IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО подсилва източния си фланг

Съюзниците изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа

13:12 | 24.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Netherlands Air Force</em></p>

Снимка: Netherlands Air Force

Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа, съобщи алиансът в понеделник. Организацията привежда сили в готовност заради продължаващото струпване на руска военна мощ във и около Украйна.

В последните дни някои съюзници съобщиха за предприети или предстоящи действия, Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя F-16 в Литва в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране. САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.

Междувременно България се кани да подсили мисията Air Policing над страната със съюзнически сили на НАТО. В четвъртък информацията за тези планове дойде от военните министерства на Испания и Нидерландия. Властите в Мадрид обявиха, че се ангажирали да изпратят в страната ни шест бойни самолета Eurofighter, които да бъдат базирани у нас през следващия месец. Те ще бъдат въоръжени с далекобойните ракети "въздух-въздух" от последно поколение Meteor, способни да поразяват цели на дистанция от 200 км. Испания ще изпрати свои фрегата и миночистач към Черно море в рамките на постоянните военноморски групи на НАТО.

От военното министерство на Нидерландия обявиха, без да дават повече подробности, че ще препозиционират в България два броя ултрамодерни стелт изтребителя F-35A заедно с персонал за наземна поддръжка. От военното министерство на Нидерландия уточняват само, че самолетите ще изпълняват мисии за бързо реагиране при прихващането на неизвестни самолети в зоната за отговорност на НАТО.

Междувременно Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО, а САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.

„Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО“, заявява генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран в прессъобщение. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от алианса, допълва той. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана, добавя той.

В отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., НАТО увеличи присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша, поясняват от Алианса. Тези части, водени съответно от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия алианс. Преди 2014 г. в източната част на пакта нямаше сили на НАТО, се уточнява в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Общото впечатление е че напрежението се провокира само и единствено от американците и НАТО чрез постоянни изблици в пресата и непрестанно повтаряне, че предстои инвазия от страна на Русия. Путин не е казал нищо друго, освен че предупреди НАТО да си стои на мястото, за да не стане играчка-плачка.САЩ - Сатанинските Античовешки Щати, както ги наричат някои, са на принципа разделяй, насъсквай едни срещу други и владей. Като Индия срещу Пакистан, Китай-Тайван, Северна Корея-Южна К,орея, Русия-ЕС, българи и "македонци", сърби и "хървати" и т.н.ФАЩ чрез НАТО изцяло играят своята игра. Проследете биографията на Столтенберг - откъде тръгна (силно срещу НАТО като младеж) и къде стигна. Те не разрешават на ЕС да си създаде свои войски, както е подходящо. Дано ЕС да прояви мъдра политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още