IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Пекин ще търсят болни от COVID в аптеките

Всеки, купил широкодостъпни препарати за настинка или температура, трябва да си прави тест за коронавирус

14:36 | 24.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Властите в китайската столица ще изискват от всеки, който си купува общодостъпни лекарства при настинка, да бъде тестван за коронавирус. Това е пореден опит на Пекин да затегне хватката около вируса, без да се стига до ново затваряне на града в навечерието на Зимните олимпийски игри следващата седмица.

Жителите на града, които си купуват антипиретици, антивирусни лекарства или такива срещу кашлица и болно гърло, ще бъдат известявани чрез мобилното приложение за проследяване на контактни случаи. След това, в рамките на 72 часа, ще трябва да си направят тест за коронавирус или да бъдат подложени на ограничения при придвижването, посочват от Пекинската общинска здравна служба, цитирани от Bloomberg.

Властите налагат все по-строги мерки в опит да ограничат едновременната поява на двата варианта на коронавируса в навечерието на Олимпийските игри. Въпреки че китайските власти въведоха блокади в други по-малки градове, те не искат да се стига дотам в столицата, където продължават да пристигат спортисти за престижния форум.

Засега остава неясно как огнището на по-заразния вариант се е появило въпреки строгия контрол. След като първо се предполагаше, че болестта е дошла през заразена международна поща, през уикенда здравните власти съобщиха, че няма достатъчно доказателства да се предполага, че има пренасяне през незамразени стоки.

Замразените продукти пък са в основата на другото огнище на COVID в Пекин, на делта варианта, засегнало работници в склад за съхранение на замразени стоки. Столичните власти наредиха задължително тестване на 2 млн. жители на квартал Фънтай, където живеят и работят повечето от заразените.

До момента повече от 70 участници в Олимпиадата са положителни за коронавирус. Атлети, помощен и друг персонал ще се придвижват между хотелите и залите и пистите чрез затворена система, която не позволява контакт с останалата част на града.

Китайските власти са предпазливи и заради дългата седмица на Китайската нова година, която започва на 31 януари и обикновено е повод за пътувания на милиони хора по родните им места при техните семейства. Общинските власти в Пекин призоваха жителите на 20-милионния град да не пътуват до други части на страната по време на предстоящите празници.

В понеделник Китай съобщи за общо 23 случая на вътрешно разпространение на коронавирус, като повечето са в Пекин. Близкият град Тиендзин отчита един-единствен случай. Днес приключва и едномесечната блокада на 13-милионния Сиан след три поредни дни без нито един нов случай на COVID.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Тиранията на микро-мениджмънт ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още