IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Липсва достатъчно пластмаса за рециклиране

Няма стандарти на европейско ниво за преработка на вторичните полимери, посочи Цветанка Тодорова, председател на Браншова асоциация „Полимери“

14:28 | 18.01.22 г. 1
Експерт: Липсва достатъчно пластмаса за рециклиране

По думите ú този проблем съществува и е свързан с разделното събиране – трябва да има достатъчно количество отпадъци от пластмаси при осигурени достатъчно чисти отпадъчни потоци. 

Тя потвърди, че на европейско ниво все още няма приет стандарт за т.нар. рециклати. Има изисквания и стандарти за първичните полимерите, но все още няма за вторичните.

Цветанка Тодорова съобщи, че наскоро е създадена платформата „Пластик пак България“ като борса за пластмасови изделия, която обединява бизнес, неправителствени организации и институции, като целта е на експертно ниво да се представи обща визия за постигане намаляване прекомерната употреба на пластмаса. Тя разкри, че все още се обсъждат целите и се уточняват конкретните срокове и мерки, като се надява, че ще бъде защитена сигурността на опаковките, здравето и интересите на потребителите.

Председателят на БАП потвърди, че огромен проблем за бранша се превръща скокът на цената на електроенергията.

„Индустрията за обработка на полимери и рециклиране е високо енергоинтензивен сектор. Цената на електричеството в общия дял на готовите изделия е 20-30% и драстичното увеличение на тока се отразява директно върху цената на продукцията, а потребителите не могат да поемат цялото това покачване", алармира Тодорова. 

Тя подчерта, че спирането на производството носи загуби и се стига до там, че компаниите наблюдават цените на електроенергията и решават дали да работят днес или не, за да не трупат загуби.

Според нея компенсациите за бизнеса не са достатъчни и трябва да има по-дългосрочна визия и мерки, които да направят така, че да има предвидимост за бизнеса. Предложение на асоциацията, което засега е оставено без отговор, е енергоемките предприятия да купуват ток директно от АЕЦ, за да може индустрията да работи.

Как европейската директива за ограничаване на въздействието на определени пластмасови изделия върху околната среда се отразява на бранша? Ще има ли в България завод за биоразградими полимери? Възможно ли е инициативата за вендинг машините да бъде осъществена чрез публично-частни партньорства?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
todis
преди 2 години
Да почнат да извозват редовно разделното събиране. Пред къщи контейнерите за пластмаса стоят препълнени понякога повече от седмица и пластмасата отива в общия ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още