IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford към Tesla: Акциите ми са много по-добри от акциите ти

Базираният в Детройт производител надви Tesla, чиято пазарна капитализация надхвърля общата оценка на най-големите традиционни производители в сектора

10:51 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на Ford Motor Co. са поскъпнали с около 140% през миналата година, с което американският автомобилен концерн надви Tesla Inc., своя най-голям съперник сред традиционните производители General Motors и множество стартъпи за електрически превозни средства, превръщайки се в автомобилната компания с най-голям ценови ръст на книжата за 2021 г., съобщава CNBC.

Инвеститорите наградиха стратегията, която индустриалният ветеран Джим Фарли наложи във Ford, след като пое ръководството през октомври 2020 г., наследявайки Джим Хакет. 

Фарли обеща да бъде по-отворен и директен с инвеститорите. Той също така стартира план за преструктуриране, наречен Ford+, който пренасочва повече ресурси за изграждане на електрически превозни средства като пикапа F-150 Lightning, който се очаква скоро да се появи на пазара.

„Изпълняваме нашия план и ще продължим да го правим, така че всеки бизнес в нашето портфолио да има устойчиво бъдеще. Ако не, ще го преструктурираме“, изтъкна Фарли в интервю от януари 2021 г.

Анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас посочва, че това е „наистина силна година за Ford... най-важната от стратегическа гледна точка година за компанията след финансовата криза“.

Най-голямото увеличение в цената на акциите на Ford в рамките на една сесия се случи на 10 декември, когато Фарли потвърди в Twitter, че ще утрои производството на електрическия SUV Mustang Mach-E до повече от 200 хил. броя годишно за Северна Америка и Европа до 2023 г. Той изтъкна пред CNBC малко преди това, че компанията е спряла възможността за предварително резервиране на F-150 Lightning, след като поръчките достигнаха 200 хил. броя.

В този ден акциите на концерна поскъпнаха с 9,6% до около 20-годишен връх от 21,45 долара за акция.

Втората сесия, в която компанията отчита забележителен ръст, е на 28 октомври, когато акциите на поскъпват с 8,7 на сто. Тогава Ford представи своя отчет за третото тримесечие и повиши годишните си насоки, надхвърляйки оценките на анализаторите.

На 26 май книжата на концерна поскъпнаха с 8,5%, когато по време на среща с основните акционери ръководството разкри подробности около Ford+.

Откакто Фарли пое кормилото преди повече от 15 месеца, акциите на Ford поскъпват с над 200%. Очаква се ценовият растеж да продължи, ако компанията успее да изпълни инициативите по Ford+, които включват ускоряване на плановете за въвеждане на електромобили и постигане на 8% марж на печалбата преди лихви и данъци до 2023 г.

Книжата на компанията приключиха 2021 г. с ръст от 136,3%, търгувайки се при 20,77 долара за акция. Пазарната капитализация на Ford възлиза на 83 млрд. долара, като на компанията ѝ предстои да измине дълъг път, за да настигне лидерите в това отношение и някои от наскоро листнатите стартъпи, като Rivian.

За 2021 г. Tesla се нарежда на второ място по годишен ценови ръст на акциите, отчитайки растеж от 49,8% и пазарна оценка от 1,1 трлн. долара. Трети е Lucid с годишно поскъпване на книжата от 41,8% и пазарна капитализация от 62,6 млрд. долара. След нея се нареждат Volkswagen (41,2%), General Motors (40,8%), Toyota (19,9%), Ferrari (12,8%) и Stellantis (10%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Един път тия бооклуци Форд-овете да ме накефят! Но кой им наля милиарди да не фалират? Същият, който подари на Боинг 20 000 000 000 $ субсидии ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още