IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закритото за Джокович първенство по тенис на Австралия

Пристигането на тенисиста и перипетиите пред него разгорещиха до краен предел политическите страсти в Австралия и породиха дипломатически скандал

08:39 | 06.01.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CON CHRONIS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT</em></p>

Снимка: EPA/CON CHRONIS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

За Новак Джокович изглеждаше, че най-трудното е минало, когато получи медицинско изключение, даващо му право да участва в Откритото първенство по тенис на Австралия, без да спазва ваксинационните правила. Но шансовете на световния номер едно по тенис за спечелване на 10-а титла от престижния турнир и рекорден 21-ви трофей от Големия шлем се стопиха рязко днес, когато граничните власти на летището в Мелбърн анулираха визата му.

Сърбинът качи вчера снимка в "Инстаграм", на която е застанал усмихнат на самолетна писта, облегнат върху количка със сакове. В текста към нея честити Нова година на феновете си и съобщава, че тръгва за Австралия. Пътуването му обаче се превърна в истинско приключение - наложи се тенисистът да прекара цяла нощ на летището в Мелбърн, след като бе задържан от граничните власти. Според местни медии той не е кандидатствал за правилния вид виза, която да позволява медицинско изключение за поставяне на ваксина.



Пристигането на тенисиста и перипетиите пред него разгорещиха до краен предел политическите страсти в Австралия и породиха дипломатически скандал между Канбера и Белград, пише в анализ за БТА Любомир Мартинов. 

Джокович е противник на задължителната ваксинация срещу ковид и имунизационният му статут е неизвестен. "Лично аз не съм за ваксините. Не бих искал някой да ме задължава да се ваксинирам, за да пътувам", заяви той през 2020 година. Неговият пост в социалната мрежа породи небивало оживление сред антиваксърите и сред критиците на строгите ковид мерки, които съзряха в действията му бунт срещу лишаването на неваксинираните от основни права и свободи. На обратния полюс бяха привържениците на локдауните и задължителното ваксиниране, които разкритикуваха тенисиста и призоваха властите да не го допускат да стъпи на австралийска земя.

Австралия е една от страните с най-строги противоепидемични правила в света. Жителите на щата Виктория, където ще бъде дадено начало на турнира на 17 януари, преживяха няколко локдауна през последните близо две години и не бяха пускани с месеци да излизат от домовете си, освен да си купят храна, да отидат на лекар или на работа. От тази гледна точка евентуално допускане на Джокович да влезе в страната и да участва в турнира щеше да е равносилно на политическо самоубийство.

"Визата на г-н Джокович бе анулирана. Правилата са си правила, особено когато става дума за нашите граници. Никой не е над тези правила", заяви австралийският премиер Скот Морисън в "Туитър". Консервативното правителство на Морисън и лявоориентираното щатско правителство във Виктория, оглавявано от Дан Андрюс, си размениха обвинения във връзка с казуса с Джокович.

Правителството на щата Виктория разпореди само напълно ваксинирани играчи, фенове, треньори и други членове на екипите на тенисистите, да бъдат допускани до тенис кортовете. Само 26 души са подали молба за медицински изключения и по думите на директора на турнира Крейг Тили, само няколко са получили такива. Сред приемливите причини за изключение от ваксинационните правила са болести, които не позволяват ваксинация, сериозни странични реакции при предишна доза от ваксина срещу коронавирус или доказателство за преболедуване на ковид през последните 6 месеца.

В подкрепа на Джокович се обяви сръбският президент Александър Вучич. "Току-що приключих телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че нашите власти вземат всички мерки, за да спрат час по-скоро малтретирането на най-добрия тенисист в света. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори за Новак Джокович, за справедливост и истина", написа той в "Инстаграм". Сръбски медии съобщиха, че е била връчена протестна нота на австралийския посланик и е било поискано от него да съдейства за освобождаването на Джокович.

Това не е първият път, в който Джокович се замесва в скандал, свързан с мерките срещу коронавируса. През юни 2020 г., когато професионалният тенис в целия свят бе спрял заради пандемията, Джокович организира "Адриа тур", серия от турнири на Балканите. Тя обаче рязко бе прекъсната по време на турнир в Хърватия, когато българската първа ракета Григор Димитров даде положителен резултат на тест за коронавирус. В последствие се оказа, че Джокович, съпругата му Йелена и сънародниците му Виктор Троицки и Борна Чорич също са заразени. Тогава играчите бяха разкритикувани, че са си организирали купон в нощно заведение с пиене, танци, прегръдки и без спазване на каквито и да било здравни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
в белене да *** камъни, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ахахха бил за правилата?!?! Бай *** бил за правилата!?! Смях, смях, смях, смях. Не мозък, а бял объл камък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Малко му е! За такива трябва по-строги наказания, балкански пишман-тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
и като такъв привърженик, как ще коментираш задържането му за 72 часа?... като нема виза да го пущат за Сръбско, но нееее... излъгаха го и сега 3 дена за назидание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А вие лекар ли сте, че говорите за "течности" и"неизвестни послвдствия"? Явно не, образованите хора не използват такава терминология, такава се ползва от оня пенсиониран старшина от партията на Костя Копейкин с гранатата на площада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аз съм от привържениците на правилата и тяхното спазване. След като за всички правилата са такива, такива са и за този балкански субект. И се радвам, че има гражданско общество, което да реагира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Вие от "привържениците на локдауните" ли сте? Как може да искаш някой да те заключва и тероризира, че и да те кара задължително да слагаш течности с неизвестни последствия в тялото си? То разбирам да са нормални правила, а не тоталиаризъм: "Искам да сте набодени, защото ... искам да ви бода!". Какво е това? Има хора с медицински причини, има ПСР тестове има всякакви начини да докажеш всичко, но ако някой не може да те бие с игра те бие с административни мерки. П.п. Мр***зя сърбежите заради историята и сегашната им намеса във Вардарска Македония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Затова харесвам белите държави, правилата са за всички. Като не ги спазваш - довиджения, че да му е по-лесно да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това съм го виждал оше преди 20г, когато като студент ходех по америка на бригада... имаше такива, макар и редки случай с издадени визи от посолството, ги върнаха от летището в ню йорк... без причина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
не.. не е заради това! Просто искаха да го унижат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още