IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедните страни получиха над 1 млрд. дози ваксини срещу Covid по програмата COVAX

Милиони дози обаче се отказват заради краткия срок на годност на препаратите, съобщава УНИЦЕФ

12:54 | 16.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бедните страни получиха над 1 млрд. дози ваксини срещу коронавируса по програмата COVAX, съобщава Ройтерс. Дълговреме доставките по тази програма бяха ограничени заради липсата на ваксини, докато развитите страни имаха достъп до тях още през декември 2020 година.

В последното тримесечие на 2021 година доставките към развиващия се свят се увеличават, след като в богатите страни голяма част от населението беше ваксинирано срещу коронавируса.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 67% от населението на богатите държави е напълно ваксинирано срещу вируса. В развиващия се свят процентът е едва 8 на сто. Около 40% от световното население не е получило първата си доза от ваксините срещу вируса.

Програмата COVAX беше създадена през 2020 година с цел към края на 2021 година в бедните държави да бъдат доставени 2 млрд. дози ваксини, но тази бройка не беше постигната след редица ограничения в износа, налагани по света. В някои случаи забавянето се дължи на факта, че дарителите на ваксини са искали те да бъдат насочени към конкретна, избрана от тях дестинация.

Реално първите доставки започнаха през февруари 2021 година и около 1/3 от всички дози са дарения от богатите страни, е видно още от статистиката на COVAX.

Преди дни обаче от УНИЦЕФ предупредиха, че бедните държави отказват доставките на милиони дози ваксини. Причината е изтичащият срок на годност на препаратите, както и липсата на подходящи условия за тяхното съхранение.
Само през декември са отказани 100 млн. дози ваксини, от тях 15,5 млн. дози вече са унищожени, защото е изтекъл срокът им на годност, посочват от агенцията. От УНИЦЕФ не дават информация колко общо са отказаните доставки през програмата COVAX.

От Европейската комисия (ЕК) съобщиха в края на миналата година, че са осигурили 380 млн. дози ваксини срещу коронавируса към развиващите се страни, но от тях само 255 млн. дози са доставени. Според УНИЦЕФ около 15 млн. дози от ЕС са били отказани, като 3/4 от тях са с производител AstraZeneca. Причината е краткият срок на годност - под 10 седмици от датата на получаване на доставката.

Трябва да има адекватен срок на годност - ако бъдат приети тези ваксини, те ще бъдат изхвърлени, коментират от здравното министерство на Кения по казуса. Оттам обясняват, че трудно се доставят ваксините до центровете, където се извършва имунизацията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
бедните би трябвало да са и глупави ... ама не са ... обратна е пропорцията този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още