IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Русия за доставки на газ през февруари не обещават облекчение за Европа

Няма допълнителен капацитет за февруари за доставка до Германия през станция „Малнов“, където се завършва тръобопроводът „Ямал-Европа“

16:07 | 17.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия продължава да държи под напрежение европейския пазар на природен газ и поне засега няма признаци на облекчение и в плановете за доставки през следващия месец.

Националният износител „Газпром“ отново не задели допълнителен капацитет за транспорт на „синьо гориво“ през Украйна по време на аукцион в понеделник, съобщава Bloomberg. Също така няма допълнителен капацитет за февруари за доставка до Германия през станция „Малнов“, където компанията завършва тръобопровода „Ямал-Европа“.

Бенчмарковият нидерландски газ с доставка през следващия месец за кратко компенсира част от загубите си след аукциона, но все още отбелязва поевтиняване от над 4% при цена от 83,31 евро за мегаватчаса на борсата в Амстердам. По-рано спадът достигна до близо 8%.

Европа продължава да е в разгара на една от най-тежките си енергийни кризи от десетилетия насам. Резервите от газ на континента са на най-ниското си равнище за това време от годината, а от отоплителния сезон тепърва има още.

Въпреки че доставките на втечнен природен газ от САЩ облекчиха до известна степен нуждите по-рано през годината, количествата от Русия все още остават занижени. Притесненията за възможно ново разпалване на конфликта в Украйна допълнително увеличават несигурността около руския износ.

„Резултатите от днешния аукцион ще са особено трудни за интерпретиране“, каза преди аукциона Том Маржек-Мансер, анализатор на ICIS.

Миналият месец „Газпром“ резервира около 21% от капацитета на „Малнов“ за януари, но досега този месец още няма доставки оттам. Сегашните доставки през Украйна също са под 109,6 млн. куб. м на ден газ, които „Газпром“ може да изпраща в рамките на договора си за доставки. Според Москва причината е заниженото търсене от страна на европейските купувачи.

„Ясно е, че месечните резервации вече не са добър индикатор за това, което може да се случи“, коментира още Маржек-Мансер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 2 години
Допълнителни количества само през СП2 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Те им го биха вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Те се мислят за домашни любимци, а всъщност са разглезени, *** и капризни човечета, които не знаят какво искат. Пример е Полша, която отново се кани да съди "Газпром", че договорът за доставка на природен газ отново не отговарял на пазарните условия. А ще върне ли получените 1.5 милиарда евро и да започне на чисто? На мястото на ГП бих им бил шута с чиста съвест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Очевидно че и в ЕС не очакват нещо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Те тия от Европа се изживяват нещо като домашни любимци на Русия или ако не друго искат да станат такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още