IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony поглежда към електромобилите за "следващото голямо нещо"

Технологичният гигант основава автомобилно подразделение и представи втори прототип на електрически автомобил от типа SUV

08:50 | 05.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Sony Group Corp. проучва все по-сериозно възможността за пускане на пазара на свой собствен електромобил, присъединявайки се към технологични конкуренти като Xiaomi и Foxconn, които навлизат в бързо развиващата се индустрия.

Главният изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида обяви създаването на дъщерната компания Sony Mobility Inc. по време на ключовото събитие на концерна в рамките на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас във вторник, предава Bloomberg.

Технологичният гигант представи и прототип на електрически автомобил от типа SUV, за да съпроводи анонса, въпреки че не бяха предоставени подробности за цената или датата на пускане на пазара. Sony е лидер в изработването на сензори за автономни и самонаблюдаващи се превозни средства - нарастващ сегмент от нейния бизнес със сензори, който обхваща по-голямата част от смартфоните и цифровите фотоапарати в света.

Акциите на компанията поскъпнаха с 4,7% в Токио в сряда.

„Проучваме възможността за търговско пускане на Sony EV“, каза Йошида на пресконференцията. „Sony е добре позиционирана като компания за творчески развлечения, за да предефинира мобилността“.

На същото събитие две години по-рано базираната в Токио компания представи първия си прототип на автомобил, наречен Vision-S. Създаден в сътрудничество с участници в автомобилната индустрия, включително Magna International Inc. и Robert Bosch GmbH, той е концептуален автомобил, който демонстрира технологиите на Sony, обхващащи основните ѝ предимства в областта на развлеченията и сензорите.
Vision-S е снабден с вътрешни и външни сензори и се използва от Sony за тестване на технологиите за автономно шофиране. Компанията работи и върху системи за забавление в новата кола.

Секторът на електрическите превозни средства е все още малък, като представлява само около 3% от настоящите продажби в САЩ, но привлича голям интерес и инвестиции.

General Motors скоро обяви, че планира да инвестира повече от 35 млрд. долара в електрически и автономни превозни средства до 2025 г.

А редица технологични компании - от китайската Xiaomi Corp. до тайванската Foxconn Technology Group, се насочиха към електрическите превозни средства, за да разнообразят дейността си отвъд мобилните телефони и персоналните компютри. Амбициите на Apple Inc. за електрически автомобил са сред най-внимателно разглежданите, а през ноември Bloomberg News съобщи, че технологична фирма номер 1 в света ускорява развитието на този бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ще си правят самостоятелни сбирки по баирите без шофьори, където ще ги обсъждат как се грижат за тях :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Няма, нали ще са самоуправлявани.Има да ги гоним из кишетата, като им скимне да се запилеят нанякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ако ги направят да се управляват и през плейстейшъна, ше избият рибата! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още