпят преди да ги колнат... В момента американци и британци се опитват да решат екзистенциалните си вътрешни политически и социални проблеми и икономическа безизходица по проверена вече технология - чрез унищожаване на Европа. Не са им проблем руснаците - проблем им е икономиката на Европа, скачена с Китай и Русия! И добре се справят за момента. Тяхното инсталирано отроче - Европейската комисия, точно както ЧК (Черезвичайната комисия на Троцки, Зиновиев и Ленин разруши набиращата икономическа сила Руска империя) целенасочено и прагматично унищожава икономическия и инсустриален капитал на Европа. Замяната на реалната, произвеждаща икономика с "финансиране" чрез "фондове", пълнени с пресновалидирани (дори не отпечатани като банкноти) евра от ЕЦБ, трансформира заводите на Европа в купчина лесни електронни пари, които ще изчезнат със спирането на тока. Дори няма да има хартия за горене в печките... И тогава планините американски (пак такива електронни) долари ще се материализират в новопридобити или новопостроени, но вече американски заводи и инфраструктура. Трябва само да се сложи име - "План Байдън", напр... Поне на територията, която ще контролират. За останалата, щото пак ще има мирни преговори, договори и споразумения за делби, ще имат грижата руснаците и този път - може би и китайците. А Европа ще се радва на мир и икономически растеж - той винаги е бурен след нулиране... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
А как могат ивъл рашънс да санкционират подводните оптични кабели и да отключат САЩ от останалият свят! И кой тогава ще гризне финансово дръвцето?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още