IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев пред Bloomberg: Не съм толкова разтревожен за инфлацията

Финансирането по плана за възстановяване ще дойде през първата половина на годината, очаква финансовият министър

21:28 | 26.01.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Считаната в момента от много българи за най-големия проблем пред страната ускоряваща се инфлация не притеснява финансовия министър Асен Василев, стана ясно от негово интервю за Bloomberg, излъчено и по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Не съм толкова разтревожен за инфлацията", каза Василев. "В България инфлацията е основно внесена. Знаете, че левът е фиксиран към еврото и каквото се случи в еврозоната, се случва и тук. Променливата в случая са цените на енергията. Българската икономика е значително по-енергоемка и в зависимост от случващото се с цените на енергията, дали те ще изпреварят средната инфлация, или ще са под нея, то и инфлацията в България ще е малко по-висока или малко по-ниска от средната за Европа", допълни финансовият министър.

Той посочи две неща, които правителството може да направи, за да парира последиците от инфлацията.

"Първо, ние очевидно трябва да успеем да овладеем цените на енергията чрез дългосрочни договори, промени в някои от производствените структури, промени в регулациите на енергийния сектор. Това ще намали осезаемо инфлацията в България. Другото, което можем да направим за инфлацията, е чрез фискалната политика да гарантираме, че държавните разходи са по-скоро за инвестиции, отколкото за потребление, което и правим", обясни Василев.

В отговор на въпрос на какъв етап е Планът за възстановяване и устойчивост на България министърът припомни, че сме в процес на промяна на някои проекти, особено на тези, свързани със сектора на енергетиката, по който имаше повече коментари от Брюксел. Очакванията на правителството са планът да бъде подаден отново в комисията и да започнат активни преговори в края на януари и началото на февруари.

"Смятам, че планът може евентуално да бъде одобрен в края на март и началото на април. Междувременно ние ще започнем с национално финансиране на някои проекти, а финансирането по плана ще дойде някъде през първата половина на годината", допълни финансовият министър.

Правителството е обмисляло и варианта, при който България може да не получи парите от ЕС бързо. "Ние трябва да осъществим проектите, защото те са важни за България, а не защото има налично финансиране. Те са важни за България, а както знаете съотношението ни на дълг към БВП е доста ниско и винаги можем да финансираме проектите чрез други средства", посочи Василев.

Той коментира и представения наскоро нов бюджет на България, който залага удвояване на капиталовите инвестиции. По думите му това е силно подкрепящ растежа бюджет. "Основната идея на този бюджет е да се промени следваната от България траектория. В исторически план растежът на България обикновено се равнява на средния за Европа плюс процент – процент и половина. Ние искаме чувствително да увеличим този растеж", заяви министърът.

Той потвърди отново и ангажимента на България към еврозоната. "Като коалиционно правителство поехме ангажимент да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.", каза той. По думите му ползите от преминаването от българския лев към еврото са повече от недостатъците.

Гледайте цялото интервю на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Асене, събуди се, царско име носиш. Вчера излезна проучване, че 58% от населението смята инфлацията за най-големият проблем. На второ място с 9% беше Ковид смешката. Престанете да се борите с вятърни мелници, махайте ограниченията да върви икономиката поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
На *** затова им викаме обратни - нищо не им като хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Е,нормално е него да не го притеснява инфлацията,тя притеснява хората с ниски доходи.Нека той да е на мястото на тези,които около 50% от доходите им отиват за прехраната,друго ще говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
Аха , българските градове си изключват уличното като през 90-те ама за Кокорчо това не е проблем ? Рядко неадекватен тип !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ххаха..Добър е.Малко като Мария Антоанета с тортите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
petrg5s
преди 2 години
Ти не си ,но матряла е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Най-вероятно България ще фалира по подобие на Гърция и Ирландия съвсем скоро под вещото ръководство на това правителство. Очевидно е, че в момента имаме рецесия и спад на заетостта + инфлация, държавните разходи трябва да се свият в такава ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
евродържавите щели сме да инвестираме "в проекти".. големи държавни зелени проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още