IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се срина под 40 хил. долара до най-ниското ниво от пет месеца

Криптовалутите са загубили стойност от около 1 трлн. долара от своя пик през ноември

09:49 | 21.01.22 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на криптовалутите регистрираха резки понижения в петък, при което биткойнът поевтиня до най-ниското си ниво от над пет месеца, предаде Bloomberg.

Стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се понижи със 7,4% до 38 261 долара, а тази на втората - етера, падна под 3 хил. долара. Според данните на CoinMarketCap цифровите токени като цяло са загубили стойност от около 1 трлн. долара от своя пик през ноември.

"Биткойнът и по-широкият криптопазар остават обект на капризите на макропроменливите“, пишат в бележка стратезите на Fundstrat Digital Asset Research Шон Фарел и Уил МакЕвой.

Виртуалните монети станаха емблематични с отстъплението при спекулативните инвестиции, предизвикано от перспективата за по-строга парична политика в САЩ. Напоследък биткойнът следи колебанията на цените на технологичните акции, които се озоваха под натиск, като Nasdaq 100 се срина в корекция в четвъртък.

Други криптовалути като бинанс койн, кардано и солана също загубиха от стойността си.

Технически модел, базиран на индикатор за импулс, известен като седмичен индекс на относителната сила, сочи възможност сривът на биткойна да се дължи на пауза за почивка. В петък индикаторът поевтиня до стойности, които в миналото са били характерни за достигане на дъно при разпродажбите на биткойн.

Биткойнът поскъпва през последните няколко години отчасти поради противоречиви сценарии за институционалния му прием и евентуалната му роля като защита на инвестиционните портфейли от рискове. Неговите движения в нестабилни периоди за глобалните пазари подкопаха някои от тези твърдения.

Цената на биткойна е нараснала повече от четири пъти през последните две години, но е с около 30 хил. долара по-малко от рекордния връх от почти 69 хил. долара през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
зада стане 200К, печатницата на ФЕД трябва да работи още 5-6 години, а няма такива изгледи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Колко си налял :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Този въпрос сигурно си го задавал когато преди няколко години биткойн падна от 19к на 3 к.Същият въпрос ще го задаваш вероятно и след няколко години,когато цената се срине от 200к на 120 к ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Venislav
преди 2 години
То и пенсионната система е пирамида ама се крепи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Абсолютно си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
nikiangel
преди 2 години
Чиста пирамида. Нищо не стои зад нея, само *** които наливат пари с надеждата да забогатеят. И веднъж наляли, се втурват по форуми и видеа да обясняват колко е готино и как само ще расте, и зарибяват нови ***. Чиста пирамида както казах, но историята показва че всяка пирамида се срива в един момент. Кога ли ще е това за крипто пирамидата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още