IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния

Руското външно министерство потвърди, че иска правно обвързващи гаранции алиансът да се завърне към границите си от 1997 г.

11:35 | 21.01.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гаранциите за сигурност, които Русия търси от Запада, включват искания силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния, заяви руското външно министерство в петък, цитирано от Ройтерс.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумение за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на НАТО. Москва поиска правно обвързващи гаранции от алианса, че блокът ще спре разширяването си и ще се завърне към границите си от 1997 г.

На отговор на въпрос какво би означавало това за България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., министерството заяви, че Русия иска всички военни части, оръжия и друга военна техника да бъдат оттеглени от тези страни.

Двете страни са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В тях обаче присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руското анексиране на Крим и подкрепата за сепаратистите в Донбас през 2014 г.

През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не се считат за противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“, припомня ТАСС. През 1999 г. към НАТО се присъединиха Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. - Албания и Хърватия, през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония. В момента НАТО обединява 30 държави и продължава политиката на "отворени врати".

Условието е поставено на масата преди провеждането днес на решителна среща между американския държавен секретар Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров в Женева

В последните дни се усилват притесненията, че Русия може да нападне Украйна, макар прогнозите за мащаба и вида на този ход да варират. Тези притеснения бяха най-недвусмислено изразени досега от американския президент Джо Байдън, който каза, че очаква руският му колега Владимир Путин да предприеме офанзивни ходове. Думите му объркаха журналистите, които се опитваха да разберат дали той вярва, че САЩ и НАТО биха се намесили при навлизане на малък брой военни в Украйна, или ще реагират едва при мащабна инвазия. Коментарът на Байдън също така извади на показ различията в алианса по темата.

Коментарите на Байдън разгневиха и украинския президент Володимир Зеленски, който часове по-рано се бе срещнал с Блинкен. "Няма нахлуване от по-малък мащаб. Точно както няма по-незначителни жертви и по-малка скръб от загубата на любимите", каза Зеленски.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 5 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Българин е, просто няма познания по история на родината си и затова няма самочувствие и чуждопоклонничи. По принцип, за невежеството си не е виновен той, а самата система, затова и не е ОК да се обиждат такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Да територията е наша, България е свободна и суверенна държава. Аз и почти всички българи сме свободни хора, освен руските роби като теб. Такива нещастниците като теб, много мразят свободните хора и искате да сме роби като вас, да мсе нещастници като вас. Едно време руския комунизъм беше рай за вас, никой нямаше възможност да живее както иска и да бъде нещо повече защото има сбособности и може. Затова сега пищите, защото си личи колкотоо сте некадърни и нещастни, злобни и страхливи.Ти не си българин, но не си и руснак, ти си никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Цялата работа е яко дим. Нито Путин го е страх от войските на НАТО в Румъния и България, нито НАТО мисли да атакува Русия, нито Путин ще атакува България. Най-малкото в България има много голяма руска диаспора и много голям брой рубладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
а територията наша ли е наистина ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 2 години
хахахаха нещастните руснаци щели да кажат кви войски да разполагаме на наша територия. Тези съвсем изтрещяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
На гнусните алкохолици нищо не им остана, освен отново да тръгнат да заплашват съседите си. Пияни мизерници, НИКОЙ вече не ви иска! Стойте си в калната си дупка, само китайците ще ви дойдат на "гости", бял човек не иска и да стъпва при вас! Нагли, гнусни твари, точно *** от Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
да, често го правят... големи са пу*ки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
"русия трябва да бъде заличена!" Много силни думи. Какво път са ти направили руснаците в личен план? Да не би някоя рускиня да те е зарязала като си бил млад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
От началото на ВОВ до средата на 1942 година са дезиртирали 3.5 милиона руски войници. Сталин спира дезертьорството със заградотряди. Зад венните части разполага такива с картечници, които растрелват всеки отстъпващ без заповед или тръгващ да се предава. Такова масово дезертьорство, каквото са направили руските войници през първата година на войната с Хитлер, историята не помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде заличена!.....както виждам с тази задача се е заел товарищ путин. За 2021 година смъртността му е по-голяма от раждаемостта с 850 000 човека. Компенсира с внос на мигранти, млади азиатци и застарели руснаци от бившите републики. Една трета от москва е мюсюлманска, а новородените мюсюлмани са 1/2 от децата. Минималната му заплата е 200$, средната пенсия, 230$, средната заплата 640$. Лихвите са му от 11% до 15%. С две думи пълна мизерия. Виждайки измирането на собственият си народ, заместването му с мюсюлмани и мизерията с която не може да се пребори, какво може да направи? Ами войнички тук, войнички там и така до смърта си. Добре, но защо някой трябва да му се връзва на номерата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още