IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков пред Bloomberg: Твърдо искаме да влезем в еврозоната през 2024 г.

Надяваме се до шест месеца да станем член на Шенгенското пространство, казва българският премиер

21:16 | 05.01.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Новият министър-председател на България Кирил Петков потвърди ангажимента на правителството за приемане на еврото в рамките на две години в условията на крехка подкрепа сред избирателите, засегнати от пандемията.

В интервю за Bloomberg, излъчено и по Bloomberg TV Bulgaria, Кирил Петков обърна внимание на необходимостта от активно укрепване на подкрепата за въвеждането на единната валута след провала на публичните послания по време на кризата с Covid-19. Коментарите са първото изрично обещание за еврото, направено от Петков, откакто възпитаникът на Харвард и бивш предприемач встъпи в длъжност през декември. 

Социалното разделение възпрепятства усилията на България в борбата с пандемията, а страната заема последно място в 27-членния блок по отношение на ваксинирането на населението. „Преминаването от българския лев към еврото също трябва да се третира внимателно и изисква пълномащабна обществена информационна кампания“, каза Петков.

„Това не може да стане изведнъж", коментира 41-годишният Петков пред Bloomberg в София, като потвърди целевата дата за преминаване към еврото - 2024 г. „Когато не се комуникира добре и след това се налага или се натрапва на населението, винаги има риск от политически сътресения, каквито не би трябвало да има“, добави той.

Фрагментираната четирипартийна коалиция на Петков е изправена пред труден дневен ред в момент, в който България излиза от продължителна политическа криза, белязана от скандали за подкупи, масово недоверие към публичните институции и задълбочаващо се неравенство.

При положение че икономическата продукция на глава от населението е малко повече от половината от средното за ЕС ниво, правителството се стреми да приеме общата валута, за да помогне на икономиката да намали разликата с по-богатите страни в блока.

Обществеността обаче е разделена. Около половината от българите смятат, че въвеждането на еврото ще има отрицателни последици, стана ясно от проучване на Евробарометър от юли. Повече от три четвърти се притесняват от злоупотреби при определянето на цените по време на преминаването към еврото, показва проучването.

Новите опасения за инфлацията, които преследваха бившата комунистическа страна през десетилетието след падането на Берлинската стена, както и опасенията на държавите членки на ЕС за интеграцията на по-слабо развитите страни, забавиха напредъка на България по отношение на приемането на еврото.

България управлява валутен борд от края на банковата и хиперинфлационната криза през 1997 г., когато около една трета от банките на страната фалираха, инфлацията достигна 1000%, а хората се запасяваха със стоки, след като много магазини отхвърлиха националната валута. Петков заяви, че страната ще запази съществуващото обвързване на лева с еврото до влизането в ЕС през 2024 г. без промяна.

Почти два месеца след като победи партията на Бойко Борисов ГЕРБ на изборите, Петков засилва програмата си за подобряване на ефективността на органите за борба с корупцията и наложи механизъм за засилване на контрола върху главния прокурор след многократни критики от страна на ЕС.

Напредъкът може да помогне на страната да се присъедини към Шенгенското пространство на ЕС през следващите шест месеца - амбиция, която държавите членки дълго отлагаха на фона на съмненията относно правоприлагането в България, признава той.

„Тази коалиция ще остане на власт, докато поддържаме тази нулева толерантност към корупцията", каза той. „Ако имаме коалиционен партньор, който направи крачка встрани и ако това доведе до падане на правителството, така да бъде“.

Премиерът също така обещава да се пребори с пандемията, като увеличи доброволното ваксиниране чрез кампании, данъчни стимули и въвеждане на сертификати за ваксинация или прекарано заболяване в държавната администрация.

По отношение на енергийната криза Петков отбелязва, че „много внимателно следим и целия ядрен дебат в Европа. Ядрената енергия е преходно гориво и може да разширим сегашната централа в Козлодуй“.  По-конкретно той пояснява, че правителството не планира да съживи плановете за АЕЦ в Белене, а по-скоро обмисля разширяване на мощностите чрез нов реактор в Козлодуй.

Цялото интервю вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така ще е, но само за 1 година. И двете валути ще се ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Май ти не разбираш и от това и пляскаш някакви налудничави прогнози. Италия има проблем с кредитите не заради еврото, а заради прекомерните си харчове и желание да се правят на много социални. Гърция и тя. БВП то на Италия хич не е малко, приходите също, просто харчат повече отколкото изкарват. И после еврото ти виновно, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
За мен най-добре би било да въведат и паралелно еврото. Вие като искате си стоите с левчетата аз ще си работя с еврото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Оооо тези южните държави трупаха дългове и без еврото :) Такъв им е манталитета. Просто щяха да им хвърчат нагоре валутите както беше с драхмата. Може да си припомниш ... аз много отдавна работя и с Гърция и знам какво е там. Просто са си мързеливи това е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Напротив ! Много са простички , приемаме еврото. В момента единствените печеливши от лев=евро са банките защото те цакат с курса и ниските лихви 0%. Обяснявам го много простичко. За обикновен човек парите от заплати и спестявания могат да му стоят в еврова карта в крипто банка където получава 5% годишна лихва в момента (в евро , не в биткойни !). За бизнеса сега като пазарува неща от Европа той обръща лева в евро (банката взема 1 стотинка) ... ако сме с евро банките ще трябва да печелят по друг начин ... например с по добри услуги или новости като криптото. Сегашната ситуация с вързан лев за евро е много по неизгодна ! Повтарям, ако бяхме както Хърватите или Румънците с отвързани валути е съвсем друго ! Тогава ще имаме истински лев и ще можем да печатаме левове (да го обезценим) за да изнасяме повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Освен Византия и Портокалия,изтърваш и Италия.Откакто въведе еврото ,Италия мина в режим на постоянно трупане на дългове и почти нулев растеж.За страните от Южна Европа еврото си е живо проклятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Без този борд досега вероятно щяхме да имаме още 2-3 повторения на 96-та.Нещата далеч не са толкова прости както ги изкарваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ще го повторя отново.Еврото ще е катастрофа за България.И изобщо не е проблемът в това ,че щяло нещо си да поскъпне, едва ли ще има някакво реално забележимо поскъпване, нещата са много, много по-опасни.Премахването на ВБ премахва нуждата от поддържането на резерв и обезпечения на паричната маса,и отваря широко вратите пред мераците за огромни популистки харчове на политическата класа.И съм убеден,че те ще се възползват от това в максимален обем.Не случайно имат такъв неистов мерак да ни вкарат в еврозоната.На практика ще пуснем вълкът в кошарата и то през парадният вход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
При вързан лев в момента за евро нямаме никакви положителни неща :)Вие това не разбрахте. Няма лев в момента ! Ако имаше лев можеше да си го обезценим както правят например румънците и да си вдигаме износа (да сме по конкурентни). Това нещо липсва от 20 години почти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Напълно те подкрепям ! Аз дори не пазарувам с левове :) Реално съм прецакан ! В момента от левове ги правя на евро и ги пращам в банка извън България. От там ги пращам на крипто борса където си ползвам картата е евро. Когато плащам в магазин в БГ пак се обръщат от евро в левове. Напълно безмисленни операции. Освен това както каза не се "облажаваме" както трябва от печатницата на евро. Това обаче 70% от народа не го разбира. Може би е свързано и с нивото на бедност, ваксинация и т.н. :) Тука може да се извърти някоя формула :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още