IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Бъчваров: Много хора от IT сектора се върнаха в България

Няма как без внос на квалифицирана работна ръка да осигуриш заетост, смята основателят и управляващ партньор в Bica services и Anthill

14:30 | 18.01.22 г. 6
Андрей Бъчваров: Много хора от IT сектора се върнаха в България

„Опитваме се за създадем културата и да убедим партньорите си в чужбина в качествата на българските специалисти.  Нашите IT компании създават продуктови развойни екипи (R&D) за международни компании, посочи той и обясни, че привличат хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти.

Според него младите кадри са най-лоялните служители. По думите му са отминали времената, когато в нашата страна се извършваше преди всичко аутсорсинг.

Бъчваров обясни, че в по-малките населени места се наблюдава недостиг на кадри и съветва държавата да се концентрира в секторите образование и здравеопазване, които ако са на добро ниво, хората ще се върнат и ще останат в България.

Като пример посочи  инициативи като „Тук-там” и компании на „Телерик“, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български града.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", подчерта експертът, който има успешен опит с проекти на IT сферата и се е доказал на световния пазар.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход, като бесарабските българи, Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за неговото прилагане. "Имаме закон, който не е функционален. Имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение“, коментира IT експертът и се надява на „чуваемост и разбиране от държавата”.

Той е обнадежден от намеренията за промяна на министъра на електронното управление Божидар Божанов. „Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно, да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти“, посочи Бъчваров.

Като пример за привличане на чужди специалисти той даде полския опит с привличането на над 2 млн. украинци. „Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм“, съобщи IT експертът.

Конкурентни ли са работодателите в България? Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти може да разберете от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ами виж го тоя бор-сук в статията, раш-ка под-лога е и се пробва в 21 век с "иновации" да налапа грантове и бюджетни пари, а не може дори да си наеме персонал, та са на граждански договор всичките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
аз не познавам един дето да се е върнал... ама щом казвате. Първо защо да се връщат? Сега има повече работа от коклото преди пандемията, все пак не говорим з сервитьори... и Второ, като се върнат... кво правим с къщите които са си купили и живота който са уредили? ами децата им, които ходят в тамошните училища ?Нашата фирма нае доста народ последните месеци, нито един (ИТ) не се е върнал от чужбина! ... така че чекай да се върнат, нанай си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Така е, но има добри местенца на Запад където не те карат да участваш в експеримента с боцкането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Где точно и кой е принуден? Или на запад няма фрийлансъри и хоум офис (в момента пиша от такъв) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Не е баш така защото на запад фашизмът ги принуждава да участват е ксперимента с боцкането. ИТ специалистите са сред най-висококвалифицираните работници и голяма част от тях е трудно да преметнеш като стадо овце. Нещо повече ако си фрии лансър дреме ти къде живееш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Колко, я да видим? Нула :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още